ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

raynaudov fenomen in kontracepcija

Default avatar
Pozdravljeni,

že nekaj let sem diagnosticirana z Raynaudovim fenomenom, s katerim verjamem, da je povezana lisasta/luskasta tvorba na mojem obrazu, ki nikoli povsem ne izgine, vendar jo, da se ne razvije v metuljček (ki sem ga nekoč imela veselje izkusiti) kontroliram z Elocomom. Torej, nikoli še nisem jemala kontracepcijskih tablet, sedaj pa sem se na lastno in partnerjevo željo odločila za preizkusno dobo tabletk Belara in me zanima, če morda veste, ali lahko tabletke, glede na moj Raynaudov fenomen in kožni problem, moje stanje na kakršenkoli način poslabšajo? Ali tabletke lahko preizkusim in ob ostrem opazovanju po možnih zapletih jemanje opustim, ali naj opustim tudi preizkus?

Hvala za odgovor in lep pozdrav
Default avatar
Spoštovani,

žal niste nič povedali, če ste bili kaj pri kakem revmatologu in na diagnostiki katere od vezivnih avtoimunih obolenj. Izpuščaj na obrazu, še zlasti metuljast ter Reynaudov fenomen sta namreč znaka lupusa, kar je lahko problematično za mikrotromboze v arterijskem delu ožilja, za kar bi KT lahko tudi povečale tveganja. Če potrebujete zanesljivo kontracepcijo, bi sam bodisi predlagal minipilulo, ki je samo na osnovi progestagenov (cerazette) ali pa mini-maternični vloižek Jaydess, ki tudi izloča minimalne količine progestagenov in bi zanju upal trditi, da na vaše splošno zdravje ne bosta imeli vpliva.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak