Kontracepcija pod drobnogledom: Resnice in zmote o vplivu na plodnost, zdravje in PMS

Fotografija prikazuje žensko, ki drži paket kontracepcijskih tablet. Slika poudarja pomen zdravstvene oskrbe, načrtovanja družine in reproduktivnega zdravja. Kontracepcijske tablete so ključne za preprečevanje neželene nosečnosti in uravnavanje menstrualnega cikla. Ta slika je idealna za članke o kontracepciji, načrtovanju družine, reproduktivnem zdravju in pravicah žensk.
Foto: Profimedia

Ste se kdaj vprašali, kako izbira kontracepcije vpliva na vašo plodnost? Ali pa, ali so hormonski vložki primerni za mlade ženske? Morda vas zanima, kako kontracepcijske tablete vplivajo na vaše splošno zdravje?

V iskanju odgovorov na ta in številna druga vprašanja smo se obrnili na strokovnjaka, mag. Stanka Pušenjaka, dr. med., specialista ginekologa in porodničarja. Z nami je delil dragoceno znanje in vpoglede o kontracepciji, njenih učinkih na telo in dolgoročnih posledicah. Ne glede na to, ali ste mlada ženska, ki šele raziskuje možnosti kontracepcije, ali že imate izkušnje in iščete dodatne informacije, vam bo ta članek pomagal razumeti, kako različne metode vplivajo na vaše zdravje in telo.

Mag. Stanko Pušenjak je vodilni strokovnjak za perinatalno medicino v Sloveniji ter moderator foruma ABC Ginekologije in porodništva. S svojo bogato kariero, v kateri je spremljal na stotine nosečnosti in pomagal pri rojstvu mnogih dojenčkov, je nepogrešljiv vir znanja in izkušenj.

Kako izbira kontracepcijske metode vpliva na dolgoročno plodnost?

Dobra novica je, da večina kontracepcijskih metod nima dolgoročnega vpliva na plodnost. Z izjemo sterilizacije so vse oblike kontracepcije reverzibilne. To pomeni, da se po prenehanju njihove uporabe plodnost načeloma povrne na raven, ki je primerna vaši starosti. Še več, nekatere kontracepcijske metode lahko celo prispevajo k zaščiti vaše plodnosti v prihodnosti. Na primer, hormonska kontracepcija lahko ščiti pred vnetji v medenici in upočasni napredovanje sindroma policističnih jajčnikov (PCOS), ki sta lahko dejavnika tveganja za neplodnost.

Ali so hormonski maternični vložki varni za mlade ženske, ki še niso rodile, in kakšni so dolgoročni vplivi na plodnost?

Hormonski maternični vložki so varna in učinkovita možnost kontracepcije tudi za mlade ženske, ki še niso rodile. Čeprav so na voljo v različnih velikostih, se za ženske, ki še niso rodile, običajno priporočajo manjši vložki, saj je njihova maternica praviloma manjša. Vložek sprošča hormon progestagen, ki zgosti sluz v materničnem vratu in tako preprečuje vstop spermijev in morebitnih okužb iz nožnice. To pomeni, da hormonski vložek ne le preprečuje nosečnost, ampak tudi ščiti pred okužbami.

Pomembno je vedeti, da je tveganje za okužbo nekoliko povečano le v času vstavljanja in odstranjevanja vložka. Vendar pa so ta tveganja majhna in jih lahko zmanjšamo z ustreznimi higienskimi ukrepi. Dolgoročno gledano hormonski vložki nimajo negativnega vpliva na plodnost. Po odstranitvi vložka se plodnost hitro povrne na normalno raven.

ženska, kontracepcija
Foto: Profimedia

Ali lahko hormonska kontracepcija poveča tveganje za določene zdravstvene težave?

Res je, da kombinirani oralni kontraceptivi (KOK), ki vsebujejo estrogen in progestagen, lahko nekoliko povečajo tveganje za določene zdravstvene težave, kot je globoka venska tromboza (GVT) in rak dojke. Ta tveganja so povečana zlasti pri ženskah z družinsko anamnezo raka na dojkah ali GVT ali že imajo določena problematična stanja kot so visoka telesna teža, visoke vrednosti holesterola, visok krvni tlak, slabo urejena sladkorna bolezen, migreno z auro ipd. Je pa pomembno poudariti, da KOK same po sebi ne povzročajo GVT, temveč zgolj povečajo tveganje za nastanek GVT, če so prisotni še dodatni dejavniki ki npr. upočasnjujejo venski krvni obtok in gostijo kri, kot so npr. dehidracija, dolgotrajno sedenje, poškodbe udov z imobilizacijo, ipd. Dobra novica je, da lahko s sprejetjem zdravega življenjskega sloga zmanjšate tveganje za GVT, ne glede na to, ali uporabljate hormonsko kontracepcijo ali ne.

Ali so premori med jemanjem kontracepcijskih tablet priporočljivi?

Vprašanje o premoru med jemanjem kontracepcijskih tablet se pogosto pojavlja, vendar strokovnjaki takšne prekinitve odsvetujejo. Zakaj? Glavni razlog je, da premor poveča tveganje za neželeno nosečnost. V redkih primerih lahko dolgotrajna uporaba hormonske kontracepcije, zlasti kombiniranih oralnih kontraceptivov, povzroči začasno zavoro delovanja reproduktivnega sistema. Vendar pa premori v jemanju tablet tega ne preprečijo. Po prenehanju jemanja kontracepcijskih tablet lahko traja nekaj mesecev, da se cikel ponovno vzpostavi, v nekaterih primerih pa je potrebna dodatna hormonska terapija. Če vas skrbi dolgotrajna uporaba kontracepcije, se posvetujte s svojim ginekologom. Skupaj lahko ocenita morebitna tveganja in koristi ter se odločita za najprimernejši načrt kontracepcije za vas.

Kako dolgotrajna uporaba hormonske kontracepcije brez prekinitev vpliva na menstruacijski cikel in splošno zdravje?

  • Dolgoročna uporaba hormonske kontracepcije, kot so kontracepcijske tablete, brez prekinitev, ne škoduje vašemu reproduktivnemu sistemu. Pravzaprav lahko celo prispeva k ohranjanju njegovega zdravja, saj ga ščiti pred nekaterimi zunanjimi vplivi, kot so okužbe.
  • Vpliv na menstruacijski cikel je odvisen od vrste kontracepcije. Kombinirane kontracepcijske tablete ustvarijo nadomestni cikel z rednimi, lažjimi krvavitvami, ki niso prave menstruacije. Pri uporabi tablet, ki vsebujejo samo progestagen, pa lahko menstruacija popolnoma izostane ali pa so krvavitve neredne in blage.
  • Kar zadeva splošno zdravje, hormonska kontracepcija nima večjih negativnih vplivov. Lahko celo koristi, saj zmanjšuje izgubo krvi med krvavitvami, kar lahko prepreči slabokrvnost, in ublaži menstrualne težave.
  • V redkih primerih lahko kontracepcijske tablete vplivajo na presnovo holesterola, vendar je ta vpliv manjši kot pri drugih dejavnikih, kot je stres. Če vas skrbi vpliv kontracepcije na vaše zdravje, se posvetujte z ginekologom, ki vam bo pomagal izbrati najprimernejšo metodo za vas.
  • Poleg kontracepcijskih tablet obstajajo tudi druge oblike hormonske kontracepcije, kot so obliži in vaginalni obročki, ki imajo minimalen vpliv na jetra in so enostavni za uporabo.

Ali obstajajo določene vrste hormonske kontracepcije, ki so bolj učinkovite pri zmanjševanju PMS simptomov?

Da, nekatere vrste hormonske kontracepcije so lahko bolj učinkovite pri zmanjševanju simptomov predmenstrualnega sindroma (PMS) kot druge. Na trgu je na voljo veliko različnih kombinacij estrogenov in progestagenov, pri čemer imajo predvsem progestageni različne dodatne učinke, ki niso neposredno povezani s kontracepcijo.

Nekateri progestageni so na primer bolj učinkoviti pri zmanjševanju zadrževanja vode v telesu, drugi pa imajo močnejši antiandrogeni učinek, kar lahko pomaga pri težavah z mastno kožo in aknami. Pomembno je vedeti, da se odzivi na različne vrste kontracepcije razlikujejo od posameznice do posameznice. Kar ustreza eni ženski, morda ne bo ustrezalo drugi.

Zato je pomembno, da se o izbiri najprimernejše hormonske kontracepcije za zmanjševanje PMS simptomov posvetujete s svojim ginekologom. Skupaj lahko pregledata vaše individualne potrebe in simptome ter izbereta kontracepcijo, ki vam bo najbolj ustrezala. Včasih je potrebno poskusiti več različnih vrst kontracepcije, preden najdete tisto pravo, ki vam bo pomagala učinkovito obvladovati PMS simptome.

peroralna kontracepcija
Foto: Profimedia
Avtor
Piše

Mira Ćirović

Napredne oblike zdravljenja, preventiva, celostni pristop k zdravju in osebna odgovornost vsakega posameznika v skrbi za svoje zdravje so teme, ki me že od nekdaj zanimajo. Moje izkušnje segajo od dela v spletnih do tiskanih medijev, od razvoja veščin v odnosih z javnostmi do iskanja poslanstva v ustvarjanju vsebin s področja zdravja. Če imate kakršen koli komentar na članek ali vprašanja, mi pišite na [email protected].
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
21,724
14.07.2024 ob 14:17
399
23.07.2024 ob 13:14
2,556
03.10.2018 ob 20:45
Preberi več

Več novic

New Report

Close