Starševski čvek

Naša babica in dedek....

Default avatar

nimivšeč

Hoj.
Sem zelo obupana in moram nekam izliti ta čustva, saj sama ne vem kako se tega lotiti. Takole je na stvari.. gre za moja starša in njunega vnuka (moj sin). Sin je izredno živahen petletnik, ampak niti slučajno grob/nesramen.. In na drugi strani njegova babica in dedek, oba polna enega sovraštva drug do drugega, finančnih in osebnostnih težav. Na ven super starša in stara starša, pa v bistvu ni čisto tako. Prvi problem je moja mama, ki je obseden (in s tem mislim res obsedena) z muhami, ne prenese muh v stanovanju in čisto znori ko kakšna prileti v hišo. In potem je tukaj moj otrok, ki pač ne zapre za seboj vseh 3 vrat, da pride do stranišča, ampak zapre samo vhodna vrata in potem moja mati čisto ponori, da je treba vrata zapirati, ker spušča noter muhe. Govorim o tem, da ona KRIČI, ne zna tega rečt v normalnem tonu. In to zna kričat cel dan za te muhe. Potem teče za sinom v kopalnico in ga daje na kahlico (čeprav doma že 2 leti hodi lulat in kakat v školjko), češ da ima tako visoko školjko, da je sin premali (školjka je na isti višini kot naša). Roke mu ona umiva, da nebi on vsega poškropil. Naj tukaj omenim, da je njuna hiša daleč od sterilno čistega okolja, v bistvu gre za staro, z vlago in plesnijo prepito hišo, tla so v obupnem stanju, stene še hujše... Ampak bog ne daj, da bi otrok noter tekal, če je bil prej v peskovniku (pa ga seveda prej stresemo, da je čim manj mivke). In je spet drenje. Imata psa, do katerega mama ni ravno prijazna in pred časom je sin od nje pobral razne cvetke, kot so: prokleti pes, marš pes smotani... itd. Fino. Psa se za kazen poliva z mrzlo vodo in včasih tudi tepe z roko. In kaj druga bo potem počel otrok, ki to vidi? Opažam isti vzorec pri njem, kot pri starših.. kriči na psa, potem gre pa do njega in ga vdari. Jaz sem bila tako šokirana :( In potem spet babica kriči na njega, češ kako zelo zloben je, da živali se ne tepe. Naj tukaj omenim, da drugače otrok obožuje živali, je nežen do vseh, sploh nor je pa na pse in pozna vse pse v našem kraju in vsakega boža, carta ali pa se z njim igra. Brez tepeža.
Ko smo pri mojih starših na obisku (res sem vedno bolj hvaležna, da nama je uspela selitev na svoje, kjer imamo svoj mir) in smo noter v hiši, ima otrok omejen prostor, kjer se lahko igra. Po celi hiši ne sme hodit. Ko smo zunaj na dvorišču, je isto. Ima gugalnico in tam je lahko (celo jezna sta nanj, če se cel čas kaj smo tam, ne guga in mu dedek pravi, da bo gugalnico dal enemu drugemu fantku, če se on ne bo gugal... mislim, ne vem zakaj bi se moral non stop gugati). Imel je peskovnik, pa sta ga vrgla proč. Ima žoge, pa se ne sme žogati, da česa ne razbije. Ima lopatke, samokolnico, grabljice.. pa nikjer ne sme kopati. Včasih je lahko kopal pod enim drevesom in tisto zemljo potem vozil do drugega drevesa.. zelo zanimivo, ampak tega več ne sme početi. Zelo rad zaliva rožice, pa jih tudi ne sme, ker sedaj prilezejo ven tisti rdeči polži (obsedenost št. 2 pri moji mami), če je premokro. Deževnice iz 100l soda ne sme uporabljati, ker ima to mama za vrt (pa letos ko vsak drug dan dežuje in je sod skoraj poln). Po vrtu sploh ne sme hoditi, ker bo vse pohodil (pa je zelo pazljiv, ga pa zanima kje kaj raste in tako potem hitro izkoristiva čas ko ju ni zunaj, za ogled gredic). Mah, tega je toliko, da bi lahko do jutri pisala.
No, to je recimo to, kar se tiče moje mame. Oče je pa načeloma skuliran in ok.. ampak me moti njegov odnos do otroka.. ker ni nikoli pri miru, je to že en velik minus. In glede tega sta oba res prav nastrojena proti njemu. Zadnjič je sin spet kričal na psa in moj oče to vidi, stopi za njim in ga je brcnil. Sina. In danes je sin brcnil doma svojega atija :( Danes sva pa šla mimo njune hiše, je hotel tamali iti pozdraviti, smo se malo zaklepetali in si tamali najde delo (kopanje zemlje). V vedru mu je ostalo malo zemlje, jo pokaže dediju, kateri ni videl kaj ima v vedru, pa mu sin zasipa teh par pikic zemlje na okensko polico, da bi dedi videl kaj ima. Je pa oče tako znorel zaradi te zemlje, kot da mu je tamali ne vem kaj hudega naredil in se je začel dreti, da ga bo tako usekal, da se bo po*ral od sile! Meni je vse dol padlo, pa dobro, kaj je to normalno, da se tako z otrokom pogovarjaš?!?? Sin je zdaj tole vzel za nekaj hudo zabavnega in celo pot domov to ponavljal :((

Bomo kot izgleda morali zelo omejiti obiske pri njima, žal. Sploh zdaj, ko pričakujemo drugega otroka, torej njunega drugega vnuka. Itak je bilo prvo vprašanje ko sta izvedela za nosečnost: ja kaj bomo pa zdaj naredili?! :( Naj povem, da od njiju nismo odvisni v nobenem smislu, niti finančno ne. Smo na svojem že 4 leta in nam čisto super gre.

:(
Default avatar

živi po svoje

Dobra si, da se ti poleg svojega očitno dovolj pestrega življenja (otrok, nosečnost), sploh da še ukvarjat s svojimi starši.

Živi in pusti živeti, sebi prvo, potem pa še staršem!
Default avatar

u2

Se pridružujem zgornjemu mnjenju. Zakaj pa sploh hodit k takim staršem, kjer ste odveč? Jaz res ne bi hodila. Pojdite kam v naravo. Prostora kolikor češ!

Predvsem pa uživaj s svojim otrokom.Ne obremenjuj se s svojimi starši.
Default avatar

k72

ti si ostala živa in zdrava glede na to, da si vsaj 18 let preživela v vlažni in plesnavi hiši z nemogočimi starši?
Kaj sta ti starša vsr to dovolila ali vse to prebranila? Kaj si smela pri starih starših?

In kako pogosto je tvoj otrok brez tebe pri tvojih starših, da bi lahko onadva slabo vplivala nanj?
Pa tast in tašča, gavsaj ta dva dobro čuvata?
Default avatar

Verjetno ...

... bo treba nehati upati na izboljšanje. Samo omejiti stike in to je to. Druge ni. Vprašanje je, če boš to zmogla, ker so le tvoji starši, če prav razumem.

Žal.
Default avatar

Bingo

Tebi vsa pohvala. Njima pa izgleda manjka srcne kulture.
Default avatar

tinatana

Vedno dan za dnem ponavljam ,bolj si star bolj si nor ,verjemite.Ne velja za vse enako,pretežno pa je tako.
Default avatar

stari starši..

Imaš svojo družino.Ni treba , da starše kar naprej obiskuješ.Naj živita po svoje, kot jima paše.
Pa pogovori se s sinom, preden greste k staršem.Povej mu pravila in naj se jih drži.
Da se vrata pri dedku in babici zapirajo.Na WC ga pelji ti in mu pomagaj, saj otrok ni star 2 leti, da bo hodil na kahlico.Zakaj to dopuščaš? Tudi pri umivanju rok bodi zraven.
Sinu povej, da v hiši nima kaj tekati.Tekamo zunaj, v hiši pač ne.Ker je tu prostor za omare, mize in se lahko udarimo.
In zakaj bi tvoj sin na obisku hodil po celi hiši?
Daj mu s sabo avto, barvice za risanje ,škarje in papir, kakšno zanimivo igračo, pa naj se zamoti.
Kar se tiče psa, mu že doma povej, naj ne kriči na njega, absolutno ga nima tudi za kaj brcati.Če bo to še kdaj naredil, ga takoj pelji stran od njega.In mu zraven še enkrat povej pravila.

Mislim, da tvojemu sinu na obiskih doma preveč dopuščaš.Tvojim staršem ni všeč, da je vsa hiša njegova, da skače vsepovsod, da nosi zemljo in pesek, kjer se mu zdi, da kriči na psa in ga tepe, skratka imam tudi občutek, da bi starša kljub obiskom rada malo miru.

Tvoj sin ni star dve leti.Že dveletnik marsikaj razume, tvoj otrok bi že moral marsikaj.

Vzgajaj ga, zdaj je še čas.Postavi mu meje in pravila ,preden kam greste :tam se bomo obnašali tako in tako.Ker sta dedek in babica utrujena.Ker se na obiskih obnašamo tako in tako.

Starša sta pač taka, kot sta in pri teh letih se ne bosta več spremenila.
Zelo pomembno pa je, kaj se bo naslednjih par let dogajalo s tvojim sinom.
Posveti se raje njemu, veliko se pogovarjaj z njim, beri mu, v knjižnici si izposodita knjige, pogovarjajta se o vsebini.Namesto k staršem ga pelji na igrišče, med vrstnike, ampak imej ga budno pod kontrolo, kaj počne.Če bo delal bedarije in grdo govoril, ga takoj opozori in postavi mejo.

Res ,vzgajaj ga.Drugače bo nevzgojen.

In ko boste šli na obisk k staršem, je dovolj ena ura.Potem pa domov.

Pa še to :se zavedaš , da bo šel tvoj otrok kmalu v šolo? Do takrat mora znati sedeti vsaj pol ure na miru in se zamotiti pri mizi, znati mora poslušati odrasle in upoštevati tudi njihova pravila.
Default avatar

Morg

Madonca, kakšni odgovori! Jaz iz avtoročinega prispevka nisem razbrala, da je otrok nevzgojen, no.
Jaz bi na tvojem mestu zelo omejila obiske pri starših. 1x na teden pol ure. Spiješ kavico, mali spije sok, se malo pogovarja z vami (pol ure pa menda zdrži pri miru), potem pa na svidenje.
Ko pa bosta starša začela jamrat, da nič ne pridete, jima pa lepo vljudno povej, da ne pridete, ker so jima otroci zgleda odveč in, ker se od njiju uči slabega odnosa do živali in ljudi.
Default avatar

yx

Hvala bogu, da si ti verjetno normalna. Zelo omeji in skrajšaj obiske saj zavoljo otroka niso "zdravi" in pomembno vprašanje kako lahko mirno gledaš, da tepe in poliva psa. Prosim, da ji zagroziš, da jo boš prijavila za mučenje živali, če ne preneha pa to stori. Mater kakšne vzglede dajete potomcem.
Default avatar

stari starši

Morg je napisal/a:

Ampak bog ne daj , da bi otrok noter tekal........Po stanovanju in hiši se ne teka.Tečemo zunaj na travi.

Otrok kriči na psa, potem pa gre do njega in ga udari......Ko se to zgodi, posežemo vmes odrasli in se z otrokom pogovorimo.Da se tako s psom, ki je živo bitje, ne dela.

Po celi hiši ne sme hodit.....Na obiskih itak ne hodimo po vsej hiši.

Sin je zdaj tole vzel za nekaj hudo zabavnega in celo pot domov to ponavljal....Zakaj ga z možem nista TAKOJ ustavila? Zakaj? Zakaj dovoljujeta , da petletni otrok ponavlja grde besede vso pot do doma?

Kot sem rekla, dedek in babica se na žalost ne bosta spremenila.Nikoli.Zato omejite obiske, naj imata svoj mir ali nemir.

Vidva pa vzgajajta svojega otroka.Meni se ne zdi samo preživahen, ampak tudi brez kompasa.

