fbpx

Ricinusovo ulje za zdravlje i ljepotu

Zdrav život

Ricinusovo ulje je među najvrjednijim uljima u kozmetičkoj industriji. Pronalazi se u raznim kozmetičkim proizvodima kao sastojak krema, ulja za masažu, sapuna i šampona. Naime, ricinusovo ulje posjeduje izuzetnu sposobnost njege, obnove i rasta kose i dlaka. Jednom kada se upoznaju njegova svojstva, postaje nezamjenjiv i stalni član svake kućne ljekarne.

Biljka ricinus (Ricinus communis) je zbog sadržaja proteina ricina proglašena najotrovnijom biljkom na svijetu. Međutim, lokalnom primjenom ima potpuno suprotan učinak. Za to je zaslužno ricinusovo ulje dobiveno iz sjemenki koje ne sadrži otrovni ricin. Osim što se koristi za ljepotu, posjeduje učinkovito djelovanje i na zdravlje. Ricinusovo ulje je među najvrjednijim uljima u kozmetičkoj industriji. Pronalazi se u raznim kozmetičkim proizvodima kao sastojak krema, ulja za masažu, sapuna i šampona. Naime, ricinusovo ulje posjeduje izuzetnu sposobnost njege, obnove i rasta kose i dlaka. Jednom kada se upoznaju njegova svojstva, postaje nezamjenjiv i stalni član svake kućne ljekarne.

Botaničke karakteristike ricinusa

Podrijetlo ricinusa potječe iz istočne Afrike gdje raste kao višegodišnja biljka u tropskoj i umjereno tropskoj klimi. U našim se krajevima uzgaja kao ukrasna biljka u vrtovima koje uljepšava velikim, naizmjenično smještenim crvenkastim listovima i jarko obojenim plodovima. Cvate obično u kolovozu nakon čega razvija plodove u obliku bodljikavih čahurica. U njima se nalaze sjemenke koje nalikuju grahu. Sadrže otrovni ricin, ali i visoko hranjivo ulje. Zbog ljekovitog djelovanja ulja, ricinus se često naziva i “Kristova palma”.

Hladno prešano, organsko ulje koje se dobiva iz ricinusa ima izuzetnu čistoću. Ricinusovo ulje sadržava masne kiseline koje mu daju vrijedna svojstva, a najviše ricinoleinsku kiselinu. Bogato je i omega-6 te omega-9 masnim kiselinama, mineralima i vitaminom E, moćnim antioksidansom. Ne sadržava tragove toksičnih spojeva poput ricina ili pesticida jer se toksični dijelovi biljke uklanjaju tijekom prešanja biljke. Ulje koje ostaje je izuzetno zdravo te zbog toga i visoko cijenjeno. Ricinusovo ulje ne samo da njeguje kožu površinskih slojeva. Zbog male molekulske težine, ima sposobnost prodiranja i hidratiziranja dubljih slojeva kože.

Ricinusovo ulje za očuvanje zdravlja

  • Zbog specifičnog kemijskog sastava, posjeduje protuupalno, antimikrobno, protugljivično i antioksidativno djelovanje
  • Idealno je sredstvo za njegu kože sklone infekciji i osipu, a zbog sadržaja vitamina E, pomaže kod raznih kožnih bolesti: posebno kod seboroičnog dermatitisa, gljivične infekcije kože i noktiju te virusnih bradavica
ricinusovo ulje
  • Prirodni je stimulativni laksativ: ricinoleinska kiselina kao glavna masna kiselina ricinusa izaziva kontrakciju glatkih mišića crijeva i potiče pražnjenje crijeva
  • Protuupalnim djelovanjem pomaže u ublažavanju upale i bolova u mišićima i zglobovima: masaža uljem ublažava simptome artritisa i reumatizma
  • Ublažava simptome sunčanih opeklina

Koristite li ga kao lijek, učinite to pod strogim nadzorom liječnika ili ljekarnika.

Ricinusovo ulje za ljepotu

  • Idealno je za njegu kože: obnavlja kožu, hrani suhu kožu te omekšava grubu i oštećenu kožu peta
  • Učinkovito je u uklanjanju strija, bora i tamnih podočnjaka
  • Može se koristiti za čišćenje kože sklone aknama i prištićima, a u kombinaciji s jojobinim uljem i kao prirodni odstranjivač šminke
  • Njeguje kosu: pospješuje rast, sprječava njezino opadanje i pucanje vrhova, uklanja peruti i smiruje nadraženost tjemena, kosu čini mekom i glatkom
  • Koristi se za njegu i brži rast obrva i trepavica
  • Idealno je i za njegu noktiju jer ubrzava njihov rast, učvršćuje ih i sprječava lomljenje
  • Odlično je za njegu suhih i ispucanih usnica

Foto: Pexels


Newsletter