Utrinki s posveta o pravilni prehrani bolnika z rakom med boleznijo in po ozdravitvi

Uredništvo, 20. november 2007.

14. novembra 2007 je v demonstracijski kuhinji Miele v Črnučah potekal  posvet o pravilni prehrani bolnika z rakom – med boleznijo in po njej. Na…

14. novembra 2007 je v demonstracijski kuhinji Miele v Črnučah potekal  posvet o pravilni prehrani bolnika z rakom – med boleznijo in po njej.

Na posvetu, ki sta ga organizirala Slovensko združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L in Zavod Med.Over.Net, smo v ustvarjalnem vzdušju prisluhnili predavanju in praktičnem prikazu kuhanja in priprave hrane. Ob druženju smo iskali poti, kako se pravilno prehranjevati med boleznijo in kako zdravo živeti po ozdravitvi.


Pred predavanjem mag. Nade Rotovnik Kozjek,  Irene Hren in Denis Mlakar Mastnak

Izobraževalni del posveta so pripravile mag. Nada Rotovnik Kozjek, dr. med., strokovnjakinja za prehrano onkoloških bolnikov skupaj s kliničnima dietetičarkama iz Onkološkega inštituta gospo Ireno Hren in gospo Denis Mlakar Mastnak, ki se vsak dan srečujeta s prehranjevalnimi težavami bolnikov.

Skozi posvet je bilo mogoče ugotoviti, da so potrebe bolnikov po nasvetu in strokovni pomoči kliničnega dietetika zares velike in da tovrstne podpore pri klinični obravnavi trenutno bolj ali manj niso deležni.

V malo boljšem položaju so bolniki, ki se zdravijo na Onkološkem inštitutu, saj imajo možnost, če jih napoti lečeči onkolog oziroma, če  so iznajdljivi in znajo poiskati informacije, da dobijo nasvet kliničnih dietetičark, gospe Denis Mlakar Mastnak in gospe Irene Hren ali zdravnice, dr. Rotovnik Kozjekove. Težava pa je tudi na Onkološkem inštitutu, saj za enkrat tovrstna obravnava ni sistemsko urejena. Prav bi bilo, da bi bil vsak, ki pride na zdravljenje in to potrebuje, bil obravnavan tudi s strani kliničnega dietetika.


Danica Bivec in Tomaž Pokovec


Kuhanju so se pridružili tudi drugi udeleženci

Pripravo hrane je usmerjala vodja kuhinje tokratnega posveta, ga. Danica Bivec. Predstavnik Združenja L&L, Tomaž Pokovec se je prostovoljno javil, da bo s podporo Kristine Modic skuhal zelenjavno rižoto. K aktivnemu sodelovanju so bili povabljeni tudi vsi udeleženci posveta.

Eden od udeležencev srečanja, po imenu Drmagnum, ki ima tudi osebno izkušnjo s težko boleznijo,  je dogajanje na srečanju odlično povzel v svojem zapisu na blogu:

“Dr. Kozjek Rotovnik nas je seznanila s sedanjimi ugotovitvami na področju problemov, ki nastanejo, ko zbolimo. Kaheksija, pomeni hiranje, hujšanje, slabljenje. Ta se med onkološkimi bolniki najpogosteje pojavi v primeru napredovanja maligne bolezni.
Mnogo bolnikov z rakom trpi zaradi konstantne izgube telesne teže, ki jo spremlja slabotnost, anoreksija in anemija. Vrsta težav tako predstavlja velik problem vsem obolelim. Kako pridobiti ali nadomestiti izgubo teže med zdravljenjem in kako se kvalitetno prehranjevati, je vsakodnevnica vseh obolelih z rakom.
Najbolj me je presenetila izjava zdravnice, da v času sodobnih diagnostičnih aparatov in tehnike ni ustreznih rešitev. Večina s strani stroke zavrača sedanja spoznanja, da naj bi dietetiko uvedli kot sestavni del kliničnega zdravljenja, ki je pri nas povsem na začetku. Da je temu tako, je tudi krivda stroke. Saj v iskanju novih spoznanj in rezultatov zdravljenja pozabljamo na pomemben dejavnik dobre fizične kondicije pacienta, obolelega za rakom.
Žal pa se večina zdravnikov ne strinja s “hotelsko oskrbo” pacientov v obdobju zdravljenja. Si predstavljate! Namesto da bi bili vsi še kako zainteresirani, da se uvede nove metode prehranjevanja v klinični proces in obravnavo bolnika, večina pristaja na že ustaljene prakse in spoznanja kirurgije. Režejo, kolikor se rezati da! Organizem s tako korenitimi in agresivnimi postopki, s katerimi poskušajo onkologi za zdraviti raka, pa pri tretjini pacientov ne preživi. Saj jih povzročene poškodbe in pa neustrezna prehrana privede do konca njihovega življenja. Če bi bili ustrezno prehransko obravnavani, bi bili med in po zdravljenju raka boljši rezultati.”

Drmagnum je zaključil: “Tako lahko samo želimo, da odgovorni podprejo prizadevanja sedanje skupine, in čim preje preko ustreznega sistema izobraževanja izobrazijo in ustanovijo posvetovalnice za prehrano bolnikov.”

Posvetovalnica, kjer je trenutno mogoče poiskati strokovno pomoč:

Onkološki Inštitut
Posvetovalnica za prehrano
Zaloška cesta 2, Ljubljana
telefon: 01 5879 679

Kristina Modic
predsednica Združenja

Andreja Verovšek
vodja projektov v Zavodu

Fotografije:
http://galerija.over.net/main.php/v/mon/kulinaricni_posvet/

Posvet so omogočili:

Pliva     Miele      in    Roche   .   

Še posebna hvala podjetjem Pliva, Miele in Roche, ki so sponzorirali celotni dogodek.

zapisala: Andreja  

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,390
12.06.2021. ob 08:23
284,253
17.05.2021. ob 12:55
110,150
12.06.2021. ob 08:22
Preberi več