Spolnost po porodu

Uredništvo, 06. september 2001.

Ženska, ki ima za sabo čez dan hitenje med hranjenjem in previjanjem in prenekatero neprespano uro ponoči, zvečer razumljivo ne razmišlja o erotiki. Stiki z…

Ženska, ki ima za sabo čez dan hitenje med hranjenjem in previjanjem in prenekatero neprespano uro ponoči, zvečer razumljivo ne razmišlja o erotiki. Stiki z otrokom ji nudijo veliko nežnosti, ki je zato ne pogreša s partnerjeve strani. Poleg tega se mnoge ženske pred partnerjem sramujejo svojega spremenjenega telesa.

Kar 70% novih mamic se mora po porodu spoprijeti z obdobji žalosti, joka, spremembe razpoloženja, nespečnosti, izgube apetita, nesposobnosti odločanja, jeze ali nemira. Ta poporodna potrtost lahko traja nekaj ur ali dni, v večini primerov pa izgine po nekaj tednih. Povzroči jo sprememba hormonov v materinem telesu.

Če se vas partnerka izogiba in se noče ljubiti z vami, je povsem razumljivo, da se počutite odrinjenega. A namesto da bi jo za vsako ceno nagovarjali k spolnim odnosom, se raje poskusite postaviti v njeno kožo. Ženska v tem obdobju potrebuje samopotrditev, veliko ljubkovanja in pozornosti. Ne pozabite, da je ženska seksualnost drugačna od moške. Ženska se v spolnost spušča bolj čustveno, ravno njena čustva do vas in do otroka pa so v tem času precej zmedena in prepletena. Potrudite se in občasno odidita sama na sprehod, večerjo ali kino.

Nasveti zanjo Če vam vaše telo ni več všeč in se bojite nove nosečnosti ali bolečin med odnosom, se o tem odkrito pogovorite s partnerjem, po potrebi pa tudi z ginekologom.
Za pomoč pri vsakodnevnih obveznosti zaprosite mamo, taščo, sestro ali moža

Če vam ni do erotike, temveč le do nežnosti, to povejte svojemu partnerju. Lažje bo razumel vaša odkrita pojasnila kot izgovore.

Vir: Moj Malček Ginekologija in porodništvo

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
13.06.2021. ob 13:25
284,293
18.06.2021. ob 23:10
110,158
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več