Starševski čvek

Astma, alergija na pršice

Default avatar
Danes smo izvedeli, da je sin alergičen na pršice in da ima tudi astmo.

Zanima me predvsem alergija na pršice - kako in kje se lotiti "preprečevanja"?
Eni mi pravijo, da naj to kar ignoriram, da bo itak minilo. Da je vsaka sprememba itak vezana le na stroške.
Po mnenju drugih lahko kar takoj izpraznim njegovo sobo in naredim "karanteno" (o.k., malo pretiravam).

Lotili se bomo z generalno; tepih ven, zavese proč (a imate potem sploh kaj na oknih?), plišaste igrač proč...
Kaj pa postelja? A ste menjali jogije (ali samo nabavili prevleke), odeje, blazine?
Na kaj naj bom pozorna? A je res dovolj dobro le tisto, kar ima oznako "prijazno alergikom in astmatikom"?
Na spletu je itak ogromno ponudbe, a sem kar malo zmedena. A je res dobro samo tisto najdražje?
Default avatar
Tjaša 07 je napisal/a:
zavese imamo in tudi tepih.
Čisto nič nismo menjali.
če se držiš dosledno čiščenja ni nobene panike
Default avatar
dosledno čiščenje in menjava posteljnine zadostuje!
Jaz pogosto zamenjam le vzglavnik in na dve leti tudi vzmetnico. Vzglavnik mu zamenjam na pol leta, To pa tudi ni nekak hud izdatek,tistih 20 evrov dvakrat letno ni problem,60 evrov vsako drugo leto za vzmetnico pa tudi ne.(če kupuješ v znižanju za 50 -taka dobiš že zelo kvalitetno vzmetnico!)
čim manj težav z astmo želim!
Default avatar
Sta me že malo pomirili.

Kaj pomeni dosledno čiščenje? Z mokro krpo vsak dan?

Kakšen jogi? Za alergike in astmatike ali navadnega z določenim polnilom?
Default avatar
Dosledno čiščenje pomeni. Pranje posteljnine oz. menjava na 3 dni ( jaz če pustim več so težave) .Plišaste igračke perem na 14 dni itn.
Jogi smo že kupili še pred alergijami in ostalo-antialergijski . Po moje je isti vrag ;)
Default avatar
Odstrani preproge, zavese, okrasne vzglavnike . Kupi posteljnino proti pršicam, Posteljno prevleko sem jaz kupila na netu . Je malo zoprana, ker je šumeč material. Dobiš tudi prevleko, v katero oblečeš svoj jogi in zapneš z zadrgo. Sesalec z dvema hepa filtroma in pogosto sesanje ......
Default avatar
Kakorkoli je, s tem se ni za hecati. To vem, ker sem sama alergik. Je pa tako, da alergijska reakcija na pršico sproži astmatični napad oz. reakcijo. To je povezano in tako moraš narediti vse, da otrok ne pride v stik s pršico.
Seveda je zelo pomembna čistoča. Preoblačenje posteljnine in sesanje, čim manj "lovilcev prahu" v sobi, pravzaprav vsepovsod, kjer se da. Ne bo slabo tudi za ostale člane družine.

Če kupiš antialergijsko vzmetnico se pozanimaj, če je takšna, v kateri se pršice ne morejo razmnoževati oz. zadrževati. Če kupiš takšno, jo lahko imaš bistveno dlje kot 3 leta.

Tudi otroka samega lahko takoj začneš navajati, kaj je zanj koristno in kako naj ravna ter česar se naj izogiba. Sčasoma se bo mogoče spomnil in si sam morda vsakodnevno sesal sobo. Zelo koristni so vodni sesalci. Ni treba nabavljati vsega takoj, pač postopoma, ko lahko. Mi imamo zato tudi kavče iz usnja/umetnega usnja, saj se tam ne nabira pršica. Tepihe imamo samo takšne, ki jih lahko operemo, saj sesanje ni dovolj, občasno je treba dati v stroj oz. večji tepih dam v pralnico.
Če se boste dosledno držali pravil, ne bo težav, sicer pa je lahko samo slabše.
Default avatar
Ja pa še to, te alergije ne izzvenijo, to je kronična bolezen, ki jo povzroča avtoimunska reakcija telesa. Uspešno jo lahko nadzoruješ, to pomeni, da nimaš težav, ozdravljiva pa ni.
Default avatar
tonja1 je napisal/a:
Zanimivo. Nam so pa ob testiranju na pediatrični izrecno rekli, da otrok niti v isti sobi ne sme biti, ko se sesa, kaj šele, da bi si sesal sam.

