Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Umik prijav za kaznivo dejanje? Smiselno?

Default avatar
Zanima me sledeča zadeva.
Na policije sem dal več prijav glede onemogočanja stikov ( 190 clen KZ).
Na CSD sem sedaj dosgel neke vrste poravnavo.


Policija je predala tožilstvu prijave.
Tožilstvo jih sedaj obravnava..
Ali je smiselno te prijave umakniti?
Ali vse skupaj pustiti?LP
Poravnava
Default avatar
Jaz čisto pošteno prijave ne bi umaknila, če bi šlo zame.
Dogovori na CSD ne veljajo nič kaj dosti. Če prijavo umakneš lahko jutri spet naredi po svoje. Jaz bi verjetno poklicala tožilca in povedala za dogovor. Predlagaj izvensodno poravnavo oz. odložen pregon. Če se druga stran dogovora ne bo držala, lahko nadaljuješ isti postopek kazenskega pregona, ti ni treba vse na novo začet in dokazovat.

http://www.mp.gov.si/fileadmin/mp.gov.s ... pregon.pdf
Default avatar
Čisto odvisno zakaj so bile prijave, ker je nasprotna stran res preprečevala stike, ali je šlo zgolj za vajin nesporazum in nagajanje.

Torej, če je za ovadbo bodrovalo to, da je nasprotna stran iz lastnih nagnjen preprečevala stike in ni v ozadju, da je otrokova iskrena želja to, ali da se je otrok mogoče res počutil ogroženega, potem ja vztrajajte, drugače umaknite, ker s tem le povečujete spor in nalivate olje na ogenj. Slednje pa ni v korist otroka in bo na koncu le on tisti, ki bo trpel.
»Ljudje bodo pozabili, kaj ste govorili,

ljudje bodo pozabili, kaj vse ste naredili ,

ne bodo pa pozabili,

kako so se v vaši družbi počutili.«
Default avatar
Ja če je bilo res storjeno kazivo dejanje potem vstrajaj. Večina ljudi se grozljivo strezno, ko jih obravnavajo kot kriminalce. Če boš odstopil od pregona boš pa izpadel kot revček, najbrž boš še slišal, da želiš biti spet z njo in podobne kozlarije. Govorim iz izkušenj:-).

Alenka: Žal je o koristih za otroka ko pride do kazenskih ovadb že "rahlo" prepozno govorit. Spet govorim iz lastnih izkušenj.:-(
Default avatar
Mick1 je napisal/a:
Konkretno...oče si razlaga sodno poravnavo drugače kot mati in ima neko svojo teorijo, ki pa je na koncu v nasprotju s poravnavo in ker na dan, ko si je on zamislil, da bi moral biti stik, stika ni, vloži kazensko. To je zame v NEkorist otroka in bitka med staršema.

Vsekakor pa ja kazenska, ko se mati odloči, da stikov ne bo in bo s tem izsilila ali preživnino, ali pač nekaj.
»Ljudje bodo pozabili, kaj ste govorili,

ljudje bodo pozabili, kaj vse ste naredili ,

ne bodo pa pozabili,

kako so se v vaši družbi počutili.«
Default avatar
Če je mati imela utemeljene razloge, da je stike preprečevala, bo tožilec itak vse ovadbe zavrgel.
Če ni imela utemeljenih razlogov pa je po mojem bolje, da se nov dogovor potrdi tudi na tožilstvu, da mati ve, da lahko sledijo posledice.

Moje mnenje je, da ima otrok pravico do obeh staršev in da je dolžnost obeh staršev, da poskrbita, da ima otrok stike z obema. Razumem, zakaj bi nekdo stike preprečeval v korist otroka. Vendar v teh primerih je ovadba ovržena, pregon se naha, torej se tudi za odložen pregon ne moreš dogovoriti.

Glede na to, da je mati pristala na poravnavo predvidevam, da z očetom ni nič kaj hudo narobe. ker če bi bilo, govorim iz izkušenj, ne bi popustila niti za milimeter, ne glede na ovadbo(-e).
Default avatar
Jalur je napisal/a:
Tale utemeljitev se mi zdi zelo okej.
Ker tale dogovor na CSD za enkrat dejansko nima popolnoma nobene teže.
Pa zdaj imaš spet stike ali še vedno ne?
Default avatar
HVALA za vse odgovore in mnenja.

Stiki se trenutno izvajajo.


Sem preveril, prijave dane na policijo, tožilstvo obravnava
po uradni dolžnosti. Kar pomeni, da odkodovanec po
začetem postopku ne more prekinit postopka.


TNX
Poravnava
Default avatar
Se opravičujem. Sem prvi post malo nepozorno prebral.
Meni se zdi zanimivo, da so te sploh resno obravnavali, ker nimaš nobenega uradnega papirja-torej sodbe, ki mora biti pravnomočna. Jaz sem otrokovo mati prijavil in, ker se je izkazalo, da sodba ni pravnomočna je bil pregon ustavljen. Je bil pa pri meni primer, da je leto in pol trajalo mrcvarjenje po sodiščih zaradi stikov in ko so bili na koncu praktično takoj kršeni s strani bivše (pa je sodišče stike potrdilo natančno tako kot je sama predlagala), sem jo seveda takoj prijavil na policiji.

Je bila še celo tako žleht, da je meni nič, tebi nič otroka odpeljala na počitnice.
Default avatar
Mick1 je napisal/a:
Moj bivši me je večkrat prijavil zaradi odvzema mladoletne osebe in zanemarjanja mladoletne osebe. Nikoli ni imel pri sebi kakršnegakoli dokaza, sodbe ali kaj drugega. Policija je bila vsakič pri meni še isti dan.

Mick1 je napisal/a:
Pregon ustavi tožilec, ko dobi v roke vse od policije. V zgornjem primeru še ni bilo tako daleč, da bi tožilec zavrgel ali dal naprej ovadbo. .

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic