Gliste pri otrocih

Uredništvo, 18. avgust 2016.

Najpogostejši povzročitelji glistavosti, predvsem pri otrocih in mladostnikih, so podančice, povzročitelji pa so …

Najpogostejši povzročitelji glistavosti, predvsem pri otrocih in mladostnikih, so podančice, povzročitelji pa so lahko tudi človeške gliste in trakulje.

Kako pride do glistavosti pri otrocih?

Jajčeca glist lahko vnesemo v telo z živili, gliste lahko dobimo tudi od živali, lahko pa tudi v peskovnikih, kjer se skupaj igra več otrok. Vnos glist v  telo je navadno skozi usta v želodec oziroma črevesje, kjer poteka razvoj glist od  jajčeca do odrasle gliste. Samice  podančic se ponoči premaknejo do zadnjične odprtine, kamor izležejo mikroskopsko majhna jajčeca in s tem povzročajo srbenje. Ko se otrok praska, pridejo jajčeca za nohte in skozi usta ponovno v črevesje. Tako pride do samookužbe, s tem pa se krog okužbe sklene. Krog  samookužbe lahko traja do dva meseca, zato je v tem času potrebno zdravljenje.

B10237E0-A3F3-11E1-A4BC-DA0166B94067

Kako prepoznamo podančice, gliste in trakulje?

Podančice vidimo v blatu kot en do dva milimetra dolge koščke nitke, ki se gibljejo. V nasprotju s podančicami imajo človeške gliste videz deževnika. Trakulje navadno ne vidimo cele, ampak v blatu najdemo le posamezne pet do deset milimetrov velike člene.

Kako prepoznamo, da ima otrok podančice, gliste ali trakulje?

Pri okužbah s podančicami otroka ponoči srbi predel zadnjične odprtine. Pri okužbah z glistami je otrok navadno utrujen in zaspan ter ima kolobarje okoli oči. Pri dlje časa trajajoči nezdravljeni glistavosti lahko tudi slabše napreduje. Pri otrocih z glistami se pojavljajo bolečine v trebuhu, lahko imajo kolike, napenja jih ter imajo občasno drisko. Pri trakuljavosti se pojavljajo težave v trebuhu, lahko so zelo lačni ali pa izgubijo tek ter hujšajo.

Kako pomagamo otroku?

  • Upoštevajte priporočene higienske ukrepe, kot sta menjava in prekuhavanje perila.

  • Pri praskanju se otroku na prste prilepijo jajčeca parazitov, zato obstaja nevarnost prenosa jajčec na obleko, živila, igrače …Predmete, s katerimi je bil v stiku oboleli otrok, je treba oprati z vročo vodo in detergentom, da se jajčeca ne bi prenesla na druge ljudi. Tudi nohti naj bodo pristriženi zelo na kratko.

  • Otrok naj en teden zjutraj na tešče popije kozarec soka kislega zelja ali poje okoli 100 g kislega zelja.

sink-400276_960_720

Ali mora otrok k zdravniku?

Otroka, za katerega sumimo, da ima gliste, mora pregledati zdravnik, ki otroku predpiše zdravilo proti parazitom. Zdravila za odpravljanje parazitov uničujejo  parazite in ne škodujejo otroku. Pred začetkom zdravljenja otroka pazljivo preberite priloženo navodilo za uporabo zdravila in ga natančno upoštevajte. Če ima otrok podančice, je najbolje pregledati vso družino, ker to pripomore k hitrejšemu okrevanju.

Zanimivo iz foruma:

Gliste

Gliste podančice v blatu

O različnih preparatih za odpravljanje številnih zdravstvenih težav in nevšečnosti , se posvetujte na forumu Farmacevt svetuje.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,422
07.07.2021. ob 00:49
284,484
26.07.2021. ob 18:32
110,192
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close