Samopomoč pri zakisanosti telesa

Med razkisanjem telesa se moramo namreč strogo držati navodil iz bazične diete. To pomeni, da mora biti na našen jedilniku 80 odstotkov bazičnih živil in…

Med razkisanjem telesa se moramo namreč strogo držati navodil iz bazične diete. To pomeni, da mora biti na našen jedilniku 80 odstotkov bazičnih živil in samo 20 odstotkov živil, ki zakisajo telo. Vendar so za čim hitrejše razkisanje telesa, poleg bazične diete, potrebni še drugi ukrepi, ki jih bomo opisali v nadaljevanju. Razkisanje telesa ponavadi traja od 4 do 18 mesecev, odvisno od tega, koliko smo zakisani.

Zakisanost svojega telesa lahko sami izmerimo in sicer z merjenjem pH vrednosti urina. Merimo ga z lakmusovim papirjem (mora imeti čim bolj natančno skalo merjenja) najmanj tri dni, vsakokrat, ko gremo na stranišče. Vrednosti vnašamo v diagram, pri čemer upoštevamo tudi čas, ko smo opravili merjenje. Posamezne vrednosti merjenj povežemo v krivuljo. Krivulja idelano zdravega človeka se giblje med 6 in 8 pH. Če so naše izmerjene vrednosti pod ali nad idealnimi vrednostmi, smo zakisani.

Predlagamo, da te ukrepe proti zakisanosti izvajate tri mesece, potem pa za tri dni prekinete z njimi. Četrti in peti dan si zopet merite pH urina. Na takšen način boste lahko sami ugotovili, kako se je stanje izboljšalo in koliko ste še zakisani. Če je urin še vedno izven priporočenih mej, nadaljujemo z razkisanjem telesa.

NEKAJ NAMIGOV:

 1. Zjutraj, takoj ko vstanemo, spijemo najmanj 0,5 litra čiste vode (prečiščene, izvirske, ustekleničene). Telesu s pitjem vode pomagamo, da izloči strupe, ki so se zbrali čez noč. Večini ljudi, ki so zakisani, primanjkuje vitaminov, mineralov in encimov, zato lahko vodi primešajo zelenjavno-sadne koncentrate in dan začnejo z dodatno količino vitalnih snovi. Vsi tisti, ki imajo čas, pa si lahko sami stisnejo sok, ki naj bo predvsem iz zelenjave in surovin ekološkega izvora. Vodo ali napitek moramo zaužiti najmanj 15 minut pred zajtrkom.
 2. Bazični zajtrk po navodilih iz tabele (na primer samo sadje ali hrustljavi kruhki z zelenjavnim namazom). Bolj smo zakisani, večji delež bazičnih živil mora biti na jedilniku.
 3. Zaradi zakisnosti telesa moramo čez dan piti veliko vode in bazičnih mineralov. Takoj po zajtrku si pripravimo mešanico iz 1,5 litra čiste vode in bazičnih mineralov (najboljši so v obliki citratov). Ta mineralni napitek pijemo po požirkih ves dan. Kdor želi, si lahko za kontrolo z lakmusovim papirjem izmeri vrednost pH urina: ob uživanju mineralov naj bo vrednost pH (čez dan) med 7 in 7,6. Če je vrednost urina podnevi nižja (prekisla), dodamo več bazičnih mineralov, če je previsoka (preveč bazična), zmanjšamo odmerek.
 4. Bazično kosilo (na primer dušena ali pečena zelenjava s krompirjem, velika solata z malo piščančjih prsi)
 5. Popoldne ne pozabimo na pitje bazičnih mineralov iz točke 3. Seveda moramo čez dan spiti več kot 1,5 litra vode (priporočilo: na 25 kilogramov telesne teže liter vode), zato poleg mešanice z bazičnimi minerali (citrati) pijemo tudi čisto vodo ali čaj, ki ga prav tako skuhamo iz čiste vode.
 6. Bazična večerja (na primer zelenjavna enolončnica, jajca z zelenjavo in kosom polnozrnatega kruha).
 7. Kadar smo zelo zakisani, je priporočljivo, da se določeno obdobje (na primer prve tri tedne, ko začnemo z dieto) klistiramo z bazičnimi minerali. Glede na potek dneva se lahko klistiramo že zjutraj, ko opravimo veliko potrebo, ali pa popoldne oziroma zvečer, ko pridemo iz službe in imamo več miru. Za bazični klistir zmešamo liter vode s četrtino čajne žlice bazične soli (na primer sode bikarbone). Med klistiranjem ves čas masiramo trebuh v liniji od anusa po črevesju navzgor in poskušamo zadržati bazični klistir najmanj 10 minut.
 8. Razkisanje telesa lahko pospešimo z bazičnimi kopelmi. Če nimamo kopalne kadi, priporočamo nožne kopeli, ki jih izvajamo vsak dan in naj trajajo od 30 do 60 minut. Kopeli celega telesa izvajamo en- do dvakrat na teden in morajo trajati najmanj 90 minut. Razkisanje telesa z bazičnimi kopelmi je zelo učinkovito, zato tega ukrepa ne smemo preskočiti ali zanemariti. Dobimo lahko že pripravljene mešanice ali pa si jih pripravimo sami, vendar jih moramo dozirati tako, da bo pH vode pred kopeljo 8,5.
 9. Pred spanjem telesu spet privoščimo dodatne vitamine, minerale in encime, kot smo opisali v točki 1. Vendar pred spanjem zaužijemo manj vode (na primer samo dva decilitra vode) kot zjutraj. Dodatne vitalne snovi bodo telesu ponoči pomagale pri razstrupljanju. Aktivna so še zlasti jetra, preko katerih tudi razkisamo telo.

