Banka možganov

Uredništvo, 25. april 2001.

Banka letno prejme povprečno 300 donacij možganov in izda letno okoli pet do šest tisoč raziskovalnih primerov o shizofreniji, bipolarni motnji ter Huntingtonovi in Alzheimerjevi…

Banka letno prejme povprečno 300 donacij možganov in izda letno okoli pet do šest tisoč raziskovalnih primerov o shizofreniji, bipolarni motnji ter Huntingtonovi in Alzheimerjevi bolezni.
Banka z že več kot 5000 možgani se nahaja približno 10 milj od Bostona. Možgane shranjujejo v dveh sobah in sicer tako, da jih vedno najprej razpolovijo, nato pa vsako polovico skrbno shranijo v svojo sobo. Ena soba vsebuje ogromne hladilnike, kjer so polovice možganov spravljene na najmanj minus 80C. Vsak hladilnik ima poseben  backup sistem , ki v primeru izpada elektrike vzdržuje potrebno temperaturo. Druga soba pa vsebuje dolge vrste obešalnikov, na katerih visijo gumijaste vrečke napolnjene z rumenkastim formaldehidom in drugo polovico možganov. To so nenadomestljivi primerki. Vsako donacijo najprej kategorizirajo in oštevilčijo, v datoteke pa skrbno zapišejo tudi vse podatke o darovalcu, njegovem zdravstvenem stanju, boleznih, ki jih je prebolel v času svojega življenja. Identiteta darovalca pa ostane anonimna. Dr. Francine Benes, vodja inštituta za nevrološke znanosti je povedal, da ni lahko dobiti donatorja možganov. Še težje je dobiti zdrave – normalne možgane, katere nujno rabijo za preizkuse. Družine in posamezniki, ki nimajo zdravstvenih težav z možgani namreč ne razmišljajo o tem, da bi jih darovali v znanstvene namene. Ljudje imajo do možganov tudi drugačen odnos, kot do ledvic, jeter, srca… Nekateri si možgane predstavljajo kot sedež svoje duše. Večina donacij možganov tako pride iz bank za človeške organe. Zavedati se moramo, da je to edina pot, na kateri lahko najdemo zdravilo za veliko obolenj, ki prizadenejo možgane.

Nekaj raziskav, si lahko ogledate tudi na njihovih spletnih straneh: BrainBank

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,390
12.06.2021. ob 08:23
284,253
17.05.2021. ob 12:55
110,150
12.06.2021. ob 15:43
Preberi več