23 žrtev dialize na Hrvaškem

Uredništvo, 15. oktober 2001.

V slovenskih bolnišnicah ni dializatorjev tega proizvajalca prav tako pa v preteklem tednu ni bilo nobenih zabeleženih nepravilnostih na aparatih za dializo. Avgusta letos je…

V slovenskih bolnišnicah ni dializatorjev tega proizvajalca prav tako pa v preteklem tednu ni bilo nobenih zabeleženih nepravilnostih na aparatih za dializo.

Avgusta letos je v Španiji pod podobnimi pogoji na dializi umrlo dvanajst pacientov, zaradi česar je Španija prenehala kupovati Baxtrove dializatorje, vendar je Pliva, ki na Hrvaškem distribuira sporne dializatorje, od Baxtra dobila pisno zagotovilo, da so bili dostavljeni aparati neoporečni.

Takoj po prejetju prvega poročila o smrti bolnikov so v vseh centrih za hemodializo na Hrvaškem izključili in prepovedali delovanje vseh dializatorjev, ki so bili dotlej v uporabi in zagotovili sprejem in zamenjavo s primernimi, alternativnimi napravami.Hrvaški zavod za javno zdravstvo in ministrstvo za zdravstvo pa sta začela preiskavo, da bi ugotovili vzroke smrti. Pri petih umrlih v zagrebški bolnišnici naj bi po doslej znanih podatkih šlo za odpoved srca. Kot je sporočila hrvaška ministrica za zdravstvo Ana Stavljenić-Rukavina je v preiskavo vključen tudi preiskovalni sodnik in hrvaški državni pravobranilec. Od prepovedi uporabe teh dializatorjev dalje, ni bilo več smrtnih primerov.

Vir:24ur

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,475
31.08.2021. ob 10:42
284,829
17.08.2021. ob 14:55
110,258
24.09.2021. ob 15:00
Preberi več

New Report

Close