Starševski čvek

Porok za hipotekarni kredit

Default avatar
Pred kratkim je že bila ena tema o hipotekarnih kreditih, ki me je prepričala, da bi z fantom vzela hipotekarni kredit za stanovanje. Sedaj sva v najemu, pa se nama neumno zdi, da bi brezveze plačevala najemnino pa še z najemodajalci nisva bila zadovoljna. Zanima me pa naslednje, katera banka da kredit brez poroka? Bova še poskušala pri tujih bankah v Sloveniji, mogoče ti ne bodo tako komplicirali. Če ima kdo izkušnje s tem, bova zelo hvaležna. Naj povem, da sva že kontaktirala prijatelje, res najboljše prijatelje, starše, sestro in svaka, ki imajo vsi redne prihodke, delo za nedoločen čas, pa nihče noče, zato iščeva sedaj kredit brez poroka. Dajte pomagat z nasveti, več ljudi več ve.
Default avatar
Zelo malo možnosti je, da dobita stanovanjsko posojilo brez poroštva. Hipoteka je le oblika zavarovanja posojila in ne nadomešča poroštva. Poroka je praktično nemogoče dobiti izven družinskega kroga. Lahk pa naredita tako, en izmed vaju je kreditojemalec (tisti z višjim dohodkom), drugi pa je porok. Pri takih kreditih se navadno upošteva prihodek gospodinjstva in se sešteje vajina dohodka. Na tak način preverjeno gre čez.
Default avatar
Saj za hipotekarni kredit ne rabiš poroka, pri hipotekarnem je porok hipoteka na nepremičnino, ki jo kupiš. Kaj pa če bi stopila do kakšne banke, da vama tam malo razložijo?
Default avatar
težka bo je napisal/a:

Hipotekarni kredit je kredit brez poroka! Kdor zahteva poroka, sam bejž stran od njega!
Hipotekarni kredit je zavarovan z nepremičnino, ne potrebuješ nobenega poroka!
Default avatar
neumnosti govoriš je napisal/a:
Ni res! Zavarovanje kredita je nekaj drugega kot poroštvo! Preveri v bankah preden klobasaš bedarije in zavajaš ljudi.
Default avatar
To, da je en od vaju porok je čisto zagotovo. Ne potrebujeta prijateljev in sorodnikov. Jasno, da noben ne bo šel za poroka, saj ima potem ta znesek blokiran.
Default avatar
Hja, trenutno je tako, da nekatere banke poleg hip. jamstva zahtevajo še poroka. Ker se je laže nekomu usest na račun kot prodat hišo.
Default avatar
hipoteka je napisal/a:
še en teliček, ki nima pojma....

Naj takoj razjasnimo, v Sloveniji sploh nimamo Hipotekarnih kreditov, imamo le kredite, ki so zavarovani s hipoteko (nadomestilo za zavarovanje pri zavarovalnici). Ameriški sistem je dopuščal (ne vem če še) hipotekarne kredite, ker sploh niso preverjali kreditne sposobnosti kreditojemalca ampak so odobrili kredit samo na osnovi vrednosti nepremičnine na katero so vknjižili hipoteko. To je tudi eden izme razlogov,, da je balonček počil najprej v ZDA.

Poleg tega je potrebno upoštevati, da banka financira max 70% vrednosti nepremičnine, če je predmet nakupa dotična nepremičnina, če pa imaš na voljo kako drugo nepremičnino pa lahko do 100%, primer:

Primer 1:Kupuješ stanovanje, ki je vredno 100.000 in nimaš nobene druge nepremičnine za zastavo kot stanovanje, ki ga kupuješ. V tem primeru ti bo banka posodila max 70.000€

Primer 2: Kupuješ stanovanje, ki je vredno 100.000 in imaš poleg tega v lasti oz. tilastnik tretje nepremičnine dovoli, da jo obremeniš (pod hipoteko je potem nepremičnina ki jo kupuješ+tretja nepremičnina npr. od staršev), v tem primeru lahko banka financira 100.000€ za nakup stanovanja ker je skupna vrednost zavarovanja večja od danega kredita.

Vse zgoraj navedeno temelji ob predpostavki, da imaš poroka in da sta oba vpletena kreditno sposobna.
Default avatar
težka bo je napisal/a:

Letos smo jemali hipotekarca, v nobeni banki ni bilo nobenega govora o nobenem poroku!
Default avatar
neumnosti govoriš je napisal/a:
ste jemali? Koliko vas je jemalo kredit?
Default avatar
težka bo je napisal/a:
Default avatar
Jaz sem se zanimala za hipotekarni kredit in niso zahtevali poroka. Prav tako vem vsaj za 2 para, ki sta kupila nepremičnino s hipotekarnim zavarovanjem brez poroka. To si pa res bedak, da greš nekomu za poroka za nepremičnino, ki je itak zavarovana s hipoteko.
Default avatar
težka bo je napisal/a:

Mi trije, od tega samo eden z dohodkom in dva brez dohodka!
Default avatar
ok, naj bo po vaše....., srečno pri kreditih, očitno se jih res dobi zelo zlahka.
Default avatar
neumnosti govoriš je napisal/a:
In kaj sta ostala dva počela zraven, odpirala vrata?
Default avatar
težka bo je napisal/a:

Ostala dva sta družinska člana in breme hipotekarca je breme cele družine in seveda ugodnost bivanja, je ugodnost cele družine!
Imaš problem? NImaš družine? Ste nepovezani? Žalostno, pa toliko veš o posojilih, o osnovni človeški skupnosti pa nimaš pojma...

Nikjer nismo zapisali, da kredit dobiš zlahka, ga ne, ti obrnejo spodnje gate in to ne enkrat, ampak parkrat in skenirajo znamko, ceno in vzdrževanje teh gat! Ampak poroka pa vseeno ne rabiš.
Predvidevam, da si/imaš info banke Sparkasse, ker so oni obsedeni s poroki. Druge banke niso.
Default avatar
jaz sem jemala stanovanjski kredit za nakup hiše. ok, res ni bilo 100.000, ampak samo četrtina tega zneska, a sem kredit dobila brez poroka. nlb banka.
potem sem šla k unicreidtu vprašat, če mi dajo kredit ta prenovo hiše, so mi dali še 25.000 eur, brez poroka.
potem sem izgubila službo in vprašala banko kaj lahko naredimo s kreditom, mi je unicredit stanovanjskega spremenil v hipotekarnega, brez poroka in podobnega sranja, pri nlb pa je ostalo kot je, ker to lahko zdaj plačujem. če bi zahtevali poroke, nikoli ne bi kupila hiše.
Default avatar
Hvala vsem za odgovore. Sedaj mi je malo bolj jasno, kaj smo dejansko na banki razpravljali. Jaz še nisem bila zaposlena, prejemam pa 259 eurov pomoči že šest let, ne morem biti porok so rekli na banki. Ker fant nima ne vem kako visokih prihodkov, so rekli, da more dat 30% gotovine za stanovanje ostalo na hipoteko. Ker pa denarja nimava bi vzela kredit za teh 30 %, tu verjetno rabiva poroka, ki ga pa žal ne dobiva. Prijatelji in to najboljši iščejo same izgovore, ki jim tako ne verjameva, jaz prijateljev tapravih ne bi pustila na cedilo. Res ne razumem tega.
Če ima še kdo kakšno idejo, bova res hvaležna, ker sama ne veva več kaj storiti. Se nama pa zelo mudi sva že dala odpoved saj sva povedala da sva kupila svoje stanovanje. Zdaj pa takšno sr..je.
Default avatar
m.n. je napisal/a:
S tvojimi prijatelji ni popolnoma nič narobe. Glede na to, da že vidva s fantom goljufata in hvatata krivine, ti si brez službe, on z ne ravno bajno plačo, se pač bojijo za svoj obstoj v prihodnjih petih do desetih letih, kolikor časa bi morali biti vajini poroki. Poleg tega so za znesek obroka sami kreditno nesposobni, če bi hoteli vzeti posojilo. Ni veliko ljudi, ki bi se upalo zavezati za deset let, da bodo morda prevzeli obveznost v višini 200, 300 evrov. Pa sploh ni nujno, da vidva zahinavita, lahko samo fant izgubi službo ali umre ali kaj podobnega.
Ko bosta skupaj kupila nepremičnino, bo ta pomoč, ki jo dobivaš zdaj, odpadla. Kako bosta odplačala sto jurjev v 30 letih, se meni osebno niti sanja ne. Resno, kakšen je vajin plan?
Default avatar
m.n. je napisal/a:
Kar veliko zahtevaš od prijateljev. Ti si tista, ki postavljaš prijateljstvo na preizkušnjo.
Razen staršev ne vidim drugih možnih porokov.