HIIT trening za kurjenje maščob

Za HIIT (High Intensity Interval Training) ali visoko intenzivni trening ste zagotovo že slišali. Gre za vsako vadbo, pri kateri se izmenjujejo intervali visoko intenzivne in manj intenzivne faze ali celo počitka.

Brez dvoma je to eden najbolj učinkovitih načinov za kurjenje maščob in povečanje aerobnih zmogljivosti.

HIIT trening, ki ga predstavljam danes je zasnovana tako, da lahko naredite zares dober trening, ne da bi obremenjevali sklepe. Ne potrebujete nobenega pripomočka, tako da ni bojazni, da bi koga motili. Torej, nobenega izgovora ne bo, da treninga ne bi opravili trikrat na teden, saj je primeren za majhno stanovanje in tudi hotelsko sobo.

Kako deluje

Trikrat tedensko naredite vse vaje v navedenem zaporedju, vsako izvajate 45 sekund z največjo intenzivnostjo, nato pa sledi 15 sekund aktivnega počitka, kar pomeni, da izvajate korak v stran ali intenzivno hodite po prostoru, da zadihate ter nadaljujete z drugo vajo. Ponovite dva do štiri kroge, odvisno od časa in energije.

  1. Drsalec; z nogami stojite širše od širine bokov, eno nogo pokrčite drugo pa iztegnite, nato zamenjajte stran. Spuščajte se čim nižje v počep in vajo izvajajte čim hitreje
  2. Burpee ali vojaška vaja; različic je več, v tem treningu izvajajte takšno, da se pri spustu na tla naredite še skleco (če ne gre na celih stopalih, se spustite na kolena), pri skoku pa roki odročite nad glavo.
  3. Pol trebušnjak na stolu; sedite na rob stola, tako, da za seboj nimate naslonjala, nogi dvignite in se z rokama dotaknite stegen, nato nogi spet spustite skoraj do tal in ponovite dvig.
  4. Plank ali deska z brco; postavite se v položaj deske, telo naj bo čvrsto, roki pod rameni in lopatici potiskajte narazen; nato izvedite brco v stran, kjer se dotakneta nasprotna roka in noga, nato ponovite.
  5. Počep s poskokom; stopite širše od širine bokov, spustite se v počep in nato se odrinite in poskočite, pri skoku roki dvignite nad glavo.
  6. Izpadni korak z dvigom na prste; najprej vajo izvajajte z eno nogo, nato še z drugo. Če želite, lahko vajo izvajate v poskoku.

Vaje lahko spremenite vsak trening ali tedensko, poskrbite, da z izbranimi vajami zajamete vse mišične skupine. Priporočljivi so tudi poskoki s kolebnico, različne vaje, ki jih izvajate z elastikami ali ročkami. Uporabni so tudi kettlebelli. Ne pozabite pa, da je trening učinkovit tudi, če vse vaje izvajate z lastno težo.

Potrebovali boste le štoparico, ki pa jo najdete na vsakem telefonu. Lahko pa si pomagate tudi s katero od aplikacij, ki ponuja nastavitev časovnika za intervalni trening.

Foto: Profimedia

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,429
29.07.2021. ob 13:47
284,528
01.08.2021. ob 18:45
110,202
01.08.2021. ob 15:32
Preberi več

New Report

Close