Mednarodni teden dojenja

Uredništvo, 30. julij 2001.

Bistvo tega tedna je, da opozori in mobilizira svetovno javnost in pozornost na dojenje. Lansko leto smo tako opozarjali na pravice doječih mater, letošnja tema…

Bistvo tega tedna je, da opozori in mobilizira svetovno javnost in pozornost na dojenje. Lansko leto smo tako opozarjali na pravice doječih mater, letošnja tema pa je Dojenje v dobi informatike. Akcije vodi organizacija WABA (World Alliance for Breastfeeding Action), več informacij lahko najdete na naslovu: waba.org

Vsako leto poteka Teden dojenja skupaj z določenimi akcijami skupin, zdravstvenih delavcev in mednarodnih organizacij, ki se ukvarjajo z dojenjem. Letošnja tema – Dojenje v dobi informacij – je še posebej aktualna.

Zmožnost komunikacije je nekaj, česar se naučimo že v najzgodnejšem obdobju svojega življenja. Komunikacijo z otročkom vzpostavimo že v svojem trebuhu, ko začutimo njegove prve nežne gibe. To je otrokov prvi stik z zunanjim svetom. Med dojenjem nas dojenček gleda strmo v oči in mamici s tem pomaga pri sprožitvi refleksa za naval mleka. Dojenčkovo sesanje pri prsih pošilja v materino telo tiste prave informacije, ki jih materino telo takrat potrebuje, da proizvede mleko ob pravem času, prave temperature in ravno pravšnje količine za dojenčka.

Vsako leto nove in nove znanstvene raziskave potrjujejo pomembnost izključnega dojenja v prvih šestih mesecih otrokovega življenja in nadaljevanje dojenja ob primerni, zdravi in komplementarni prehrani v prvih dveh letih otrokovega življenja in še dlje. Materino mleko zagotavlja optimalno hrano za dojenčke in zmanjšuje pojav velikega števila obolenj, kot so driska, okužbe dihal, obolenja ušes in urinarnega trakta. Sámo dejanje dojenja je zelo močna in pomembna sestavina v negi otroka, ki pripomore k zdravi rasti in psihosocialnemu razvoju. Dojenje tudi zmanjšuje možnosti za nastanek raka na dojkah in maternici pri ženskah, zmanjšuje slabokrvnost zaradi pomanjkanja železa in osteoporozo.

Letošnja osrednja tema Svetovnega tedna dojenja – Dojenje v dobi informacij – še posebej poudarja, kako pomembno je, da podajamo prave informacije o dojenju skozi vse načine komunikacije: internet, radio, televizijo, video, časopise, revije, risanke, pripovedovanje zgodb, lutke, glasbo…

Kakšni so cilji Svetovnega tedna dojenja 2001? – osvetlitev različnih oblik in možnosti komunikacije in kako jih učinkovito izrabiti;
– poudariti ključne informacije o dojenju (npr. izključno dojenje prvih šest mesecev);
– deljenje idej in izkušenj, kako objavljati (v občilih) o temi dojenja;
– zagotoviti in spodbuditi inovativne in delujoče načine pomoči doječim materam.

Slovenske skupine LLLI smo se tej temi dodobra pridružile. Natisnjenim zloženkam, izdajanju našega časopisa Zibelke in dejavnemu pojavljanju na radijskih valovih smo dodale še domačo stran na internetu (najdete nas v okviru strani LLLI, na točnem naslovu:LLLI Slovenija.) in na zelo obiskanih slovenskih spletnih straneh https://med.over.net. V okviru med.over.neta objavljam tudi posebne strani o dojenju alergičnih otrok, najdete jih na naslovu: alergije. Vse to v enem letu!

Poleg tega smo v tem letu že naredile naslednje:
– objavljale članke o v slovenskih občilih;
– organizirale globalen vir informacij (internet, zloženka) o slovenskih skupinah LLLI;
– organizirale srečanja mamic za učenje dojenja in pomoč pri dojenju;
– navezale stike z drugimi skupinami LLLI (s hrvaško skupino v nastajanju) in poskusile razširiti informacije o dojenju, da pridejo do širše slovenske javnosti.

V Sloveniji že več kot dve leti, v okviru Mednarodne zveze za dojenje (La Leche League International) deluje skupina mater, ki posreduje podporo in pomoč doječim materam.

Svetovanje poteka brezplačno po telefonu. V Kopru, Mariboru, Škofji Loki in Ljubljani pa organiziramo tudi redna mesečna srečanja z določeno tematiko o dojenju, starševstvu, vzgoji… Na srečanja ste vabljene vse bodoče, doječe in druge matere, ne le tiste, ki potrebujete pomoč in informacije, temveč tudi tiste, ki želite svoje izkušnje z dojenjem deliti z drugimi materami. Vedno so dobrodošli tudi dojenčki in malčki ter njihove igračke! Srečanja organizirajo in vodijo voditeljice LLL in svetovalke za dojenje, ki nudijo tudi brezplačno telefonsko svetovanje pri vprašanjih v zvezi z dojenjem:

Jana 01/ 51 05 100
Urša 01/ 51 84 119
Mateja 01/ 51 24 574
Irena 04/ 51 08 001
Tanja 05/ 62 73 484
Špela 02/ 25 12 411
Nataša 031/ 579 238

Vprašanja nam lahko zastavljate tudi prek elektronske pošte:
Jana : [email protected]
Urša : [email protected]
Mateja: [email protected]
Irena : [email protected]
Tanja : [email protected]
Špela : [email protected]

Najdete nas tudi na naslednjih elektronskih naslovih: http://www.prairienet.org/llli/WebSlovenija.html in na https://med.over.net/klinicne_stroke/porodnistvo/dojenje/index.htm Kaj je La Leche League International (Mednarodna zveza za dojenje) in kdo smo?

