Starševski čvek

Imeli bi hišnega ljubljenčka

Default avatar
Imeli bi radi hišnega ljubljenčka,a še ne vemo za katero žival'co naj se odločimo.Na razpolago imamo 80m2,v službi smo izmensko,vedno je kdo doma.Imeli smo že hrčka,mucka in kanarčka.Radi imamo živali in nam zdaj,ko nimamo nobene kar nekaj manjka.
Mogoče bi se z vašo pomočjo lažje odločili.
Default avatar
Najprej se odločite, v katero smer bi želeli sploh izbrati žival, za katero boste ustrezno skrbeli z odgovornostjo. Naj pa ne bo razlog pri izbiri pač le to, da boste imeli žival, samo da bo, da vam tisto nekaj ne bo manjkalo.
Sama bi imela psa, pa nimam časa. Imela sem muce. Ampak, moja odločitev je pred leti padla, da nikdar več ne bom imela nobene živali.
Ko boste imeli izbiro, bo potem morda lažje povedati, kateri so plusi in kateri minusi, glede na vaš izbor.
Default avatar
Ce bi izbirala jaz.. Psa ne vec, oz samo v primeru, ce ste v hisi.
Macke imam sicer rada, imela je pa ne bi.
Zelve so super - kopenske. Nimas veliko dela z njimi, niti stroskov. Se pocartat se pride - no, odvisno od karakterja. Imela sem tri, ena je izjemno obozevala cohanje in cartanje.
Papiga.. Jaz si brez njih ne predstavljam zivljenja.
Kunci, prevec nehigienski :) No, sedaj ko imam robotski sesalec, bi morda....morda...
Morski prasicki so mi vsec, a premalo vem o njihovi higieni :)
Default avatar
Imamo čisto novega majhnega mucka in smo prav srečni :)
Default avatar
Samo kopenske zelve si ne nabaviti,zival v stanovanju trpi, in glede na to da imajo sicer zivljenjsko dobo dolgo, jih vecina v stanovanju umre po par letih kar seveda ni ok. Poleg tega je z njo ogromno dela, ko se pokaka potem rije z oklepom po iztrebku in ce ne pospravis takoj je tezko spucati ker se strdi in blazno smrdi. Zelve imajo tudi dolocene zdravstvene tezave, npr. prolaps crevesja, zaradi tega lahko umre,veterinarska operacija pa ni poceni. Potrebno jo je tudi prezimit,ce tega ne naredis pravilno med prezimovanju umre, ce ne prezimi ji cez leta to manjka. Zelve so veliko bolj zakomplicirane zivali kot nekateri mislijo in paradiznik,solata in podobno ni primerna hrana za njih!! Ce jo futras s tistimi kupljenimi briketi se pozna na oklepu zaradi kalcija in so spet tezave. Smo jo imeli in vem kaj govorim. Zivljenjska doba je 90 let, v stanovanju pa od 5-10. Tla pravtako niso primerna, saj z oklepom nabija in ni prijetno poslusati, njej pa tudi ni prijetno. V stanovanju zna biti prav nadlezna zival, seveda razen ce jo mucis in jo imas zaprto v nekem terariju. Kopenska zelva tudi lahko zraste in dejansko nimas kam z njo...vecina jih prej itak umre. Sicer pa od te zivali nimas ravno veliko,razen dela...to ni macek ali pes,da te poslusa in pride k tebi ko jo poklices, prakticno je neodzivna. Zelve je treba spostovati in moras biti res ljubitelj,da ti uspe vse narediti pravilno...razev spet,ce ti je vseeno in delas vse narobe,kar vecina ljudi v blokih dela.
Default avatar
Gledena napisano ste mlada družina predvidevam?
Kaj se je zgodilo s prejšnjimi živalmi? In katera od njih, če sploh, se je najbolje "vklopila" v vaš način življenja?
Default avatar
Mi imamo podoben stil življenja in imamo psa, mešanček med havanskim bišonom in pekinezerjem. Majhen in nezahteven. Je pa potrebno upoštevati naslednje
- stroski prvih cepljenj
- psa je treba vzgojiti, socializirati in zdresirati, da razume vsaj osnovne ukaze
- nuditi mu pravilno prehrano-naša začinjena hrana ni ok, in tudi briketi iz Lidla,hoferja... ne priporočam
-puščanje dlake- naš jo, in je delo s tem. veliko kartačenja, vsakdan 2x laufa sesaleč. Pri nas je pes notri, kar pomeni da je s čiščenjem mal več dela,plus stanejo razne kapsule proti bolham itd.
- dnevni sprehodí- mi imamoograjen vrt in čez dan, če je lepo vreme,je skoz zunaj, plus vsak večer sprehod, če je slabo vreme pa sprehod 2x na dan.
