Glivične okužbe pri otroku

Uredništvo, 15. julij 2015.

Katere glivice povzročajo največ preglavic pri otrocih? Kako poteka zdravljenje, na kakšen način lahko otrokom pomagamo sami?

Ko govorimo o glivičnih okužbah moramo vedeti, da obstaja več vrst gliv, danes jih poznamo več kot 100.00. Le 50 od njih pa je patogenih oziroma škodljivih za človeka.

Glede na različne vrste gliv povzročiteljev se tudi glivične bolezni razlikujejo med seboj po klinični sliki in hitrosti širjenja okužbe ter po načini in poteku zdravljenja. Glivične bolezni lahko razdelimo glede na vrsto povzročitelja: saprofitije, dermatofitije in okužbe povzročene s plesnijo.

Saprofitije

So najbolj povrhnje okužbe kože. Bolnikom ne delajo nobenih težav, so le estetsko nesprejemljive. Najbolj pogosta bolezen, ki se pojavlja iz te skupine je pityriasis versicolor. Rada se pojavlja pri otrocih in pubertetnikih, sploh v obdobju, ko imajo otroci zmanjšano imunsko odpornost. Povzročitelj je kvasovka, ki je del normalne kožne flore. Najdemo jo na mestih, kjer je največ lojnic – torej tam, kjer je koža najbolj mastna (lasišče, obraz, prsi, hrbet …).

Ko se iz saprofitne oblike spremeni v parazitno, se na koži pojavijo bolezenski znaki v obliki okroglih, rjavkastih, drobno luščečih se lis.
Ponavadi se same pozdravijo, v nekaterih primerih je potrebno antimikotično mazilo.

Dermatofitije

04ECC47E-6E89-11E1-B18A-D43D65B94067Povzročitelji so dermatofiti – parazitske glive. Napadajo kožo, lase in nohte, torej mesta, jer je največ keratina. Z njim se hranijo in ga razgrajujejo.

Bolezen, ki jo povzročajo, je nalezljiva. Prenaša se iz okuženega organizma na zdravega. Iz človeka na človeka, lahko pa tudi iz živali na človeka, te so bolj nevarne.

Povzročajo blage oblike vnetja, ki trajajo dalj časa. Okužbe te vrste se največkrat nalezemo v bazenih, kopališčih, športnih objektih …
Zdravljenje je ponavadi lokalno z antimikotičnim mazilom, v primerih vztrajanja težav pa tudi sistemsko z antimikotičnimi tabletami.

Najbolj pogoste okužbe pri otroku so okužbe s kandidazo in mikrosporijo.

Kandidiaze

Kandidiaze so okužbe z kvasovami. Z nijim se lahko okuži že novorojenček med porodom od mame, pri teh okužbah so lahko prizadeti koža in ustna sluznica.

Do okužbe lahko pride tudi kasneje, in sicer pri dojenčkih od 2 – 4 meseca v pleničnem predelu. Ozke, neprimerne plenice, seč in blato, ter neredna menjava plenic ustvarijo na teh mestih idealne pogoje (vlaga, toplota, amoniak iz seča, encimi iz blata) za naselitev kvasovk. V pleničnem predelu se pojavi najprej rdečina, nato pride do rosenja, erozij, lahko tudi tvorbe gnojnih mehurčkov. V ustih na sluznicah in jezičku nastanejo belkaste obloge, ki se ne dajo odstranit, če jih poskusimo odstraniti na silo, pa zakrvavijo.

Zdravimo z antimikotičnim mazilom (Daktarin, Canesten, Lamisil …) tako v pleničnem predelu, kot v ustih (Daktarin oralni gel). Če se pojavijo gnojni mehurčki pa dodamo še antibiotično mazilo (Diprogenta).

Mikrosporija

25010E0A-6E89-11E1-82E4-D43D65B94067Zanjo zbolijo v glavnem otroci, vir okužbe pa so najpogosteje potepuške mačke, redkeje psi.
Na mestih okužbe se pojavijo drobne pike, ki srbijo. Te pike se širijo in tvorijo okrogla ostro omejena žarišča. V žariščih so vidni odlomljeni sivkasti lasje in drobne sivkaste luskice. Izpuščaji se lahko pojavijo povsod po trupu, tudi po lasišču – v tem predelu lasje odpadejo.
Zelo redko pride do vnetja, odteklin in gnojenja.

Če se pri otroku pojavijo ti izpuščaji ter je bil otrok v stiku z mačkami, bo treba čimprej poiskati pomoč pri specialistu dermatologu, ki bo pregleal otroka s t. i. Woodovo svetlobo (UV – luč). V zatemnjenem prostoru okužena mesta fluorescirajo zelenkasto – rumeno ali rdečkasto. Istočasno bodo opravljene laboratorijske preiskave, ki potrdijo ali ovržejo predhodno postavljeno diagnozo.

Bolezen zdravimo lokalno z mazili (lamislil) pri razširjeni oblik pa je potrebno še sistemsko zdravljenje s tabletami, kar je odvisno od klinične slike, vrste povzročitelja in prizadetega predela.

Dokler traja zdravljenje, predšolski otroci ne smejo v vrtec. Šolarji naj ne hodijo v šolo prvi teden zdravljenja. Kasneje lahko obiskujejo šolski pouk, če vsa žarišča zaščitijo z gazo in obližem.
Načeloma so žarišča kužna, dokler ni v razmaku 4-6 tednov 2x mikološka preiskava negativna. V zvezi s tem svetujemo, da so obolela žarišča vedno prekrita z gazo.

Za dodatna vprašanja, mnenja in delitev izkušenj, obiščite forum Pediatrija, tema Glivične okužbe pri otroku.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
20.06.2021. ob 10:09
284,295
20.06.2021. ob 00:29
110,159
20.06.2021. ob 12:01
Preberi več