Hallux valgus tudi posledica nošenja visokih pet

anonimni uporabnik, 28. marec 2017
Ostalo

Hallux valgus je deformacija nožnega palca, kjer se palec upogne proti ostalim prstom. To tudi posledično pomeni, da …

Na prvi pogled nedolžna težava z žulji in otrdelo kožo se lahko zaradi dolgotrajnega pritiska pretesne obutve, preko kroničnega vnetja sklepa, stopnjuje do trajne deformacije zadebelitve kosti in vezivnih tkiv.

Pa ne krivimo samo zapeljivih petk, vzroki za nastanek Hallux valgusa tičijo še drugje. Vas zanima kateri so vzroki za nastanek in kako se lotimo zdravljenja?

Kaj je Hallux valgus?

Hallux valgus je deformacija nožnega palca, kjer se palec upogne proti ostalim prstom. To tudi posledično pomeni, da prva stopalnica »sili« navzven. Valgusna deformacija palca na nogi je ena najpogostejših deformacij stopal, doleti pa predvsem ženske v srednjih letih.

 

Rekli smo, da se palec iz svoje naravne lege začne prekomerno nagibati navznoter, proti drugemu nožnemu prstu. Sčasoma lahko prekrije ali celo spodrine drugi nožni prst, s tem pa se bolečina le še stopnjuje. Vezivna tkiva kosti ne uravnavajo več v ravni črti, nagnjenost povzroči pritisk na sklep med prvo stopalno kostjo in palcem, ga potisne navzven in tako povzroči Hallux valgus.

Oteklina, ki se pojavi na spodnjem, stranskem delu palca je dejansko kostna zadebelitev. Ker se spodnji del palca rad dotika obutve, pride pri hoji do draženja s tekočino napolnjenega mešička ob sklepu, ki mu pravimo burza. Vnetju, ki sledi pravimo burzitis. Gre za progresivno stanje, ki se sčasoma stopnjuje.

Hallux valgus tudi posledica nošenja visokih pet

Bolečina se pojavi postopoma v sklepu palca na nogi, natančneje v sklepu med prvo stopalnico in prstnico.

Težave s stopali se v osnovi pojavijo zaradi različnih stvari, kot so obraba sklepov, težave povezane z drugimi sistemskimi obolenji (sladkorna bolezen, revmatoidni artritis), popoškodbena stanja, deformacije sklepov.

Nagnjenost k nastanku deformacije je lahko podedovana, na poslabšanje stanja pa lahko vpliva tudi nošenje pretesnih obuval. Predvsem dajmo poudarek na visoke pete, kjer se težišče prenese na blazinice prstov na nogah in posledično na naš prizadeti sklep.

Opornica koristi, pa vendar ne vsaka

Za preprečevanje Hallux valgusa je potrebno nositi za to primerno obutev, kar pomeni, da je ta pravilna in dovolj široka. Poleti pa le dajte čevlje na stran, kadar je to mogoče in hodite bosi.

Veliko spletnih strani promovira in prodaja najrazličnejše opornice, ki so namenjene blaženju bolečine. Izberite le tiste, ki pomagajo “vleči” palec nazaj v pravo lego, to je proti sredini. Nekaterim bo uporaba v začetku povzročala nekoliko bolečine, ampak sprejmite to kot normalno privajanje. Uporabljajte jo postopoma in ne pretiravajte z naravnavanjem prsta.

Opornice namenjene opori otečenega sklepa v smislu zmanjšanja pritiska, so nekoristne in ne blažijo bolečin, zato ne zapravljajte denarja po nepotrebnem.

Vam fizioterapevt lahko pomaga?

Obisk fizioterapije v primeru jasno opredeljenih posameznikovih težav je vedno dobra izbira. S pomočjo različnih aparatur lahko fizioterapevt blaži boleče, akutno stanje.

To zajema ultrazvočno terapijo, terapijo s tecar aparatom in kinezioterapijo, kjer s pomočjo specifičnih vaj skušate krepiti pravilne mišice. Tudi hlajenje otekline in uporaba kinezioloških trakov ne bo odveč.

Specialna tehnika obravnave – Trigger point terapija

Če poiščete fizioterapevta, specializiranega za obravnavo miofascialnih prožilnih točk, imenujemo ga tudi trigger point terapevt potem vam lahko ta bolečino kar v veliki meri odpravi. V kombinaciji z vakuumom  za boljše drsenje mišične ovojnice pa bo terapija še veliko bolj učinkovita.

Kadar sproščamo ciljane mišice in na prenapetih delih mišico ponovno prekrvavimo, lahko dobimo izjemno dobre rezultate zmanjšanja bolečin, tudi kroničnih. Predvsem je potrebna obravnava iztegovalk in upogibalk palca na nogi.

Kako ravnati pri po-operativnih stanjih?

Večina se nas težko odloči za operativni poseg. Pa vendar je ta pri nekaterih skorajda nujen, saj je funkcija hoje pri njih praktično onemogočena.

Po operaciji Halluxa je obvezen počitek z dvignjeno nogo (noga je višje od višine srca) in hlajenje. Zdravnik vam bo po predpisal tudi po-operativni čevelj, katerega morate nujno uporabljati vsaj 4 do 6 tednov.

Prvih 14 dni hodite večkrat na dan po malo (10-15 min) v opornici, nato pa nogo dvignite v vodoraven položaj, jo sprostite in hladite z ledom. Po 14 dneh lahko v opornem čevlju izvajate večje obremenitve.
Ne pozabite na čvrsto masiranje brazgotin!

Po dveh ali treh mesecih boste lahko izvajali vse aktivnosti zmerno in imeli obute lastne čevlje. Noga tudi otekala ne bo več, niti bolela.

Res je, da se Hallux valgus rad ponovi, kljub operaciji. Vendar se ne rabite bati, saj v kolikor je po enem letu po posegu palec v nevtralni legi, je možnost ponovitve deformacije zelo majhna.

Zaključek

V več kot polovici primerov obiska pri fizioterapevtih so težave povezane z deformacijo nožnega palca. Ko opazite, da se vam palec na nogi upogiba navznoter, ukrepajte sami.
Kupite opornico, ki priteguje palec proti navzven oziroma proti sosednji nogi.

Sicer pa, sezujte petke in uživajte v svobodi bosih nog!

Ajda Kolmančič, dipl. fiziot.

Fizioterapijo želim približati širši množici ljudi ter jih spodbuditi k zdravemu in vitalnemu načinu življenja.

 

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,632
23.07.2024 ob 21:57
113,031
23.07.2024 ob 19:25
Preberi več

Več novic

New Report

Close