Zdravilo lipobay bo izginilo s svetovnega trga

Uredništvo, 24. avgust 2001.

Kot je sporočila farmacevtska družba Bayer AG, imajo podatke o več kot 52 smrtnih primerih bolnikov in več kot tisoč bolnikih,, ki naj bi kljub…

Kot je sporočila farmacevtska družba Bayer AG, imajo podatke o več kot 52 smrtnih primerih bolnikov in več kot tisoč bolnikih,, ki naj bi kljub opozorilu v navodilu za uporabo prejemali cerivastatin v kombinaciji z gemfibrozilom in pri katerih so nastopili nezaželeni učinki mišične oslabelosti.. Pri družbi Bayer opozarjajo, da vzrokov in učinkov ne gre enostavno povezati. Bayer se je za prostovoljni umik zdravila s tržišča odločil potem, ko je bilo jasno, da določenih tveganj ni mogoče izključiti.
Bayer je odločitev o začasnem umiku zdravila Lipobay z vseh svetovnih trgov razen japonskega javnosti sporočil 8. avgusta. Aktivnosti za umik so stekle tudi v Sloveniji, kjer je Lipobay v prometu od konca leta 1998.
Nemško farmacevtsko podjetje Bayer iz Leverkusna namerava zdravilo za zniževanje ravni holesterola lipobay (v ZDA baycol) umakniti tudi z japonskega trga, s tem pa bo zdravilo popolnoma izginilo s svetovnih trgov. Japonska je bila namreč še zadnja država, kjer je bilo mogoče kupiti lipobay. Zdravilo gemfibrozil, ki prav tako znižuje raven holesterola in v kombinaciji s katerim naj bi lipobay povzročil smrt več deset ljudi, na Japonskem še ni v redni prodaji, vendar pa naj bi se po navedbah japonskih sanitarnih oblasti to zgodilo kmalu. Prav zato se je Bayer odločil za umik lipobayja z japonskega trga.

Vir:dnevnik

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,353
15.05.2021. u 19:43
283,830
26.04.2021. u 15:59
110,376
15.05.2021. u 16:42
Preberi več