Nasveti za izvajanje protiglivične diete

Uredništvo, 27. september 2012.

Glivice so organizmi, ki se zaradi nepravilne prehrane razmnožijo in spremenijo sestavo črevesne flore.

Glivice so organizmi, ki se zaradi nepravilne prehrane preveč razmnožijo in zato spremenijo sestavo črevesne flore. Največji problem so strupi, ki jih glivice izločajo. Ti strupi so zelo strupeni, zato močno obremenjujejo jetra in druge organe za razstrupljanje. Glivice imajo rade toplo in vlažno okolje, za hrano pa potrebujejo sladkor. Tudi ogljikovi hidrati se pri presnovi spremenijo v sladkorje, zato moramo pri protiglivični dieti močno omejiti uživanje testenin, riža, žitaric in krompirja.

043A27EA-CF75-11E1-86EA-281566B94067Glivice povzročajo različne vrste simptomov, najpogostejši so napihnjen trebuh, glavoboli, nihanje razpoloženja, napadi lakote in utrujenost. Ti simptomi nastanejo, če glivice ne dobijo dovolj hrane, ali pa zaradi strupov, ki jih glivice izločajo. To povzroča pravo odvisnost od sladkorja in ogljikovih hidratov, zato se lahko na začetku protiglivične diete pojavi abstinenčna kriza. Pomagamo si tako, da pijemo veliko kakovostne vode, lahko pa si tudi na začetku diete očistimo črevesje z grenko soljo (dobimo jo v lekarni). Če so simptomi med dieto preveč moteči, se sklistiramo.

Med izvajanjem protiglivične diete se vedno pojavi vprašanje, kaj jesti; najbolj problematični so zajtrki. Pri kosilu naj 75 odstotkov obroka sestavlja zelenjava, ostalo pa ogljikovi hidrati in/ali meso, ki ga lahko uživamo, če nismo zakisani. Za večerjo si skuhamo različne juhe in enolončnice, ali pa dušeno zelenjavo, nikakor pa ne smemo uživati surovih solat ali zelenjave (zvečer se slabo prebavijo, zato v črevesju nastane vretje). Za zajtrk lahko uživamo surovo ali kuhano zelenjavo, kislo sadje (v zmernih količinah), majhen kos kruha s prilogo ali namazom.

Vsi tisti, ki nimajo alergije na kravje mleko, si lahko jedilnik popestrijo z mlečnimi izdelki, dovoljeni pa so tudi izdelki iz ovčjega ali kozjega mleka.

Če dosledno upoštevamo protiglivično dieto, bomo po obrokih hitro lačni. Pomagamo si lahko tako, da jemo zelo mastno hrano. Uporabljamo samo visoko kakovostna rastlinska olja (hladno stisnjena, ekološka pridelana) in maslo. Takšna olja ne uporabljamo za pečenje in cvrenje, ampak jih polijemo po že skuhanem obroku, tik preden jih zaužijemo. Če nismo zelo zakisani, lahko uživamo manjše količine mesa (ne svinjine!), ki tudi bolj nasiti kot zelenjava.

Glivice so skoraj vedno povezane z zakisanostjo telesa, velja pa tudi obratno: v zakisanem okolju se glivice zelo rade razmnožujejo. Zato je potrebno pri zdravljenju glivic hkrati upoštevati tudi zakisanost oziroma uživati bazično hrano (to je vsa zelenjava).

Simptomi, ki lahko kažejo na to, da imamo glivice:

  • vetrovi, mazavo blato, smrdeče blato, napihnjen trebuh, črevesni krči, težave z dihanjem (zaradi vetrov), srbenje v predelu danke;
  • slabo prenašanje alkohola;
  • utrujenost, depresivnost, nemoč v mišicah, glavoboli, revmatične bolečine, izpadanje las, psihični problemi, zmanjšan libido;
  • močna želja po uživanju sladkorja (in ogljikovih hidratov);
  • alergije, seneni nahod, astma;
  • ponavljajoči se prehladi, vnetja sinusov in mehurja.

Dominik Golenhofen
zdravilec, dipl. hol. ener. med. (I.M.U.)
www.energijski-center.com
junij 2006

Posvetujte se z Dominikom Golenhofnom v forumu Zdravilstvo >>>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,423
07.07.2021. ob 00:49
284,502
12.07.2021. ob 21:25
110,197
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close