Glasno branje otroke dela pametnejše

Obstajajo številni dokazi, da je branje vašemu otroku, z vašim otrokom, vsak dan, tudi za kratek čas, neverjetno koristno zanj in verjetno tudi za odrasle. (foto: Profimedia)

Branje majhnim otrokom gradi vezi z njihovimi skrbniki in krepi njihove jezikovne in pismene sposobnosti, vendar pripovedovanje zgodb koristi tudi starejšim otrokom, poroča nova študija.

Italijanski raziskovalci poročajo, da lahko ena ura branja otrokom, starim od 6 do 12 let, izboljša njihovo inteligenco.

“Ali deluje? Da, našli smo nekaj prepričljivih dokazov, da deluje,” je dejal raziskovalec Emanuele Castano med nedavnim novinarskim sestankom. Je profesor psihologije in kognitivne znanosti na Univerzi v Trentu.

Poskus so izvedli v 32 italijanskih osnovnih šolah, kjer imajo otroci običajno šest ur pouka v osemurnem šolskem dnevu, je dejal Castano.

V interventni skupini je učitelj učencem eno uro na dan glasno prebiral starosti primerno leposlovje. Kontrolna skupina je nadaljevala z rednimi aktivnostmi. Skupno je bilo v študijo vključenih 626 otrok.

Na začetku in po štirih mesecih so bili otroci testirani z dvema standardnima meriloma: Wechslerjevo lestvico inteligence za otroke (WISC-IV) in lestvico kognitivnega sistema ocenjevanja (CAS2).

Kaj so pokazale meritve po zaključku poskusnega obdobja

WISC-IV meri, kaj otroci vedo – besedišče, razumevanje, podobnosti, informacije in sklepanje besed. CAS2 preizkuša “spretnosti razmišljanja”, kot sta pozornost in obdelava.

Medtem ko je kontrolna skupina pokazala napredek na obeh testih, bi to pričakovali v normalnem razvoju, je dejal Castano. Za primerjavo, otroci, katerim so brali na eno uro na dan, so v skladu s študijo pokazali “izrazito močnejše povečanje nivoja inteligence, pri čemer so dosegli tako povišano poznavanje stvari kot tudi miselne sposobnosti. Izboljšanje se kaže povsod, pri obeh ukrepih,” je dejal Castano.

Preskušanje temelji na desetletnem prizadevanju raziskovalne skupine Univerze v Perugii. To delo je raziskalo tudi učinke glasnega branja na starejše ljudi in otroke do 12. leta.

Raziskovalci so spodbudili uradnike v Toskani, eni od 20 italijanskih upravnih regij, da so v javnih šolah vključili eno uro glasnega branja na dan. Castano je program imenoval transformativen.

“Ko usposobiš učitelje, imaš lahko dolgoročni učinek. Dolgotrajno lahko vplivaš na otroke in na šolo. Kot so pokazale prejšnje raziskave, ima lahko branje leposlovja – in še posebej visokokakovostne literarne – druge koristi za otroke, kot je tudi razvoj njihovih socialnih čustvenih veščin.”

Kako verodostojni so zbrani podatki?

Pregled študije je bil predstavljen na spletnem sestanku za novice, ki je potekal v okviru srečanja Združenja za psihološke znanosti. Ugotovitve, predstavljene na sestankih se štejejo za predhodne, dokler niso objavljene v strokovni reviji.

Dr. Dipesh Navsaria, tiskovni predstavnik Ameriške akademije za pediatrijo, se je odzval na preliminarne ugotovitve.

“Obstajajo številni dokazi, da je branje vašemu otroku, z vašim otrokom, vsak dan, tudi za kratek čas, neverjetno koristno zanj in verjetno tudi za odrasle,” je dejal Navsaria, izredni profesor za pediatrijo, človekov razvoj in družinske študije na Univerzi Wisconsin–Madison.

Ker popolna študija še ni bila na voljo, Navsaria ni mogel govoriti o poročanem povečanju inteligence. Opozoril pa je na številne druge koristi, ki jih otroci pridobijo, ko jim nekdo bere.

Njihov besedni zaklad je po navadi večji. Bolj poznajo knjige in kako knjige delujejo. Imajo tudi širše znanje o svetu okoli sebe, je dejal in opozoril, da ko odrasla oseba bere otroku, mora biti izkušnja bolj interaktivna, da ohranite njihovo zanimanje.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,891
30.05.2022. ob 20:56
286,731
02.07.2022. ob 18:37
110,537
02.07.2022. ob 12:13
Preberi več

New Report

Close