Ustni zadah

Uredništvo, 29. januar 2002.

Ta je posebno zmanjšan ponoči v spanju zato je ustni zadah najmočnejši zjutraj. Njegov nastanek pri odraslih najpogosteje omogočajo globoki obrobni žepi dlesni, luknje zobne…

Ta je posebno zmanjšan ponoči v spanju zato je ustni zadah najmočnejši zjutraj.
Njegov nastanek pri odraslih najpogosteje omogočajo globoki obrobni žepi dlesni, luknje zobne gnilobe ali niše, ki jih tvorita zobni kamen, predvsem na jezični strani spodnjih sekalcev, in zgornja, kosmata površina zadnjega dela jezika. Po nekaterih raziskavah naj bi imelo do 90 odstotkov prizadetih vzrok za ustni zadah v ustni votlini.
Pomen zob in obzobja pri ustnem zadahu se pokaže recimo ob dejstvu, da je razmeroma redek pri popolnoma brezzobih ljudeh. Poudariti velja, da obzobni žepi z navadnim krtačenjem ali celo nitkanjem zob, pogosto niso povsem dostopni, zato običajno redno umivanje zob še ni porok za odpravo ustnega zadaha. Vzroki so lahko še globoki žepki v mandljih, ognojki v žrelnici in utesnjeni prostori pod nosnimi školjkami v nosnih votlinah in obnosju. V slednjem se včasih razvijejo velike kolonije plesni, ki ob nenehnem razpadanju izjemno zaudarjajo. Posebni, veliko redkejši vzroki, so še zadah pri pljučnih ognojkih, hudi okvari jeter ali ledvic, pri raku ali drugačnih razjedah zgornjih dihal ali prebavil, hudi, nezdravljeni sladkorni bolezni… Pri teh boleznih, ki se seveda kažejo še z drugimi znaki, je ustni zadah tako značilen, da izkušen zdravnik že po vonju posumi na vrsto bolezni. Neprijeten vonj se sprošča tudi v pljučih ljudi, ki stradajo oziroma močno hujšajo.

Uporaba ustnih vod in žvečilnih gumijev sicer začasno, kratkotrajno, zmanjša ustni zadah, ne odstrani pa njegovega vzroka. Medicinski posegi se začno s korenito oskrbo zobovja, posebno z zdravljenjem preglobokih obzobnih žepov, medzobnih prostorov in morebitnega zobnega kamna. Včasih je treba odstraniti mandlje ali žrelnico ali se odločiti za katero od operacij za izboljšanje nosne prehodnosti, pri plesni v nosu ali obnosnih votlinah pa za endoskopsko operacijo.

Več o Halitiozi

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,475
31.08.2021. ob 10:42
284,829
24.09.2021. ob 14:44
110,258
24.09.2021. ob 14:22
Preberi več

New Report

Close