presni kakav ali navadni kakav
Niti slučajno. Ti verjetno misliš instant kakav, ala Benko.
Pravi kakav navadno dobijo s praženjem kakavovih zrn (da se ne poglabljamo v podrobnosti). Do pred kratkim je bil to tudi edini način predelave kakavovih zrn v kakav. No potem je postalo moderno presnojedstvo in so začeli predelovati kakav tudi po ‘presnem’ postopku, kjer pridobivajo kakav iz kakavovih zrn s stiskanjem.
Zdaj, če verjameš v presno prehranjevanje, potem je presni kakav itak edina možna izbira. Drugače je pa tudi ‘navaden’ OK.
Načeloma naj bi imel presni kakav več antioksidantnov in encimov, ampak nekih relevantnih primerjalnih študij nisem zasledila (res pa, da jih nisem ravno zavzeto iskala).
Jaz si iz presnega kakava rada pripravim napitek (riževo mleko + presni kakav + žličko javorjevega sirupa + malo cimeta in mace v prahu) in je odličen. Ko mi ga je enkrat zmanjkalo, sem si zmešala te iste sestavine z navadnim kakavom (Gorenjkin, 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} kakav) in je imel tako prazen okus, kot da je manjkala tista prava aroma ali da je premalo sladkan.
Skratka, razlika je bila očitna. Mogoče bi se kakšen drug (bolj kvaliteten) pražen kakav obnesel bolje – kar se tiče okusa (ker to sprašuješ). Kar se tiče antioksidantov in drugih hranilnih zadev pa zagotovo ne. Jaz bi izbrala presnega.