ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

cepljenje tetanus

Default avatar
Spoštovani,

sem v 25 tednu nosečnosti in včeraj me je ugriznil pes. Danes sem se odšla cepiti proti tetanusu na Zavod za zdravstveno varstvo. Zanima me, ali lahko cepljenje škoduje plodu, kaj se lahko zgodi, če ima pes steklino? Mene niso cepili proti steklini, ker so peljali psa na opazovanje. Ali moram iti k ginekologu, plod ni brcal 13 ur, vendar sedaj zopet brca, vendar bistveno manj kot je pred ugrizom. Imam pa še eno vprašanje, ki je vezano na moje noge oziroma podplate. Podplate imam namreč rdeče, tako kot da bi mi popokale žilice. Zjutraj so te žilice živo rdeče, zvečer pa temno rdeče. Kaj je to? Najleša hvala za vaš odgovor.
Default avatar
Spoštovani,

slabše brcanje ploda gre verjetno na račun večje pozornosti, ki pa nima pomena, saj se do 26. tedna lahko zgodi, da tudi po ves dan ali več dni zapored ne občuti plodovih gibov (relativno veliko plodovnice,, majhen plod). Cepljenje načeloma ne škoduje plodu, tako ali tako pa je tetanus tako nevarna infekcija, da bi tudi ob morebitni nevarnosti za plod to cepljenje več kot priporočili. Do ginekologa vam torej ni potrebno.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak