Starševski čvek

Pa še stroški v hiši in "stroški" najstnikov

Default avatar
Mene pa zanima, kaki so stroški tistih, ki živite v hiši. Voda, elektrika. Koliko plačujete internet. Kako ogrevate in kakšen je strošek.
Pa kolikšen "strošek" je vaš najstnik - koliko ima žepnine in kaj z njo pokrije, koliko znaša njegova naročnina za telefon in kdo jo plačuje, kakšne telefone in kaj od tehnike še imajo.

Hvala!
Default avatar
financer je napisal/a:
Imamo pa še nenajstniške otroke. Vsi razen najmlajšega prvošolca imajo svoje telefone.
Default avatar
jjdut34 je napisal/a:
O, to z elektriko vam dobro uspeva! Vsi aparati A++? Katerega dobavitelja imate?
Default avatar
To znamko smo kupili:
Samp PS in SUŠILNI sta BOSCH, ampak z najnovejšo tehnologijo.
Nekaj več denarja ob nakupu se splača, saj smo zagotovo ta višji strošek že privarčevali.
Default avatar
Sori, ampak ob takem laufanju aparatov, pa so lahko aparati A++++, ni variante, da je poraba tako nizka, ker je samo taks prek 30 evrov. Razen če vas bo ob poračunu bolela glava. Je ni variante, tudi ob še tako varčnih aparatih ne. Še zmeraj mora vodo segret 3 x na dan (!!!!) po tvojih besedah, pa še toplotna črpalka, ki je velik porabnik elektrike. Nekdo naklada, ne plačuje elektrike sam, živite v skupni hiši ali pa pride hud poračun. Ker je ni variante!
Default avatar
dis'b je napisal/a:

Ze samo susilc, pralni in pomivalni stroj porabijo dnevno cca 4kw, to je 120 na mesec.
Default avatar
Hvala za bolj realne komentarje; sem bila že čisto depresivna, ko sem brala, kako malo porabi tista avtorica. Najbrž res nima jasne slike o porabi .
Default avatar
dis'b je napisal/a:
Se strinjam. Ker recimo A ali A+ in A++ sploh ni nevem kakšne razlike v porabi energije. Malo si izračunajte. Da imaš pa še ogrevanje in vodo zraven je pasloh poceni. Kterega dobavitelja pa imate?
Default avatar
jjdut34 je napisal/a:
Nekaj več denarja ob nakupu se ne splača, ker boste začeli varčevat šele po 12 letih uporabe. Takrat bo pa že na kosovnem odpadu.

Nič niste še privarčevali, založili ste denar za bonus za elektriko za delovanje stroja po 12 letu starosti, bonus pa nikoli ne boste unovčili.

Kalkulator, papir in svinčnik v roke, pa računat!
Default avatar
Al pa ni povedala da živi ne v hiši ampak vikendu na 35 kvadratov.

Mal bolj specifičen je treba biti al ogrevaš bajto 200 kvadratov, dve kopalnice al ogrevaš 30 kvadratov in eno kopalnico na 5 kvadratov in te cele dneve ni doma....

Boljši sušilni stroji - kot jih omenja avtorica - tipa Bosh za 1000€ se ti pa investicijsko ne povrnejo v celotni njegovi življenjski dobi - kar smo izračunali na inštitutu, tako, da je vse skupaj en velik nateg - kar se tiče razmerje porabe elektrika. Tudi aparati danes nimajo daljše življenjske dobe kot 10 let, kar pomeni;

http://www.gorenje.si/izdelki/veliki-go ... oji/440381 - 900€

http://www.gorenje.si/izdelki/veliki-go ... oji/345983 - najcenejši 319€

Ob predpostavki, da oba delata 10 let

razlike 600€ - kar ni prihranka v desetih letih na elektriki NIKOLI. Ali pa tam tam in ni računice da v štartu plačaš 3krat več.

LP
Default avatar
O stroških v hiši ti ne morem govorti, ker živimo v bloku.
Naši najstniki poleti delajo in se financirajo sami (obleke, čevlji, telefoni, računalniki, knjige, luksus) - vse v mejah normale.
Žepnine nimajo, plačam vozovnico za avtobus, športno dejavnost in naročnino za telefon, to vse plačam iz otroškim dodatkom in znese 75€.
Default avatar
Zase vem, kaj imamo, koliko plačujemo. Ne , ne živimo na viekndu, ampak v enosružisnki hiši, kjer ima vsak od naših 4-ih otrok svojo sobo, mož pisarno. Hiša je v celoti podkletena, vendar je klet zunaj toplotnega ovoja. Toplotna črpalka pa ni tako grozno velik porabnik elektrike. V prehodnem obdobju toplotni črpalki pomaga sonce. Imamo sončne kolektorje, ki ogrevajo vodo, višek gre v sistem za ogrevanje. Tudi pozimi. Pač takrat, ko je vsaj malo sonca. Imamo talno gretje po celi hiši.
Aparati pa porabijo, kot porabijo. Očitno res malo! Elektriko plačujemo pri GEN energiji. Je račun nižji, kar smo zamenjali dobavitelja.
Sušilni stroj. Finančno se ne povrne. OK. Meni pa se vseeno zdi, da izjemno lepo suši, ni potrebno likanje- vsaj velike večine stvari ne. Likalnik je tudi porabnik, ne?
Če ne verjamete, pač ni treba.
Default avatar
Se strinjam je napisal/a:
Ne, ni res!
Pralni stroj za 1 pranje na 40 porabi 0,42 kWh.
Tudi sušeilec in pomivalni stroj imata zelo nizko porabo!
Default avatar
jjdut34 je napisal/a:
Ah dej nehi no, mamo toplotno črpalko že zelo dolgo pri hiši.

Sušilni stroj suši brez likanja vsak. Tudi program ima lažje likanje... Kar je dejstvo je dejstvo, da ni vse vedno v denarju. Je pa pozitiva, če ti je enostavno dovolj to da si človek s tem dušo opere, če lahko pokaže da ima top stroje. Meni do tega ni, preračunam kaj je meni optimalno. Ne bom pa seveda sedaj govorila drugim tega, dejstva in številke so pa dejstva. Tud če plačuješ pri Geni, ne moreš imet tako majhne porabe, pa ti povem zakaj:

Ker imam zelo dobro prijateljico, ki živi v bloku in imajo vse stroje na A ali A+ in zraven tudi bojler za vodo za 80 litrov (65 kvadratov) in ne pridejo z elektriko pod 65€ mesečno. Tud če pere samo za vikende in suši samo za vikende in pomivalni stroj dela samo za vikende ne more priti pod 65€. Kar ti govoriš ne gre v računico, sploh pa ne pri tem kar sama govoriš - 4 sobe itd... To kar si povedala gre v račun za malo hiško - vikendico ki je prirejena za bivanje - verjetno 40 kvadratov max.
Default avatar
Breda. Ne mešaj jabolk in hrušk. Kakšen boljer? Mi bojlerja nimamo! Ti so namreč VEEEELIKI porabniki energije!
TČ imamo. Ampak, a si brala? Mnogokrat sploh ni treba, da dela, ker nas ogreva sonce! Zagotovo nima naša toliko obratovalnih ur, kot pri eni običajni hiši, ker nas dogreva sonce. Poleg tega imamo izjemno izolirano hišo, toplota se obdrži.
TČ pri nas ni tako omembe vreden porabnik energije!
Glej, brez veze!
Imamo izjemno varčne stroje, o sami gradnji hiše ti ne mislim razlagat.
Pač, tako je. Hiša pa ima krepko čez 100 kv na etažo. Kletpa je zunaj t. ovoja, ogrevanje je možno.
Default avatar
Živimo v hiši, dobro izolirana (nova fasada, okna), 2 majhna otroka. operem cca 7-8 PS/teden + 7 sušilnih strojev, likan min zaradi sušilca, 7x pomivalni stroj, bojler. gretje na elektriko. Račun 170 e, poračun blizu 0. Zamenjali smo paket pri distributerju (Elektro Gorenjska - zakleni ceno 2015, pozna se 12% na mesec).

Voda oz. celotna komunala (voda mrzla + smeti - 3 kante): 45e/mesec

Internet T2: internet, stac. telefon (odv. od klicev, pos. v tujino): 45-50e/mesec.

Vsi aparati Bosch, A oz. A+, edino sušilec B. Sem preračunala, da se mi, glede na razliko vporabi energije, ne splača kupiti A oz. A+. Ogledanih modelov je bila razlikav ceni cca. 450-500e.

Upam, da je v pomoč.

LP, Nina
Default avatar
jjdut34 je napisal/a:

Pralni stroj na 40 porabi nekaj manj kot kilovat, sušilni porabi 2 kilovata, pomivalc porabi nekaj manj kot kilovat. Razlike v porabi med A+ in A++++ so minimalne.
Hladilnik z zmrzovalnikom porabi nekaj manj kot kilovat na dan, s TV, računalniki, lučmi in podobno šaro prideš na cca 5-6kw na dan, ne da bi prižgal kak stroj.
Default avatar
breda iz ljubljane je napisal/a:
Moja mama ima 2 bojlerja, mali in veliki, vsi aparati stari in verjetno C klasa porabe, skrinja, pere čez vikend, nima sušilca, obvezno lika vse s peglo staro 45 let, pa plačuje cca 35-40€ elektrike.
Default avatar
Hiša, 150 m2, 3 člani:
- okoli 50 eur elektrika (kakšen eur več),
- 15 eur Hydrovod,
- 20 eur Komunala,
- internet: 30 eur na mesec, Telemach,
- kurjava na olje in voda čez leto, hiša je izolirana, 1.200 eur, vključno z vodo pozimi, za poleti imamo kolektorje, torej še 120 eur na mesec.
Skupaj: 235 eur na mesec v povprečju.
Default avatar
ogromno plačuje je napisal/a:
A ti si resno tako glupa tudi drugače ali znaš celo uporabljat tisto stvar, ki jo nosiš naokoli v glavi? Če bi imela kanček logike in pameti v sebi ne bi primerjala porabe ene družine z otroki s porabo ene starejše gospe! Tako pa, če te kdo zategne okoli kepe, očitno samo topo odmeva tupo-glupo tupo-glupo tupo-glupo... Pa še zdaj dvomim, da ti je jasno kaj sploh hočem povedat, tako da ti kar primerjaj jabolka in hruške še naprej in se čudi na vso noč kako so lahko tako različna.