Porodnišnica bo samo ena

Uredništvo, 12. oktober 2001.

Člani komisije naj bi v približno štirinajstih dneh odgovorili tudi na vprašanje o smiselnosti nadaljnjega obstoja jeseniškega porodniškega oddelka. O tem je na osnovi podatkov…

Člani komisije naj bi v približno štirinajstih dneh odgovorili tudi na vprašanje o smiselnosti nadaljnjega obstoja jeseniškega porodniškega oddelka. O tem je na osnovi podatkov o padajočem številu porodov na Gorenjskem razmišljalo že nekaj ministrov, vendar je bila odločitev o ukinitvi ene od obeh porodnišnic za vse prevroč kostanj.

Če bo tokrat drugače, bo najbrž vsaj delno posledica minulih tragičnih napak v jeseniški porodnišnici. Da pa o tem ne bi odločali le na osnovi dveh tragičnih primerov – smrti novorojenčka ter napačni oceni prezgodnjega poroda, ki ga je zdravnik ocenil kot splav – se je minister seznanil o podrobnostih dogodkov in siceršnjih problemov v jeseniški bolnišnici med delovnim pogovorom.

Dejstvo, da sta dve porodnišnici za Gorenjsko s 120 tisoč prebivalci preveč, saj imajo v jeseniški le okrog 450 porodov na leto in v kranjski okrog 1100, je znano že več let, vendar so župani naštetih gornjegorenjskih občin soglasni, da bi moral odločati pri strokovni izbiri za eno od obeh porodnišnic argument, ki ga ima jeseniška porodnišnica. Gre za to, da ta deluje v okviru splošne bolnišnice, kar pomeni, da ima na voljo laboratorije in druge zdravnike – od ginekologov do kirurgov, kardiologov, internistov in pediatrov.

Občinski svetniki v Kranjski Gori podpirajo ohranitev jeseniške porodnišnice, saj je za Kranjsko Goro 70 kilometrov oddaljena porodnišnica v Kranju predaleč. Podobnega mnenja so tudi v Bohinju. Na sestanku ministra dr. Dušana Kebra z župani je prevladalo mnenje, da želi ta del Gorenjske ohraniti porodnišnico. Minister Keber je ostal pri pogovoru nevtralen, rekel pa je, da bo odločitev o obstoju ene od dveh gorenjskih porodnišnic rezultat strokovnih ugotovitev in tudi lokalne politike.

Več::dnevnik

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,472
19.09.2021. ob 21:03
284,804
19.09.2021. ob 22:04
110,255
19.09.2021. ob 20:58
Preberi več

New Report

Close