Sladkorna bolezen

Uredništvo, 04. december 2001.

V nasprotju s preteklimi desetletji, ko so glavni davek umrljivosti med sladkornimi bolniki pobirali nenadni zapleti, pa danes pravo nevarnost predstavljajo počasi nastajajoči t.i. kronični…

V nasprotju s preteklimi desetletji, ko so glavni davek umrljivosti med sladkornimi bolniki pobirali nenadni zapleti, pa danes pravo nevarnost predstavljajo počasi nastajajoči t.i. kronični zapleti, ki pri dlje časa trajajoči sladkorni bolezni značilno okvarjajo predvsem srce in ožilje, oči, ledvica ter živčevje.

Vendar glede sladkorne bolezni nismo nemočni – največ lahko storimo prav z načinom življenja, ki si ga v največji meri krojimo sami.

Prvi zapisi o sladkorni bolezni so stari kar 3500 let, danes pa s podaljševanjem življenjske dobe in boljšim preživetjem bolnikov ob napredku medicinske znanosti tudi število sladkornih bolnikov v starajočem se razvitem svetu stalno narašča.

V Evropi je 15 milijonov, v Sloveniji pa dobrih 80000 sladkornih bolnikov, glede na evropsko prevalenco šestih odstotkov pa se ocenjuje, da jih je pri nas vsaj pol toliko še neodkritih.

Velika večina (75%) sladkornih bolnikov ima sladkorno bolezen tipa 2, ki ji zaradi tega, ker se pojavlja izključno v odrasli dobi radi rečemo kar sladkorna bolezen odraslih oz. “starostni” diabetes (od insulina neodvisna sladkorna bolezen).

Druga oblika, tip 1, pa se pojavlja pri otrocih in mladini in že v samem začetku zahteva zdravljenje z insulinom, imenujemo jo tudi od insulina odvisna sladkorna bolezen.

Vse o sladkorni bolezni si lahko preberete v članku, ki ga je pripravila Barbara Hrovatin dr. med.

Članek na straneh www.24ur.com: Otroci in sladkorna bolezen

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
20.06.2021. ob 10:09
284,295
20.06.2021. ob 00:29
110,159
19.06.2021. ob 16:52
Preberi več