Zmanjšanje zakisanosti telesa

Prvi in najpomembnejši ukrep razstrupljanja je, da iz telesa čim prej odplaknemo čim več kislin in dovajamo kisik.

Prvi in najpomembnejši ukrep je, da iz tkiv in limfe čim prej odplaknemo čim več kislin. Skoraj vsi strupi v telesu so v obliki kislin, zato jih moramo nevtralizirati. Prvi pogoj je, da na dan popijemo od dva do tri litre dobre (izvirske ali prečiščene) vode.

Načeloma obstajata dva načina, da zagotovimo bazičnost tkiv med razstrupljanjem:

  • da uživamo snovi, ki delujejo bazično,
  • da dovajamo kisik.

Najhitrejši način delovanja proti zakisanosti je uživanje sveže pripravljenih zelenjavnih sokov (iz surove zelenjave), kot sta korenje in rdeča pesa. Če je zakisanost zelo huda, si lahko pomagamo z bazičnimi solmi, najbolj dosegljive in najcenejše so soda bikarbona in bazični citrati. Eden najpogostejših vzrokov za zakisanost je veliko pomanjkanje mikroelementov, predvsem pa bazičnih mineralov, kot sta kalcij in magnezij. Kalcij je najmočnejše bazično sredstvo telesa; kadar so tkiva preplavljena s kislinami, jemlje telo potreben kalcij iz kosti in zob. Zato nujno potrebujemo bogat vir mineralov, kot so na primer sol piranskih solin, tradicionalno pridelana neprečiščena morska sol (na primer francoska), himalajska sol in drugi prehranski dodatki (kot na primer bazični minerali v obliki prahu ali tablet).

Vsebnost kisika v tkivih najbolje povečamo tako, da se naučimo pravilnega dihanja, delamo redne dihalne vaje na svežem zraku in se dovolj gibamo (seveda na svežem zraku). Drugi način je dodajanje ustrezno vezanega aktivnega kisika v vodo.

kisik zenska1

Bazična dieta

Najpomembneje je, da iz prehrane popolnoma izločimo rafinirani sladkor v vseh oblikah (tudi med, sokove, sirupe) in vse jedi, ki vsebujejo rafinirani sladkor. Posebno opozorilo velja za sladke pijače, kot so coca-cola, pepsi, fanta, cockta: ne samo, da so te pijače bogate s sladkorjem, vsebujejo tudi ogljikov dioksid, ki je, kot vemo, odpadni produkt človeške presnove. Kot da to ne bi bilo dovolj, vsebujejo naštete pijače tudi fosforno kislino, ki je znana po svoji skrajni kislosti (pH 2,8). Te pijače so prave “kislinske bombe” in hitro izčrpajo telesne zaloge kalcija. Za razstrupljevalni proces so velika katastrofa.

Drugi korak je izločitev vseh živil živalskega izvora – mesa, mesnih izdelkov, jajc, mleka in mlečnih izdelkov. Popolnoma moramo izločiti tudi škrobnate jedi, zlasti tiste iz bele moke (kruh, testenine, slaščice, pice).

Dovoljene jedi so tiste, ki v telesu delujejo bazično. To sta predvsem sadje in zelenjava, ki morata biti sveža, biološko pridelana in gensko nespremenjena. Sveže sadje je odlična izbira, saj je lahko prebavljivo. Vendar ga ne smemo mešati skupaj z zelenjavo, ampak ga moramo jesti posebej. Za okrepitev notranjega čiščenja so najboljši agrumi, jabolka, hruške, lubenice, temne češnje in temno grozdje. Med tropskim sadjem je primerna samo papaja. Imamo tri možnosti za pripravo sadja: s sokovnikom si pripravimo sveže sokove in tako odstranimo sadno pulpo, sadje lahko preprosto zmeljemo ali pa ga pojemo celo (olupljeno ali ne).

Mnogo ljudi je zmedenih, kako lahko agrumi delujejo bazično, saj so vendar precej kislega okusa. Vendar okus nima nič skupnega s tem, kako živilo vpliva na kislost v želodcu in krvi. Sokovi iz agrumov so odlični za čiščenje sluzi v prebavnem traktu. Če jih zaužijemo na tešče in takoj za tem ne obremenimo želodca z drugo hrano, so odlično bazično sredstvo. Agrume moramo uživati čisto posebej in jih ne smemo mešati z nobenim drugim živilom.

Odlično bazično sredstvo je tudi organsko pridelani jabolčni kis, saj vsebuje jabolčno kislino, ki v telesu deluje bazično. Dve žlici jabolčnega kisa lahko zmešamo z žličko medu v kozarcu s toplo vodo in mešanico pijemo enkrat do dvakrat na dan pred obroki. Posebno dobro deluje pri tistih, ki trpijo zaradi gastritisa (vnetja želodčne sluznice).

