fbpx

Šafranika

Ljekovito bilje

Šafranika je jestiva, medonosna i ljekovita biljka. Sjemenke se koriste kao začin i zamjena za skupocjeni šafran. Od cvjetova se može dobiti žuta boja za bojanje tkanina.

Šafranika je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Naziv šafranika dobila je zbog uporabe u kuhinji sličnoj s šafranom (Crocus sativus). Šafraniku su stari Egipćani koristili za bojenje odjeće. Stabljika je pri osnovi drvenasta, uspravna i jako razgranata. Listovi su jednostavni, jajolikog oblika i nazubljenih rubova, tamnozeleni, sjajni te naizmjenično smješteni na stabljici. Cvjetovi su dvospolni i na vrhu stabljike skupljeni u glavičaste cvatove žute, narančaste ili crvene boje. Boja cvjetova potječe od benzokinona kartamina koji je iznimno stabilan i ne blijedi. Plod je ahenij bez papusa (suhi, nepucajući plod). Sjemenke se koriste kao začin i zamjena za skupocjeni šafran. Od cvjetova se može dobiti žuta boja za bojanje tkanina. Šafranika je jestiva, medonosna i ljekovita biljka.

Stanište

Šafranika je biljka mediterana, a porijeklom je iz Egipta. Raste u toplim sunčanim predjelima, na dubokom i plodnom tlu.

Cvatnja i vrijeme branja

Šafranika cvate u kolovozu i rujnu. Cvjetovi se skupljaju u vrijeme cvatnje. Suše se u tankom sloju na suhom i prozračnom mjestu. Pri umjetnom sušenju, temperatura ne smije biti veća od 40°C jer gubi prirodnu boju. Hladnim prešanjem sjemenki proizvodi se ulje. Ulje šafranike nema intenzivnu boju i miris, čak ni kad je hladno prešano pa je idealno u kozmetičkim tretmanima. U kozmetici se posebno koristi linolni tip ulja bogat esencijalnim omega-6 masnim kiselinama. Od sjemenki šafranike se proizvodi i oleinski tip ulja bogat omega-9 masnim kiselinama. Takvo ulje je vrlo stabilno na povišenoj temperaturi pa se koristi za prženje i kuhanje, ali je nutritivno i kozmetički manje vrijedno.

safranika

Kemijski sastav šafranike

Ulje šafranike ima visok sadržaj konjugirane linolne kiseline (CLA) i vitamina K i E, sadrži triterpene (amirine, arnidiol, faradiol), saponozide, eterično ulje, karotenoide, flavonoide i gorke tvari. Sjemenke su bogate bjelančevinama i linolnom kiselinom.

Ljekovita svojstva šafranike

  • Ima snažno protuupalno djelovanje pa se koristi u liječenju upalnih stanja kože.
  • Pomaže kod mitesera, akni, ekcema, psorijaze i čireva na koži.
  • Hrani kožu, mijenja njezin metabolizam, održava elastičnost kože, sprječava isušivanje te smanjuje pojavu bora.
  • Koristi se za njegu suhe kože te kože sklone crvenilu i proširenim kapilarama.
  • Odlična je u uklanjanju celulita i strija.
  • Pomaže kod opadanja kose i ćelavosti.
  • Snižava razine kolesterola i šećera u krvi.
  • Koristi se protiv reume i bolova izazvanih vremenom.

Korisni savjeti

Šafranika se s indijskim lopočem (Nelumbo nucifera) koristi za izradu sapuna za piling i njegu kože. Šafranika hidratizira i omekšava kožu, a indijski lopoč potiče eksfolijaciju te djeluje kao blagi piling.

Nuspojave

Pravilna primjena preparata šafranike ne stvara nuspojave. Ulje šafranike se ne smije koristi u prehrani. Kao sastojak kozmetičkih preparata, potpuno je sigurno za upotrebu.

Latinski naziv: Carthamus tinctorius L.

Porodica: Asteraceae

Foto: Pixabay


Newsletter