»Halo, si za to?«

Uredništvo, 25. marec 2016.

Namen akcije je ekološki in humanitarni. Stare, odslužene, neuporabne, zlomljene, pa tudi nekoristne še delujoče mobilne

Akcijo zbiranja starih mobilnih aparatov pod naslovom »Halo si za to?« organizirata Rotary distrikt 1912 in Rotary klubi po Sloveniji in Zveza prijateljev mladine Slovenije. Pobudnika akcije sta Rotary klub Maribor Lent in Zveza prijateljev mladine Maribor.

Namen akcije je ekološki in humanitarni. Stare, odslužene, neuporabne, zlomljene, pa tudi nekoristne še delujoče mobilne telefone, nameravamo prodati in s pridobljenimi sredstvi financirati različne projekte za otroke in mladostnike.

Akcija se začne 21. marca 2016 in bo trajala do 22. aprila 2016. Uradni začetek akcije predstavlja predstavitev akcije v Predsedniški palači, kjer bo telefon v reciklažo namenil tudi Predsednik RS Borut Pahor.

Akcijo je uradno z okrožnico, poslano na vse šole, odobrilo Ministrstvo za šolstvo in šport, akcijo pa je osebno podprla tudi ministrica, dr. Maja Makovec Brenčič. Okrožnico najdete na spletni strani projekta.

Zakaj stari telefoni?

V Sloveniji je več kot 2 milijona neuporabnih telefonov, ti pa v sebi skrivajo pomembne surovine, ki so dragocene in jih težko pridobivamo (cink, baker, zlato). V projektu »Halo, si za to« jih bo odkupilo podjetje Aurenis d.o.o. ki se ukvarja z zbiranjem in predelavo nevarnih in nenevarnih odpadkov. Odpadni materiali bodo torej reciklirani in ponovno uporabljeni.

Namena projekta

Ekološki: osvestiti mlade o omejenih virih in odgovornemu ravnanju z odpadki ter hkrati poskrbeti za bolj čisto okolje.

Socialni in finančni: sredstva namenjena projektom, ki podpirajo socialno ogrožene otroke in mladostnike.

Potek akcije in delitev sredstev

Na sodelujoči šoli bodo učenci v posebne škatle odložil telefon, baterijo in polnilnik. Škatle se bo tehtalo in sproti praznilo.

Za šole je predvideno 10 % denarja od količine zbranih telefonov na šoli. To pomeni, da če bo šola zbrala telefone v skupni teži ene tone, bo dobila nakazilo vrednosti denarja za 100 kg prodanih telefonov kot direktno finančno pomoč za različne socialne programe (šola v naravi, brezplačni obroki, nabava zvezkov in učbenikov itd.).
Za članice ZPMS-ja bo namenjenih predvideno 45% denarja od količine nabranih telefonov na šolah. Ta sredstva bo Upravni odbor ZPMS razdelil med sodelujoče DPM-je oz. ZPM-je.
Zveza Rotary klubov Slovenije, Rotary Distrikt 1912 – Slovenia bo prav tako prejela 45% zbranih sredstev. Sredstva bodo razdelili med sodelujoče Rotary klube in jih namenili distriktnim in klubskim aktivnostim za mlade.

Izjave sodelujočih pri akciji »Halo, si za to?«

»Rotary International je mednarodna organizacija, ki temelji na načelih prijateljstva ljudi različnih poklicev in poslanstev, ki so predani humanitarni miselnosti. Zato je prek 1.000 članov Rotary klubov širom Slovenije ter preko 400 mladih članov Rotaracta in Interacta podprlo idejo našega člana Rada Wuteja in v sodelovanju z ZPMS pripravilo akcijo »Halo, si za to?«. Namen projekta je ekološki in socialni. Z zbiranjem starih telefonov neposredno osveščamo mlade o omejenih virih in jim damo priložnost, da lahko tudi sami odgovorno ravnajo z odpadki in poskrbijo za čistejše okolje. Socialni aspekt je pomoč ogroženim otrokom in mladostnikom ter njihovemu izobraževanju. Rotarijci si prizadevamo, da bi pomagali na izvirne načine, ki ne pomenijo zgolj zbiranja denarja ali prostovoljnih prispevkov«.

Martin Šinigoj, Guverner Rotary District 1912 – Slovenia

»Veseli smo, da smo del akcije »Halo, si za to?«. V prvi vrsti zato, ker ima dober namen, tako za okolje, kot otroke. V Sloveniji je več kot 2 milijona starih mobilnih telefonov, predvsem mladi jih menjajo zelo pogosto. Za izdelavo vsakega telefona pa je potrebnih veliko dragocenih snovi, do katerih težko dostopamo, pogostokrat pa v procesih pridobivanja sodelujejo tudi otroci. Akcija ima tako tudi širši pomen. Mladi bodo sami prispevali k temu, da se bodo zbrala sredstva za financiranje programov in projektov, ki jih izvajajo tudi naša društva in zveze po terenu, gotovo bo letos zaradi tega tudi kakšen otrok več letoval prek akcije Pomežik soncu®. Prepričani smo, da bo akcija uspela in da jo bomo v prihodnjih letih še ponovili.«

Darja Groznik, predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije

»V podjetju Aurenis d.o.o. iz Tolmina skrbimo za sedanjost in mislimo na prihodnost. Z zbiranjem in predelavo nevarnih in nenevarnih odpadkov, tako iz gospodinjstva ko tudi iz industrije, se uspešno ukvarjamo že 27 let. Količina odpadne električne in elektronske opreme iz leta v leto narašča, v letu 2014 je ta v Evropi znašala že 15,6 kilograma na prebivalca. Prognoze za prihodnost napovedujejo še povečevanje količin elektronskega odpada, mi pa izziv vidimo v spopadanju s tem trendom. Akciji »Halo, si za to?«, smo se priključili, ker verjamemo, da lahko z njo istočasno očistimo okolje in pomagamo pomoči potrebnim.«

Jure Škoberne, direktor podjetja Aurenis d.o.o.

»Skrb za okolje je ključnega pomena ne samo za nas, temveč tudi za generacije, ki prihajajo. Če sami ne bomo skrbeli za okolje, nihče ne bo. Veliko slišimo, beremo, se izobražujemo na temo ločevanja odpadkov, vendar se mi zdi, da to počnemo samo na ravni gospodinjstva. Ločujemo osnovne surovine. Kar je super in sem vesela, da smo na tem področju naredili velik korak naprej. Ločevanje tehnične opreme, kot so mobilni telefoni, pa nam nekako še ni prišlo v zavest. Ker, kako boš ločil mobilni telefon, ki je sestavljen iz plastike, bakra, cinka, gume. Težko. Zato sem vesela za projekt »Halo, si za to?«, in da sem lahko tudi sama del njega. Ne samo, da gre za reciklažo mobilnikov, projekt ima tudi dobrodelno noto. Tako bo lahko vsak mladostnik, ki želi pomagati svojemu vrstniku, to dejansko tudi storil. Brez vprašanj – »Kako pa lahko jaz pomagam?« in kasneje brez slabe vesti, ker nima s čim. Preprosto recikliraj svoj stari mobilnik in s tem pomagaj. Jaz bom z veseljem.«

Ana Praznik, moderatorka popoldanskega programa na Hitradio Center in ambasadorka projekta

Več na spletni strani http://www.starmobi.si/.

O avtorju

Uredništvo