Gripo lažje prebolevajo otroci in mladi

Uredništvo, 12. februar 2014.
prehlad

Tako kot pri večini, tudi pri otrocih simptomi gripe trajajo kak teden, okrevanje pa še dodaten teden ali dva.

Gripa (influenca) je akutna nalezljiva virusna bolezen, ki nastopa v epidemijah. Povzročajo jo virusi influence A, B in C, ki spadajo v družino Orthomyxoviridae.

Otrok GripaVirus se prenaša s kužnimi kapljicami (kašelj, kihanje obolelega), preko zraka in z neposrednim stikom (npr. ob rokovanju, poljubljanju). Posameznik, ki zboli za gripo, lahko okuži mnogo zdravih ljudi, saj izloča velike količine virusa. Pri okuženem povzročijo virusi gripe različne simptome, ki so posledica uničevanja in okvare celic sluznice zgornjih dihalnih poti, pri težjih oblikah z virusno pljučnico pa tudi drobnih krvavitev v pljučnem tkivu in pljučnih mešičkih.

Otroci in mladi gripo lažje prebolevajo

Tako kot pri večini, tudi pri otrocih simptomi gripe trajajo kak teden, okrevanje pa še dodaten teden ali dva. Zdravi otroci in mladostniki pa tudi športniki gripo zlahka prebolijo, poteka pa podobno kot prehlad ali okužba zgornjih dihal, vendar je za razliko od prehlada telesna temperatura pri gripi lahko zelo zvišana (nad 38 stopinj Celzija). Pogost je tudi pojav bolečine v trebuhu in driske.

Le v majhnem odstotku se pri otrocih gripa zaplete. Pri otrocih, starih 2 – 6 let, lahko pride do okužbe možganov in jeter, ki se kaže s slabostjo, bruhanjem, zmedenostjo, zaspanostjo, delirijem, krči. Pri tem je telesna temperatura normalna. Ta skupek znakov, ki sledijo gripi in trajajo približno 2 dni, imenujemo Reyev sindrom in ni značilen le za gripo, pač pa tudi za nekatere druge virusne bolezni v otroštvu (norice, ošpice, rdečke…). Sindrom lahko pušča trajne posledice na različnih organskih sistemih, zlasti živčevju. Velja še enkrat poudariti, da je razvoj tega sindroma po gripi izjemno redek.

Odrasli zdravi ljudje zbolijo s tipično sliko

prehladKo kihnemo, se za trenutek ustavijo vse funkcije v telesu, tudi srce. Pri zdravih ljudeh se simptomi okužbe in razvoja gripe pokažejo nenadno, iz polnega zdravja. Približno 1 do 3 dni po okužbi z virusom influence a se pojavi mrazenje, glavobol, utrujenost, ki se jim kmalu pridružijo hude bolečine v mišicah in križu. V očeh nastanejo pekoče bolečine, očesne veznice so pordele. Bolnik lahko postane hripav, ima suh kašelj in bolečine za prsnico, ob tem pa navadno tudi pekoče bolečine v žrelu in oteženo dihanje skozi nos.

Gripa ali le prehlad?

Velikokrat se nam zastavi vprašanje: ali prebolevam le hujši prehlad ali pa je to že gripa in moram zadevo vzeti bolj resno? In tudi, če odgovor na to vprašanje že imamo – kje so sploh razlike med njima?

Vir: Naša Lekarna

Imate tudi sami morda simptome, ki so bili navedeni v prispevku? Obiščite forum Farmacevt svetuje in povprašajte za nasvet.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,432
05.08.2021. ob 15:07
284,558
31.07.2021. ob 17:39
110,205
05.08.2021. ob 15:22
Preberi več

New Report

Close