fbpx

Čajevac

Ljekovito bilje

Čajevac je zimzelena samonikla biljka podrijetlom iz Australije koja se najviše koristi u obliku ulja. Ulje ima antiseptička i protuupalna svojstva i širok spektar učinkovitog djelovanja.

Čajevac je zimzelena samonikla biljka podrijetlom iz Australije. Aboridžini su ga koristili za liječenje rana, ugriza i uboda insekta. Raste kao mali grm ili stablo. Ima izdužene nepodijeljene listove koji podsjećaju na iglice, s vidljivim žlijezdama duž listova koje sadrže eterično ulje. Listovi podsjećaju na listove čempresa. Cvjetovi su mali i bijele su boje. U ljekovite svrhe se koriste listovi. Najčešće se koriste u obliku eteričnog ulja. Ono se danas nalazi u brojnim kozmetičkim pripravcima kao što su sapun, šampon, paste za zube, balzami za usne i kreme.

Stanište

Čajevac je podrijetlom iz Australije, ali se u posljednje vrijeme počinje uzgajati i u drugim zemljama. Biljka je endemska u suptropskom obalnom području istočne Australije i nalazi se većinom u močvarnom nizinskom tlu.

Cvatnja i vrijeme branja

Destilacijom vodenom parom iz lišća čajevca dobiva se esencijalno ulje. Zbog stabilnosti ulja, mora se čuvati u tamnim bočicama uz povremeno otvaranje i izlaganje svjetlosti.

Kemijski sastav čajevca

Kemijski sastav čajevca ovisi o načinu uzgoja, klimi i zemljištu na kojem je uzgojeno. Eterično ulje sadržava razne monoterpene i seskviterpene te aromatične komponente.

cajevac

Ljekovita svojstva čajevca

  • Ima antiseptička i protuupalna svojstva.
  • Suzbija virusne, bakterijske i gljivične infekcije.
  • Stimulira imunitet i pojačava tonus mišića.
  • Korisno je za virusne i bakterijske infekcije gornjeg dišnog sustava i urogenitalne infekcije.
  • Preporučuje se kod vaginalnih gljivičnih infekcija.
  • Jača živce i poboljšava cirkulaciju krvi u mozgu pa je preporučljivo kod mentalnog umora i nervne slabosti.
  • Koristi se za tretmane akni, čireva, gljivičnih oboljenja kože, herpesa, lišajeva i bradavica.
  • Djelotvoran je i u otklanjanju prhuti.

Korisni savjeti

Eterično ulje čajevca se ne preporučuje koristiti nerazrijeđeno direktno na kožu. Najčešće se stavlja u kremu koja će se zadržati na koži i omogućiti postupnu apsorpciju ulja. Može se razrijediti s maslinovim ili bademovim uljem.

Preporučuje se, prije primjene eteričnog ulja, isprobati na manjoj površini kože da bi se provjerilo ima li alergijskih reakcija.

Eterično ulje čajevca i sezamovo ulje smanjuju svrbež i olakšavaju simptome psorijaze. Mješavinom ovih ulja dovoljno je dva puta na dan mazati područja zahvaćena psorijazom.

Nuspojave

Pravilnim korištenjem eterično ulje čajevca je sigurno i ne stvara nuspojave. Nerazrijeđeno ulje, primijenjeno na koži, vrlo rijetko izaziva alergijske reakcije i kontaktni dermatitis. Eterično ulje čajevca nije za unutarnju primjenu jer pokazuje toksično djelovanje. Nema dovoljno znanstvenih dokaza da je korištenje ulja čajevca korisno tijekom trudnoće i dojenja pa se ne preporučuje tijekom prva tri mjeseca trudnoće.

Latinski naziv: Melaleuca alternifolia L.

Porodica: Myrtaceae

Foto: Flickr (https://www.flickr.com/photos/avlxyz/)