Higiena dečkovega penisa in fimoza

Uredništvo, 13. avgust 2012.

Kako pravilno čistiti dečkov penis? Kaj je fimoza in kako se zdravi?

Običajno je ob rojstvu kožica spolovila pri dečku prilepljena na glavico penisa s plastjo celic. V naslednjih petih letih se kožica naravno loči od glavice brez naše pomoči. To pospešijo še normalne erekcije v otroški dobi, lahko že v dobi dojenčka, ki raztegujejo kožo. Na splošno kožica zahteva minimalno, toda pravilno oskrbo, ki jo najprej izvajamo starši, kasneje pa pravilne nege naučimo še otroka. 

Pravilno čiščenje

V prvem letu penis le čistimo kožice ne raztegujemo namenoma samo toliko, da opravimo higieno. Nazaj jo potegnemo kolikor gre, brez vsakršnega pritiska samo toliko, da očistimo beli sirček, ki ga imenujemo smegma. Smegma je skupek mrtvih kožnih celic, ki se normalno luščijo z glavice penisa in obdajajo kožico celo življenje. To lahko vsak večer ali na 2 dni med kopanjem s curkom vode. Nikakor ne uporabljamo mila, ker lahko povzroča draženje in otekanje. Po čiščenju moramo vedno kožico potisniti nazaj spet v prvotni položaj. Zbirek smegme, ki ga lahko vidimo ali čutimo pod kožico penisa in leži prilepljeno nanjo, pustimo pri miru, saj se bo izluščil sam, ko se bo kožica pomaknila nazaj. Razen v primeru, če bi lulček zgledal vnet, rdeč in boleč obiščemo zdravnika. Pri čiščenju ne potiskamo kožice močno nazaj na silo, ker se lahko zatakne in jo ne moremo vrniti v prvotni položaj, kar lahko privede do močno zatekle glavice penisa (parafimoza). Če se to zgodi moramo kožico čim prej vrniti v prvotni položaj, na lulček damo zelo mrzle obkladke in poskusimo potisniti kožico nazaj, če ne gre je potreben obisk pri zdravniku. V prvem letu je dovolj, če je kožica na glavici penisa odprta toliko, da curek seča lahko nemoteno odteka. Popoln pomik priraščene kožice se zgodi sam počasi med raztegovnjem pri higieni, pa tudi dečki kasneje, ko se “igrajo” pripomorejo k temu. Po enem letu lahko kožico raztegujemo v topli vodi, ki jo še bolj zmehča, vendar še vedno ne na silo. Ne skrbite na rednih pregledih vas bo pediater spraševal koliko in kako je s kožico, ter tudi pogledal, tako da bodo navodila in ukrepi v primeru zaraščene kožice (adhezije) in preozke(fimoza) v skladu z otrokovim stanjem. 

Adhezije

V zadnjem desetletju so potrdili uspešno pospešitev popolnega pomika kožice z mazanjem s kortokosteroidnimi mazili štiri do šest tednov, vendar navadno po otrokovem 3 letu starosti. Za to zdravljenje se najraje odločamo, če je kožica docela ali delno zaraščena (adhezije), če po tej kuri kožica še vedno ne gre nazaj jo na hitro potegne urolog. Po tem posegu ima otrok lahko bolečine pri odvajanju seča, lahko se pojavi tudi blaga krvavitev. Malčku dajemo na penis hladne obkladke in izvajamo higieno, čez kakšen dan ali dva pa med kopanjem že sami poskušamo potegniti kožico. 

Fimoza

Fimoza je preozka kožica spolovila. Povzroči lahko zaporo odvajanja seča in bolečine. To stanje je redko in ga lahko razreši le operacija (obrezovanje ali cirkumizacija, plastika perpucija). Zapleti so zelo redki, pojavljajo se v obliki kožnih okužb, krvavitev, brazgotinjenja ali zapletov zaradi anastezije. Posledice so bolečina pri odvajanju seča, zato tudi tukaj dajemo obkladke. Zaplete zaradi okužb preprečujemo s spiranjem spolovila po vsakem odvajanju seča.

zvoncica

Za posvet s strokovnjakom, obiščite forume mape Pediatrija.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,431
04.08.2021. ob 10:14
284,549
31.07.2021. ob 17:39
110,204
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close