Pekoče jedi razredčijo sluz in pomagajo preboleti prehlad

Uredništvo, 14. junij 2001.

Ne le pekoča paprika in hren, tudi gorčica in česen povzročata vdor tekočin v sluz. Ker ta naravna zdravila sluz razredčijo, jo je laže izkašljati,…

Ne le pekoča paprika in hren, tudi gorčica in česen povzročata vdor tekočin v sluz. Ker ta naravna zdravila sluz razredčijo, jo je laže izkašljati, s tem pa smo že bliže ozdravljenju.

Delovanje pekočih snovi lahko pogledamo še natančneje. Ko pekoče snovi vzdražijo živčne čutilne celice v ustih, grlu in želodcu, te pošljejo živčne impulze v možgane. Odgovor možganov na impulze je aktiviranje živca vagus, najdaljšega in najbolj razvejanega lobanjskega živca. Ker ta poteka skozi vrat in prsi do trebuha in s svojimi vejami oživčuje številne pomembne telesne organe – grlo, žrelo, sapnik, pljuča, srce in velik del prebavil – lahko uravnava tudi delovanje žlez v sami sluznici bronhijev. Te žleze v opisanem trenutku povečajo izločanje tekočin, kar lahko občutimo kot solzenje oči in smrkanje, obenem pa pride tudi do vdora tekočin v naše bronhialne poti dihal. Opisana “pikantna naravna zdravila” še eno prednost: nimajo stranskih učinkov.

Vir:revija Delo in dom

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,398
22.06.2021. ob 13:43
284,305
20.06.2021. ob 17:48
110,161
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več