Če boste zaradi spremenjenega jedilnika preveč lačni, si svoje obroke začinite z visoko kakovostnimi olji (laneno, olivno). Na dan priporočamo 2 do 3 jedilne žlice olja, ki nasiti in ne zakisa telesa.

PREGLED UKPREPOV:

Takoj, ko vstanemo

 • Lažja zakisanost: 0,5 litra čiste vode
 • Močna zakisanost: 0,5 litra čiste vode s sadno-zelenjavnim koncentratom

Zajtrk

 • Lažja zakisanost: > 70 % bazičnih živil
 • Močna zakisanost: > 80 % bazičnih živil

Dopoldne

 • Lažja zakisanost: 1,5 litra čiste vode z bazičnimi minerali (bazični prašek s citrati)
 • Močna zakisanost: 1,5 litra čiste vode z bazičnimi minerali (bazični prašek s citrati)

Kosilo

 • Lažja zakisanost: > 70 % bazična živila
 • Močna zakisanost: > 80 % bazična živila

Popoldne

 • Lažja zakisanost: pitje bazičnega napitka iz točke 3
 • Močna zakisanost: pitje bazičnega napitka iz točke 3

Večerja

 • Lažja zakisanost: > 70 % bazična živila
 • Močna zakisanost: > 80 % bazična živila

Čez dan

 • Lažja zakisanost: –
 • Močna zakisanost: bazični klistirji (liter vode, ¼ bazične soli)

Čez dan

 • Lažja zakisanost:
  – vsak drugi dan: nožna kopel 30–60 minut (jedilna žlica bazične kopeli)
  – vsak tretji ali četrti dan: kopel celega telesa 90 minut (tri jedilne žlice bazične kopeli)
 • Močna zakisanost:
  – vsak dan: nožna kopel 30–60 minut (jedilna žlica bazične kopeli)
  – vsak tretji dan: kopel celega telesa 90 minut (tri jedilne žlice bazične kopeli)

Pred spanjem

 • Lažja zakisanost: –
 • Močna zakisanost: 0,2 litra čiste vode s sadno-zelenjavnim koncentratom

 

Dominik Golenhofen
zdravilec, dipl. hol. ener. med. (I.M.U.)
www.energijski-center.com
julij 2007

Posvetujte se z Dominikom Golenhofnom v forumu Zdravilstvo >>>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,421
26.07.2021. ob 11:15
284,482
26.07.2021. ob 15:13
110,192
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close