Gripa, prehlad, covid: koliko časa smo kužni?

U. L., 11. januar 2022.
Zdravje

Pogosto vprašanje v teh časih, ki se nanaša predvsem na okužbo s COVID-19.

Gripa

Dejansko lahko nekoga okužite, še predno začutite simptome gripe. Najbolj kužni ste 3 do 4 dni po tem, ko se začutite prve znake, vendar ste kužni dokler trajajo simptomi. Običajno je to teden dni, pri ljudeh z oslabljenim imunskim sistemom in otrocih, pa lahko simptomi trajajo tudi dlje.

Prehlad

Prehlad se pogosto začne z izcedkom iz nosu in bolečinami v grlu, čemur sledita kihanje in pri nekaterih tudi kašelj. Druge lahko okužite dan ali dva pred tem in vse dokler trajajo simptomi, navadno je to lahko teden in tudi do dva pri tistih z oslabljenim imunskim sistemom.

COVID-19

Okužba s SARS-CoV-2 lahko povzroči vročino, mrzlico, težave z dihanjem, bolečine v telesu, utrujenost, kašelj in slabost. Virus pa lahko virus širite 2 do 3 dni, preden opazite katerega od teh znakov. Virus lahko prenesete na druge, tudi če nimate simptomov. Če ste zboleli, ste lahko nekaj časa kužni, zato je potrebna samoizolacija, dokler se simptomi ne izboljšajo in dokler 3 dni zapored nimate vročine. Če je test na virus pozitiven in nimate simptomov, je ravno tako potrebna samoizolacija.

Mononukleoza

Virusna bolezen, znana tudi kot bolezen poljubljanja, saj je to eden od načinov, kako jo lahko prenesete na druge. Pri tej bolezni ste lahko kužni  4 do 7 tednov, preden se pojavijo simptomi, podobni gripi. Bolezen se širi več, tudi po tem, ko se počutite bolje lahko virus prenašate tudi do 18 mesecev.

Ošpice

V Sloveniji so zaradi visoke precepljenosti redke, vendar po svetu zaradi tega virusa vsako leto umre na tisoče ljudi, večinoma mlajših od 5 let. Ošpice povzročajo suh kašelj, vneto grlo, izcedek iz nosu, vročino in značilen izpuščaj z drobnimi rdečimi izboklinami, nekatere tudi izven ravni kože. Virus se zlahka širi, saj se v zraku zadržuje še dve uri po kašljanju ali kihanju. Ko se pojavi izpuščaj, ste že 4 dni kužni in ostanete tudi 4 dni po tem, ko bo izpuščaj izginil.

Bolezen rok, nog in ust

Inkubacija je običajno štiri do šest dni. Kužni ste lahko že pred pojavom bolezenskih znakov in nekaj tednov po ozdravitvi. Značilni znaki te zelo nalezljive bolezni so povišana telesna temperatura, bolečine v žrelu in kožni izpuščaj, ki se običajno pojavlja na dlaneh, podplatih in na področju zadnjice. Boleče mehurčke najdemo v ustni votlini, še posebej na jeziku in na mehkem nebu ustne votline.

Okužba se prenaša predvsem direktno preko sline, nosnih izločkov, blata ali indirektno preko okuženih predmetov in površin. Človek lahko izloča virus z blatom še več tednov po okužbi, okužba lahko poteka tudi brez izraženih bolezenskih znakov.

Ošpice

Zaradi obveznega cepljenja, je pojav te bolezni v Sloveniji redek. Zadnja epidemija pri nas je bila v letih 1994/95. Bolezen se prenaša s kužnimi kapljicami izločkov okuženega. Povzroča povišano telesno temperaturo ali bolečine v grlu in očitne srbeče lise po vsem telesu. Inkubacija traja okrog 10 dni.

Vir: NIJZ, WebMD

Foto: Profimedia

O avtorju

U. L.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
5,835
12.06.2021. ob 11:03
6,943
08.12.2021. ob 07:17
19,853
17.01.2022. ob 15:15
11,979
07.01.2022. ob 08:20
139,607
17.01.2022. ob 22:10
Preberi več

New Report

Close