Ime »La Leche« je španska beseda in pomeni »mleko«.

Če potrebujete pomoč ali nasvet v zvezi z dojenjem, lahko pokličete slovenske svetovalke za dojenje ali jim pišete. Svetovalke vas bodo tudi obvestile o urniku naših rednih mesečnih srečanj.

La Leche League Slovenije je članica La Leche League International (LLLI). LLLI je neprofitna, nepolitična in nereligiozna mednarodna organizacija, katere namen je spodbujati dojenje ter posredovati informacije, podporo in pomoč vsem materam, ki želijo dojiti svoje otroke. Organizacija združuje matere in druge ženske z vsega sveta, ki jih zanima dojenje. Vodijo jo svetovalke za dojenje in voditeljice skupin LLL. Z organizacijo sodelujejo tudi očetje ter strokovnjaki z vsega sveta, zlasti s področja medicine in psihologije (zdravniki, pediatri, porodničarji, medicinske sestre, babice, psihologi in drugi). LLLI deluje kot nevladna organizacija, svetovalka pri Unicefu ter agencija pri Združenih narodih. LLLI obsega danes približno 3000 skupin v 66 državah sveta (akreditiranih je bilo okoli 33.000 svetovalk). Vsaka skupina LLL ima interno knjižnico, v kateri si matere (udeleženke srečanj) lahko izposodijo literaturo, ki jo priporoča LLLI (knjige, revije, brošure…).

LLLI je bila ustanovljena leta 1956 v Ameriki (Illinois) na pobudo sedmih žena, mater, ki so uspešno dojile svoje otroke in so skozi svoje izkušnje in izkušnje mnogih mater ugotovile, da za uspešno dojenje ni vedno dovolj le želja in odločitev matere, temveč so velikokrat potrebne ustrezne informacije, podpora in pomoč. LLLI skrbi za stalno izobraževanje in izpopolnjevanje svetovalk in voditeljic. V ta namen vsako leto organizira seminarje in konference, na katere vabijo strokovnjake z vsega sveta.

Namen LLLI je spodbujati dojenje, širiti informacije ter posredovati podporo in pomoč vsem materam, ki želijo dojiti svoje otroke. LLLI dopolnjuje skrb, ki jo materam dajejo zdravniki – pediatri in drugo medicinsko osebje, ki prihaja v stik z dojenčkom. Delo svetovalk LLL temelji na medsebojni pomoči med materami, izhajajoč iz lastnih izkušenj in izkušenj mnogih mater (pomoč »mama mami«).

Slovenske skupine izdajamo tudi svoj časopis ZIBELKA

Filozofija LLLI je zajeta v desetih konceptih:
1. Materinstvo skozi dojenje je najbolj naraven in učinkovit način razumevanja in zadovoljevanja otrokovih potreb.
2. Mati in otrok naj bosta skupaj takoj od rojstva dalje, da se lahko med njima oblikuje zadovoljujoča zveza in se vzpostavi ustrezna tvorba mleka.
3. V svojih zgodnjih letih ima otrok močno potrebo po stiku z materjo, ki je tako osnovnega pomena za njegov zdrav psihofizični razvoj kot njegova potreba po hrani.
4. Materino mleko je za dojenčka najboljša možna hrana.
5. Za zdravega, polno dojenega otroka je materino mleko edina potrebna hrana, vse dokler otrok sam ne pokaže znakov pripravljenosti za hranjenje z gosto hrano, to pa je nekje v sredini prvega leta starosti.
6. Idealno je, če se dojenje nadaljuje, dokler otrok ne preraste potrebe po njem. Če ga mati prej odstavi, naj bo odstavljanje postopno in na ljubeč način.
7. Dejavno sodelovanje matere pri porodu pripomore k uspešnemu vzpostavljanju dojenja in dobremu začetku.
8. Ljubeča podpora, pomoč in sodelovanje otrokovega očeta spodbuja dojenje in pripomore k vztrajanju pri dojenju. Očetova edinstvena zveza z otrokom je pomemben element v otrokovem razvoju od najzgodnejših dni.
9. Zdrava prehrana doječe matere naj bo raznovrstna in uravnotežena, kar pomeni, da so živila čim bolj naravna in čim manj industrijsko predelana.
10. Od rojstva dalje potrebuje otrok ljubeče vodstvo (vzgojo), ki vključuje tudi sprejemanje njegovih sposobnosti in upoštevanje njegovih čustev.

LLLI verjame, da je dojenje s svojimi številnimi fiziološkimi in psihološkimi prednostmi najboljše za otroka in mater ter je idealen način za oblikovanje dobrega odnosa med otrokom in starši.
LLLI verjame, da materinstvo z dojenjem poglablja materino razumevanje in sprejemanje odgovornosti ter jo nagrajuje za njeno posebno vlogo v družini.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,472
20.09.2021. ob 11:18
284,805
20.09.2021. ob 13:00
110,256
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close