Sicer so pa vse že povedale. Zelo dobri nasveti.
Default avatar
glej našemu najstniku so lansko leto to odkrili, veliko je kihal, pokašljeval in posumila sem na alergijo in stmo in preiskeva so to pokazale, alregija na pršice in stma, seveda so ga nafilali z tabletami...ampak jaz sem sina opazovala in tudi kotrolni vpih je bil vedno skoraj dober in tako sin jemlje po potrebi samo ventolin, pač občasno, ko ga malo kaj pomuči, naredi dva vpiha in je takoj dobro in spet ostale dneve brez problema živi...nobenih stvari nismo menjali, vse tiste zadeve kao za alregike so mi rekli, da je živ nateg, naj se lepo vsak teden menja posteljnino, prekuha na 90 stopinjah, vse lepo presesa in dobro je, če je v sobi res brez teh tepihov, zaves in podobno, torej da ima vse tako, da se lahko vse 1x tedesnko posesa od vrha do tal. To je to...če so mu določili res blago bliko...če je pa kaj huje pa se seveda drži navodil zdravnika, ampak mi smo tisti inhalator, ki je pol kortikosteroidov res ćrtali...ventolin mu pomaga, ker to potrebuje samo občasno in kotrola je vedno super. srečno
Default avatar
Tjaša 07 je napisal/a:
Lažje bo, če ne bo tepihov in zaves. Če je dovolj star, ti bo tudi sam povedal, da lažje diha, kaj ga moti. Zadostuje normalno čiščenje stanovanja. Jogijev ne menjamo na dve leti, vzglavnikov tudi ne. Posteljnina normalno. Ampak spet odvisno kako hude alerije ima. Dobijo se neke prevleke, da pršice ne morejo v jogi. Ti bo dr povedal kje se dobijo. So pa blizu 100 eur.

Bodi zelo pozorna na križne alergije!!! Pršice in raki (hrana).

T U K A J
Default avatar
Če se ti nič drugega ne zdi vredno, investiraj vsaj v prevleko za jogi. Razlika je TAAAAAAKAAAAA, da ni za povedat. vsem pametnjakovičem, ki velepametno ocenjujejo, kako je vse izi, pa privoščim iz srca en teden noči, ko se zbujaš ves zapacan, ker nekdo tvojih težav ne jemlje resno!

Ni treba kupovat prevlek po 100 in več €, iz Nemčije se naročijo fantastične prevleke za jogije po 30€ (ali cel komplet povšter+kovter+jogi za 70! pa je odlična kvaliteta), ki se jih niti čuti ne pod rjuho, prinesejo pa nepopisno olajšanje osebi, ki ji pršica dela težave. Kovtre, povštre čimvečkrat prat ali zamrzovat. Če vam vaši otroci niso vredna tega truda, potem res ne vem.....Primerjava s tem, da vsaki 2 leti menjaš jogi --- no vsak po svoje, a ne!
Default avatar
zate preprosteje...ne sodi vse po sebi! Naš ima zelo milo obliko in seveda smo zagnali paniko, ko izveš, da ima otrok takšno in takšno bolezen, težave in seveda mu želiš narediti in nuditi vse, da ne bo huje, oziroma, da bo lahko normalno živel in smo šli v akcijo in skoraj bi zmetali toliko denarja, okoli 1000 evrov za razne natege o proti pršicam... k sreči je že naš pulmolog svetoval naj ga ne serjemo in naj raje vse redno prekuhamo, zrečami, čim več na sončku, seveda da je soba taka, da se zadržuje čim manj prahu se pa tudi ve, torej vse se da hitro in okej uredit, brez raznih nategov da kupuješ pri nas drage stvari proti pršicam...

torej??? naš otrok lepo živi in ima nobenih posebnih materialov proti pršicam, le skrbimo redno za čiščenje!
Default avatar
preprosteje je napisal/a:
Default avatar
Pozdravljeni,

glede pršic in ostalih vmazanij v vzmetnicah ali oblazinjenem pohištvu, vam priporočam ogled: http://www.kuponko.si/lokalna-ponudba/avto-in-dom/do-popust-na-globinsko-ciscenje-vzmetnice-ali-sedezne-garniture-3671