Med zelenjavo je prav tako najbolje izbrati tisto, ki je znana po čistilnem učinku. To so predvsem sladki krompir, korenje, buče, pesa, zelje, zelena, peteršilj in vsa temna listnata zelenjava. Tudi česen, čebula in ingver imajo odlične čistilne in zdravilne učinke. Obstajajo trije načini, kako lahko za namene razstrupljanja pripravimo zelenjavo: naredimo zelenjavno juho, zelenjavo na kratko dušimo ali skuhamo v pari oziroma pripravimo zelenjavni sok. Solat iz surove zelenjave ni priporočljivo jesti, saj so težko prebavljive in za predelavo potrebujejo veliko prebavnih encimov. Surovo zelenjavo lahko uživamo le v obliki sveže stisnjenih sokov, kjer so celične stene zelenjave uničene. Vsa hranila so v tekoči obliki in jih telo hitro vsrka v kri.

Vsa žita v telesu delujejo kislo, zato se jim moramo izogibati. Posebej uničujoča je bela pšenična moka. Edina izjema je proso, ki je nevtralno, zato ga lahko vključimo v prehrano. Moramo pa ga dobro oprati in ga namočiti čez noč.

Brez skrbi lahko uporabimo katerekoli kalčke, saj vsi delujejo bazično. Prav tako so semena in različni oreški odličen vir rastlinskih beljakovin, nujnih aminokislin, vitaminov in mineralov. Žal vsi oreški razen mandljev in lešnikov delujejo kislo. Zato so dovoljeni le mandlji in lešniki, ki jih moramo prav tako namočiti čez noč, da odstranimo snovi, ki jih varujejo pred gnitjem. Surovi oreški so zaradi omenjenih snovi težko prebavljivi. Ko vodo zjutraj odlijemo, so mandlji in lešniki odličen dodatek k zajtrku.

smoothie1

Kislo – bazično ravnovesje – pogoj za dobro počutje

Vemo, da je za nemoteno delovanje večine presnovnih procesov v telesu potrebno uravnovešeno razmerje med kislinami in bazami. Ker mora biti pH krvi vedno rahlo bazičen, ima telo različne mehanizme za ohranjanje pravega razmerja.

Največ kislin nastane pri presnovi hrane, kakršno sodobni človek največ uživa – to so sladkor, meso in žita, medtem ko se pri presnovi sadja in zelenjave tvorijo baze, saj vsebujeta veliko mineralnih snovi, ki so tudi bazične.

Za vzdrževanje kislo – bazičnega ravnovesja v telesu bi morali zaužiti 80 odstotkov bazičnih živil in samo 20 odstotkov živil s kislim učinkom. Na naših krožnikih pa je zelo pogosto prav nasprotno! Odvečne kisline, ki jih telo ne more izločiti, nas močno obremenjujejo, kar negativno vpliva na naše počutje. Skrb zbuja spoznanje, da niso prizadeti samo starejši, temveč že otroci in mladostniki.

Kako zakisano je naše telo, se lahko prepričamo sami z merjenjem vrednosti pH urina. Za to potrebujemo listič posebnega indikatorja za merjenje pH urina, ki ga podržimo pod curkom urina. Ko se po približno treh sekundah dokončno obarva, barvo na indikatorju primerjamo s priloženo barvno lestvico in odčitamo pripadajočo vrednost pH. Meriti moramo tri dni, in sicer šest- do osemkrat na dan.

Rezultate vnesemo v tabelo, upoštevati moramo tudi čase, ob katerih smo opravili merjenje, nato pa dnevne rezultate merjenj povežemo v krivuljo in jo primerjamo s krivuljo idealno zdravega človeka. Če so izmerjene vrednosti urina predvsem v kislem območju (pod sedem pH), potem je treba razkisati telo. Bazičnih vitalnih snovi je veliko v sadju in zelenjavi, vendar samo z bazično dieto razkisamo zelo počasi (v treh do petih letih). Za čim hitrejše razkisanje in ohranitev kislo – bazičnega ravnovesja, pa so nam v neprecenljivo pomoč bazične tablete, bazični prašek in bazične kopeli.

Zakisanost pa je velik problem tudi že pri otrocih, ki uživajo veliko sladkorjev in ogljikovih hidratov. Otroški jedilniki (v vrtcu, šoli in doma) so velikokrat prava tempirana “kisla” bomba in neredko se zgodi, da razne zdravstvene težave otrok izginejo, ko se začnejo bazično prehranjevati oziroma razkisajo.

Vir: www.energijski-center.com

Za informacije in posvet obiščite forum Zdravilstvo.

Po izboru uredništva

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,361
12.05.2021. ob 13:12
283,851
17.05.2021. ob 15:54
110,379
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več