Nega zob in dlesni

Uredništvo, 14. avgust 2001.

Že 3000 let p.n.š. so Egipčani izdelovali zobne praške iz mirte, uprašenih jajčnih lupin in plovca. Ker še niso poznali zobne ščetke, so zmes s…

Že 3000 let p.n.š. so Egipčani izdelovali zobne praške iz mirte, uprašenih jajčnih lupin in plovca. Ker še niso poznali zobne ščetke, so zmes s pomočjo prstov vtirali v zobe. Leta 1000 so Perzijci uporabljali za čiščenje zob zmes uprašenih lupin polžev in školjk, jelenovih rogov in gipsa. Drugi zgodnji recepti navajajo še posušene živalske dele, zelišča, med in minerale.

Med snovmi, ki delujejo protivnetno in antiseptično so tudi izvlečki ameriškega slamnika.
Osnovna naloga preparatov za čiščenje zob je odstranjevanje mehkih zobnih oblog. Zobne obloge so poglavitni vzrok za nastanek zobne gnilobe, zobnega kamna in parodontalnih bolezni, poleg tega pa povzročajo tudi neprijeten zadah iz ust. Karies ali zobna gniloba je ena od najpogostejših bolezni zob. Glavni vzrok za njen nastanek so zobne obloge. V zobnih oblogah se zadržujejo mikroorganizmi, ki metabolizirajo ogljikove hidrate iz ostankov hrane, ki se nabirajo med zobmi. Preparate za nego zob in dlesni uporabljamo skupaj z zobno ščetko za čiščenje dosegljivih površin zob. Poleg tega lahko ti preparati zavirajo nastanek zobnega plaka, zobne gnilobe in zobnega kamna in zmanjšujejo preobčutljivost zob in dlesni. Abrazivi so v vodi netopne, anorganske spojine, ki podpirajo mehanski učinek zobne ščetke. Vedno morajo biti mehkejši od zobne sklenine, sicer jo poškodujejo. Njihova kakovost je odvisna od trdote, velikosti in oblike delcev.

Zobne paste lahko vsebujejo tudi sredstva za izboljšanje okusa (cimet, mentol, meta), barvila in konzervanse (natrijev benzoat, metil paraben). Poleg teh osnovnih sestavin pa običajno vsebujejo še različne aktivne snovi.

Vir:Herbika

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
17.06.2021. ob 16:55
284,287
18.06.2021. ob 04:35
110,157
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več