Tako .Če ostali ne vidite tega, kar vidim jaz, potem ne morem pomagati.
Default avatar

preprosto..

Samo križno sem prebrala tale tvoj esej, kot razumem, se ti zdi klima in obnašanje starih staršev neprimerno za tvojega otroka. Rešitev - minimiziraj obiske tam, pa je. Čist preprosto. Pa kdaj raje ti njiju povabi k vam kot obratno. ne butaj z glavo skozi zid in ne zahtevaj ne vem kakšnih sprememb ker jih ne bo.
Aja, pa mami nabavi tiste lampe, ki jih imajo mesarji za odganjanje muh :)
Default avatar

leelee_nepr.

stari starši je napisal/a:
Jaz vidim.

Sicer sem mnenja, da je brcanje živali nesprejemljivo, grdo izražanje pred otroki pa tudi, ampak to je naloga staršev, da takšne škodljive vplive omejujejo in sanirajo. Otrok bo še malo morje grdih besed slišal, starši morajo to zrihtat.

Sicer sem bila pa kar malo živčna, ko sem prvi post brala. Otrok ne sme tekat po celi hiši. Otroku ne pustijo, da umazan od mivke skače po hiši (čeprav je te mivke čisto malo, ker ga prej stresejo). Otrok ne sme kopat po vrtu. Otrok se ne sme igrat z vodo, ki jo imajo za zalivanje.

Vsega naštetega tudi pri meni doma ne bi smel, pa pri večini ljudi, ki jih poznam, tudi ne.

Me prav zanima, če temu otroku mama doma pusti, da celo stanovanje naserje z mivko, a mu to veselje prišpara za obiske pri babici in dedku, ki imata itak staro in vlažno hišo in je ni tako škoda.
Default avatar

Ne razumem

Pa kaj je tvoj sin stalno v varstvu pri tvojih starsih? Ti nisi nic z njim? Ali ga doma nic ne vzgajas?
Ker sori, 5 letnik je ze sposoben lociti prav od narobe, ce mu kdo to jasno govori in kaze! Pa vrata je tudi sposoben odpret in zapret!

Po moje ste vi vsi skupaj nora familija!
Default avatar

skrbi me

za psa......

Lepo prosim, da tej nori ženščini dopoveš, da se psa ne poliva z mrzlo vodo in se ga tepe.

Če imaš probleme s tem, ti lahko pridem pomagat.Me zanima, če bi ji odgovarjalo vedro mrzle vode in klofuta ?

Vsi ostali pa imate možnost izbite: pridete na obisk ali pa ne.

Pes te izbire nima.
Default avatar

ubogi kuža

Tudi meni se v vsej zgodbi najbolj smili uboga žival. To, kar počnete s psom je za moje pojm e že mučenje. Ja, vsi počnete, ker če vidiš in ne ukrepaš, si sostorilka. Adijo pamet, kakšna familija. Pa tudi naša ni ravno za zgled, a tole...
Default avatar

Anais npr.

leelee_nepr. je napisal/a:
Ne oporekam brcanju psa in grdim besedam - to moramo starejši upoštevat, se temu izogibat in otroku privzgojit pravilno obnašanje.

Vse ostalo pa je - igra. Žal mi je za vse otroke, ki ne smejo nič. Verjetno ne nosi na kilograme peska ne k mami ne k babici. Problem je, ker danes veliko otrok ne sme nič, kot risat pri mizi. Še plastelin je za marsikoga moteč, ker lahko umaže. Meni je iskreno žal za vse te otroke.

Kaj pa naj počnejo petletniki, če se ne smejo igrat? Če sredi poletja ne smejo malo pogrebsti v zemljo, če ne smejo malo vode politi, kaj je v tem tako hudega, da tečejo? Pa kaj vi vzgajate pisarniške delavce, da samo sedijo pri mizi ali razmišljate kaj o tem, da točno igra, vključno s kopanjem po zemlji, tekanjem, igra z vodo vašim otrokom dejansko daje pravilne motorične vzorce? Kaj jih hočete takoj zašpehati, samo zato, da ustrezajo današnjemu klišejskemu vzorcu "vzgojenega in pridnega" otroka?

In danes je vzgojen in priden otrok samo tisti, ki pridno riše in sedi, ne zahteva nič, ne gre nikamor sam od sebe, se vsega boji, ne preizkusi nič, nikoli ne pade, ker nikoli ne teče (ker je seveda tako lepo vzgojen) - ali pa teče samo pod nadzorom trenerja (pri čem seveda krepi samo en in isti vzorec, predvsem pa krepi vaš občutek, da mu nudite dober razvoj), v glavnem je to za vas vzgojen otrok.

Otrok iz zgornjega opisa se meni vsekakor zdi čisto običajen petletnik, ki dela točno to, kar dela zdrav in živahen petletnik. Kakšna bolj trda meja mu ne bo škodila, a daleč od tega, da je to nek vandal, kot ga hočete prikazati.

O starih starših pa le ena drobna misel - preveč ste pri njih.
Default avatar

leelee_nepr.

O čem ti sploh govoriš? Če je problem v tem, da otrok, umazan od mivke, ne sme letat po celi hiši, je očitno nekje v bližini hiše en peskovnik. Tam lahko otrok koplje in razvija svoje motorične sposobnosti po mili volji. Zakaj bi poleg tega stara starša dovolila malemu nadebudnežu, da jima še vrt prekoplje?

Seveda je prav, da se otroci gibajo. Pa to ne pomeni, da je ustrezna oblika telovadbe tekanje po tujih hišah. Naj avtorica pelje otroka na sprehod in naj tam teka. Pa po možnosti naj gresta mimo kakšnega potoka, da se bo še z vodo igral, ni treba, da babici vrt poplavi.


A veš, kaj jaz vidim v tej zgodbi? Stare starše, ki so že malo v letih in imajo svoje fore - z muhami, polži,... očitno se veliko ubadata s vrtom,... in potem uleti hčerka, ki se ji zdi čisto normalno, da vnuk dela raztur po hiši in okrog nje. A se ti zdi, da so stari starši to dolžni prenašat, da bo vnuk razvil motoriko? A lahko moj otrok pride tvoj vrt razkopavat, da ne bo debel in štorast? Spotoma se ti bo pa še čez spalnico sprehodil in za seboj pustil blatno sled.

Za vsako stvar obstaja primeren čas in prostor. Ni treba ves čas viset pri starih starših in kofetkat, lahko otroka kdaj pelješ tudi kam, kjer se bo dejansko lahko sproščeno gibal. Potem bo tudi na obisku pri starih starših bolj miren in ne bo demoliral hiše.

Ker, nenazadnje je poleg motoričnega razvoja potrebna tudi socializacija. 5-letnik, ki je v bistvu tik pred šolo, mora že vsaj približno zastopit, kako se obnašamo v hiši, kako pa na igrišču.
Default avatar

Za vami ...

... sem šla še enkrat brati tole čudo in se ne morem strinjati s tem, da je otrok popolnoma nevzgojen. Je pa res, da smo vsi to prebrali skozi svoja očala.

Pri moji tašči na primer je stvar še bolj grozljiva, zato otroke dobesedno umaknemo, če se le da. Sploh tja ne hodimo. Porihtamo jih doma, če pa že moramo na obisk, potem je to za čimmanj časa, ker jo samo vznemirjamo. Ne bi verjeli, že naša prisotnost je sama po sebi popolnoma moteča, kaj šele, da eden izmed otrok zajoka ali se kakorkoli pritoži. Tako sem jaz prebrala tale post in nič drugače. Ljudje v letih ne prenesejo več nobenega vznemirjanja, zdrav otrok, četudi v redu vzgojen, pa bo raziskoval. Treba mu je omogočiti tako okolje, da bo to lahko počel brez kričanja in motenja starih ljudi. Okolje, kjer mu ne bo treba ves čas puliti iz rok in kričati nanj.

Pa tudi sama že vidim, kako je dobro, da imajo otroke mladi. Z leti toleranca grozljivo pada in zato ne moremo kriviti samo nevzgojenih otrok.