sirova omaka za testenine
Čisto enostavno, vzameš gorgonzolo in smetano za kuhanje. Mal dodaš gamberov in ko se vse lepo stopi preliješ, še prej lahko prepražiš malo čebule.
Če pa ne marate gorgonzole, pa čimbolj topljiv sir.
primož
Če delaš iz gorgonzole, jo počasi stopiš, da se razpusti, dodaš kislo smetano – vendar ne sme zavreti. Mešaš z metlico, da pride lepo enakomerna.
Iz drugih sirov jo jaz naredim tako: malo masla, trije topljeni siri, cca sto gramov navadnega sira, ki ga naribaš na debelo, malo parmezana, kisla smetana. Sire stopiš, na koncu dodaš kislo smetano (lahko tudi sladko ali za kuhanje), ne sme zavreti. Dam malo paprike ali popra ali origana, včasih celo malček česna v prahu …
Moje variante:
– omaka z gorgonzolo – na kokosovi maščob (minimalna količina!)i stopim gorgonzolo, dodam smetano za kuhanje, poper, muškatni orešček, sol po potrebi (gorgonzola je že slana), pokuham in prelijem čez testenine
– omaka s siri – ponavadi praznim hladilnik, poberem vse koščke sira, raztopim na malo kokosove maščobe ali masla, dodam 2-3 topljene sirčke,smetano (za kuhanje ali kislo), poper, sol po potrebi, muškatni orešček, malo drobnjaka ali bazilike ali origana (kar imam pač doma)
Jaz jo delam pa takole:
Na malo olivnega olja ali masla narahlo popražim strt česen, le toliko , da zadiši. Zalijem z sladko smetano, če hočeš gosto omako, potem uporabi Prekmursko smetano za stepanje ( belo roza tetrapak). Začinim z muškatnim oreščkom in baziliko, dodam nariban sir. Največkrat navaden edamec, če hočeš več okusa, pa ementaler ali gorgonzolo.
Tako so delali sirovo omako včasih v špagetariji na Trubarjevi.