S psom je malce več dela, sploh prvo leto k je aktivna vzgoja psa, potem pa od tebe odvisno koliko vam je uspelo. Vsekakor pa je trud poplačan.
Default avatar
domače živali so za na kmetijo, vas, neko pri-mestno hišo. in tuki se konča. žival je zelo dober,način kako otroke naučit reda. ampak za tako učenje moraš imet čas in potrpljenje, plus velik denarja in plac!! jaz odsvetujem katerokoli žival.
Default avatar
Morda bi imeli pa kačo, saj tukaj na forumu je toliko zagovornikov teh ljubkih živalc. Menda so zelo ljubeznive in z njimi ni nobenega dela. Ni jih treba voziti na sprehod kot npr. psa.
Default avatar
Edel je napisal/a:
Predlagam vam, da si nabavite psička manjše rasti, mladega na podarimo. si.
Je najboljši prijatelj, lahko ga pobožaš, pocartaš, se te vedno razveseli in še v naravo na sprehod te pelje.
Jaz osebno mačke v stanovanju ne bi imela, ker smrdi tisti njen WC, hodi po kuhinjskih omaricah, pleza po sedežni, čeprav je mačka bolj samostojna kot pes.
Default avatar
imam psa. star je 11 let. velik bokser. To ni hec....To je nov družinski član. Dobro premislite. Vsaka žival čuti kot človek, tega se zavedajte.
Default avatar
Prvič želim žival, ki mi nekaj da. Mir, sproščenost. Torej razni akvariji in želve odpadejo. Samo delo in odovornost niso pa za druga kot za gledanje. Potem pogledam glede na obveznosti, koliko časa ima, se aktivne ali lene sorete, se mi da tacat v dežju, se mi da česat kožuhe,...Potem pogledam na dolgoročnost, bom moral za žival skrbeti 7 let ali 15 let. Kako bom naslednjih 15 let prilagajala svoje življenje živali (dopust, stanovanje, druga zaposlitve, otroci).
Potem pogledam stroške ne futra, ampak nakupa, veterine, nege,... Potem pogledam svojo familijo, če bo kdo kaj prispeval svoj delež v delu, financah, vzgoji. Potem pregledam različne karakterje. Potem, kje že imam kakšno izkušnjo. Pa še kaj, pa se trenutno ne spomnim.
K meni po vseh odgovorih najbolje paše mačka.
Smo pa po tehntnih razmislekih in nekaterih spremembah dodali še nekaj živali. Želje so še, samo prostor je problem (v bloku pač ne moreš imeti kokoši ali koze).
Default avatar
igor13 je napisal/a:
Najprej ugotovi razliko med rejnimi in hišnimi živalmi, če ti nese tako daleč.
Default avatar
Glede na to, da prostor in čas imate, je vprašanje, ali imate tudi voljo za žival skrbeti 10, 15 ali celo več let. Ker hrček ima res kratko življensko dobo, a že kanarček lahko živi 12 let in več, mačke 15+ - so vaše živali to starost dočakale? Če da, potem ste mogoče celo kandidat za psa - vendar ni dovolj le biti doma, treba je imeti tudi voljo in čas iti z njim na sprehod. Ali živite v okolju, ki je psom prijazno ali morda v blokovskem naselju ali celo centru mesta, kjer ni trave niti za vzorec? In veterinarski stroški za psa znajo biti kar visoki, tudi to je treba doma predebatirati.
Default avatar
Edel je napisal/a:
Praviš, da ste imeli že hrčka, mucka in kanarčka. Sedaj izbirate novega hišnega ljubljenčka in ne veš katerega bi izbrali.
Smem vprašati, kaj se je zgodilo s prejšnjimi hišnimi ljubljenčki? Hrček res ne živi dolgo. Kanarček pa živi 10 - 14 let, muca pa 15 - 18 let. Torej?
Default avatar
Z muco je malo dela, pa nudi veliko zabave in ljubezni. Hrčki, ribe, zajci so mi bolj tako, tako. S psom pa je ogromno dela.
Default avatar
YO- sicer nisem iz kmetije doma, sem pa kljub temu preživel veliko več časa z živalmi kot ti. vsaj v smislu- za nekoga ki ne živi na vasi. zelo dobro poznam razliko. imam prijatlco ki dela kot živinozdravnica in tudi občasno neki pomaga v zavetišču za živali. torej neki vem o tej temi. pes ni za blok! noben! mačka pa nima karakterja za cartklanje! kaj ti tuki neki posplošuješ, ti kar neki sklepaš in misliš, da se vsi spoznajo na živali. male živali bi morale biti v mestu prepovedane! z zakonom. ampak ker smo albanci je pač tko kot je. žival nuca full truda in časa. in če nekdo tuki gor sprašuje za nasvet potem je bolje da nima živali.
Default avatar
Ti si čist za na luno.
Default avatar
... ni čudno, da se avtor ni več oglasil.