Starševski čvek

Izguba apetita - po 7 dozah kemoterapije

Default avatar
mami ima hudo obliko levk. in je na zdravljenju v bolnici..sedaj je v fazi remisije po 7 zaporednih dneh kemoterapije.. izgubila je ves apetit in bolnišnična hrana se ji obrača ;( teže ne sme izgubiti.. nekaj časa je bila na umetni hrani sedaj pa so ji le to izklopili češ da se mora prisiliti jesti.. koliko časa traja, da lahko začneš normalno jesti hrano nazaj? je kdo dal to hudo izkušnjo skozi ;( ?
Default avatar
Tam ti bodo znali pravilno svetovati.Sicer so pa na Onkološkem strokovnjaki za prehrano.Prav zato tam, da svetujejo.Lahko pokličeš tudi tja.
Default avatar
Jaz sem imela kemo na 3 tedne in prve 4 dni nisem nič jedla, potem pa tisto kar ki je pasala in dišala ......pico, jagodni jogurt, banano. Po treh dneh se je potem okus vrnil in mi je pasala tudi druga hrana, bolj zdrava in surova.

Vprašajte jo kaj ji paše in ji pojdite kupit, je pa hrana na onkotu obupna. Malo se mora pa tudi sama potruditi, brez tega ni nič in bo samo hirala.
Default avatar
Hudo, vem :( Poskusi si izgovoriti v bolnici Ensure (včasih so ga vsaj dajali), drugače ga nabavi sama.
Default avatar
Kolikor vem, v lekarnah prodajajo napitke Prosure, Ensure plus, Cubitan, v katerih so vsi minerali, maščobe, vitamini...Kaj bi bilo najbolj primerno za vašo mami, pa res vprašaj na forumu Onkologija, pa svetujem ti še, da kar takoj pokličeš strokovnjake za prehrano na Onkotu.
Default avatar
pojdi... je napisal/a:
je na hematologiji. tam je še bolj strog režim glede hrane.. ti bolniki imajo odpornost na nuli in zaradi nev. okužbe ne smeš nič nosit..
Default avatar
Naj je kar ji pač diši, od doma ji prinesite kar ji pač diši. Problem je v omakah, ki takim bolnikom strašno smrdijo in zaradi tega nimajo apetita. Ampak to se povrne. Dobro bi bilo, da uživa kašen prošur na dan, seveda ta je plačljiv.
Default avatar
Dajte nehat s tem "prinesi od doma". Se ne sme. Prosure ali ensure, je pri nas enako. Res da še tega popije zelo malo, ampak je vsaj nekaj...
Default avatar
Saj verjetno ima prosure ali ensure na recept, da ga ne plačaš v celoti?
Default avatar
Menda se Prosure dobi tudi na recept.Vprašaj njenega zdravnika, kako je s tem.Ampak plačajo samo del, del pa moraš sam.Ampak, že to je nekaj.Ensure pa moraš sam plačati in je okrog 2,50Evra.

Ensure plus napitek sem pila in je zelo dober.Tako da, priporočam.
Default avatar
kdaj se stanje popravi je napisal/a:
To kar opisuješ je šele prvi cikel kemoterapije, čeprav 7 dni...

Ja smo dali to skozi in hrana ti res smrdi; prisiliš se kaj jesti - meni osebno so bili to kvečjemu pudingi, pa sladoled (je prijetno ker hladi po ustih - okusa pa itak ne čutiš), sem ter tja kakšna torta (mehka je). Drugič kakšne juhe...
Odvisno je od kemoterapije in osebe.

Kdaj se okus povrne tudi ni enostavno določljivo; če se prav spomnim je bilo kakšen mesec ali 3 tedne po zadnjem ciklusu kemoterapije, zraven pa sem ter tja kakšen preblisk vmes.
Default avatar
hvala vsem je napisal/a:
Mi smo točno tja nosili palačinke, saj mu je samo to pasalo in so nas tam spodbujali, naj mu kaj prinesemo.
Default avatar
hvala vsem je napisal/a:


Potem pa pokliči tja in vprašaj, kaj ti svetujejo.
Default avatar
Yo_ je napisal/a:
Ne sanjaj. Mi smo lahko nosili od doma. Pac je stari mami pasalo samo sadje in nihce ni kompliciral. Tudi "cimri" so svojci nosili hrano od doma.
Default avatar
petarda je napisal/a:

Bom na ta način probala, če ne bo šlo drugače... ja pri krvnem raku je vse drugače ;(
Default avatar
maynapiink je napisal/a:
Mogoče pri vas niso komplicirali, ne vem. Si pa dejansko ne znam predstavljat, kako bi bilo, če bi vsi nosili nekaj od doma, ker enemu od bolnikov nekaj paše, drugemu (cimru) bi pa ob tem še bolj dvigovalo želodec...
Default avatar
maynapiink je napisal/a:
Tudi mi smo nosili od doma na hematologijo. Brez problema. Itak ji ni nič pasalo in je zdravnik rekel, naj prinesem, če ji bo slučajno kaj pasalo. No, po dveh letih ji je prvič zapasal česnov kruhek. Prosura, ensura ni prenašala. Shujšala je na 35 kg. V osmih letih se je nato zredila do 42 kg - oblečena.
Default avatar
samo da bi je napisal/a:

kako to, da ji niso dali umetne hrane????? Groza na 35? Iz koliko kg pa? Ojoj no ;( ampak raka je pa premagala?