Kardiologija

Odgovarjajo: Andraž Cerar, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

AV blok

Default avatar
Spoštovani,

pri rednem sistematskem pregledu so mi naredili tudi EKG. Zdravnik je odčital AV blok 1 stopnje. Mi lahko kaj več poveste o tem? Je nevarno? Poleg tega mi je slišal šum na srcu in predlagal UZ srca. Nazadnje so mi opravili EKG srca približno dve leti nazaj, kjer pa naj bi bilo vse v redu. Stara sem 27 let, nekadilka, zmerno se ukvarjam s športom in načeloma sem zdrava,

Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav,
Ursa
Default avatar
V času po tretjem mesecu nosečnosti nastane v srcu, na meji med desnim preddvorom in prekati, skupek celic, ki začnejo samostojno utripati in "pošiljajo", po posebnih "živčnih nitih", električne dražljaje v vse ostale srčne celice, ki se za tem skrčijo in povzročijo, da se srce v celoti skrči in iztisne kri v žile.
"Živčne niti" nosijo posebno ime "prevodni sistem srca", ki ga tvorijo niti za desni prekat (desni krak) in niti za levi prekat (levi krak). Levi krak, ki oskrbuje levi prekat, ima mnogo več niti kot desni in je manj "občutljiv" za bolezni. Desni krak sestoji iz manjšega števila niti in je bolj občutljiv za bolezni, predvsem za prehladne bolezni in kajenje. Ko se to zgodi, preneha njegovo delovanje. Tega pa ne občutimo, zato ker takoj prevzamejo njegovo funkcijo niti levega kraka. Prisotnost na novo nastale spremembe se v sliki EKG pokaže s podaljšanjem trajanja dolžine "dobe PQ" nad 0,20 sekund, kar imenujemo "atrioventrikularni blok prve stonje ("AVB I. stopnje"). Zdravil, za zdravljenje nastale okvare še nimamo. Zgodi se pa, da se sama "pozdravi". Bolnikom z AVB prve stopnje odsvetujemo le zelo velike telesne obremenitve in kajenje. Priporočamo redno zdravljenje zlasti sladkorne bolezni in visokega krvnega tlaka ter skrbno zdravljenje prehladov Ni zadržkov za rekreativno športno dejavnost .
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar
Odgovor že poslan
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar
Spoštovani,

najlepša hvala za hiter odgovor. Torej imam lahko AVB 1. stopnje že od rojstva? Ali lahko nastane tudi kasneje? V preteklosti sem aktivno trenirala atletiko in nisem imela nikoli nobenih težav.V zadnjem času pa opažam bolečino v levem predelu prsnega koša, ki se nekoliko širi v levo roko. To traja nekaj ur, potem pa samo od sebe mine. Bi lahko ta bolečina bila povezana s to motnjo? In kaj ste mislili s skrbnim zdravljenjem prehladov? Vse skupaj me malo skrbi, saj je srce pa le srce :)

Res najlepša hvala za pomoč in razlago.
Lep dan!
Ursa
Default avatar
V odgovoru sem navedel nekaj vzrokov za nastanek AVB I. stopnje. Med temi so najbolj pogoste virusne bolezni (prehladi). Pomembna je preventiva (kolikor sploh je mogoča) in terapija (upoštevati nujnost nekajdnevnega mirovanja in jemanja antipiretikov. Ni izključena možnost, da se otrok rodi z napako. V dopisu navedene bolečine niso srčnega izvora. Morda gre za blage spremembe v hrbtenici in bodo zadostovali navadni analgetiki (Lekadol ali pdobno) za njihovo pomiritev. Srečno in brez skrbi!
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar
Pozdravljeni.

pred casom sem opravil 24urni EKG monitoring in sem dobil izvid za katerega bi prosil vaso laicno razlago. Star sem 34 let in brez zdravstvenih tezav.

''24 urni EKG:sinusni ritem s povprecno frekvenco okrog 60/min (interval 48 do 124) . V vseh urah dneva in noci prevodne motnje od AV bloka1.stopnje do Wenckebachove periodike in Mobitz 2 s prevajanjem 2:1. Najdaljsi RR interval je bil 2 sekundi. Pacient ni porocal o aktivnosti in tezavah.''

Vnaprej se vam lepo zahvaljujem za razlago.
lep pozdrav.
Default avatar
Priporočam, da se prijavite za kardiološki pregled in, da dobite ustrezne podatke in navodila
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar
Pozdravljeni Prim. Cibic!

Mene pa zanima ali je možno, da se AV BLOK 1. STOPNJE POJAVI KOT PREHODNA MOTNJA V OBDOBJU ODRAŠČANJA-V PUBERTETI IN POTEM SAMODEJNO IZGINE?

Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Default avatar
AV blok I. stopnje je lahko prehodna prevodna motnja, vendar, neodvisno od starosti bolnika, je lahko trajna. Pri AVB I bolnik nima nobenih znakov bolezni.
AVB I pri mladih bolnikih v večini primerov nastane pri akutnem revmatičnem vnetju in pri pri virusnih boleznih.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar
Pozdravljeni prim. dr. Cibic, dr. med.!
Tudi meni so pred nekaj leti v enem od izvidov zapisali AV blok 1. stopnje...
in me takrat celo na urgenci sprejeli na intenzivno nego, na monitoring,
ampak imela sem še druge pridružene težave, zaradi katerih sem sploh pristala na urgenci.
Stara sem 29 let in se zdravim z različnimi psih. zdravili (ok. 10 let),a je ta motnja lahko povezana tudi z jemanjem teh zdravil?
zaradi nenehne tesnome in "normalnega" srčnega utripa ok. 100/min.
jemljem 1xdnevno tabletko propanolola....(ki mi ga je sicer napisal psihiater)...
Mogoče še tole....pred 5 leti pa sem imela tudi hud zlom oz. zdrobljen gleženj in so mi na zadnji
operaciji vstavili TEP (totalno endoprotezo), vmes so mi diagnosti tudi Sudecov sindrom in
ker sem imela velikokrat zvišan D-dimer so mi večkrat delali preiskave za ugotovitev
globoke venske tromboze (a hujšega niso diagnosticirali). Že tri leta jemljem tudi "mešanico"
protibolečinskih zdravil (Ibuprofen, lekadol, občasno lyrica, ki so le podpora, skozi sem
namreč na Oxycontinu (20mg zvečer in po potrebi 10 do 20 čez dan), ki vem da je "strup" za telo in možgane, a ne gre brez njega). Od vstavitve proteze (pred 2. letoma) pa so mi s scintigrafijo lani (ker sem imela neznosne bolečine in jih še imam) dokazali, da imam vnetno razmajanje proteze in vnetje ob protezi (a me je strah ponovne težke operacije, zato odlašam in odlašam, skozi pa seveda pridno polnim svoje telo z oxycontinom)
Vprašanja: A je mogoče tudi oxycontin "prevelik" napor za srce? Ali pa samo vnetje?...
ker me zanima namreč tudi kdaj lahko stanje iz 1.stopnje preide stanje v 2. stopnjo (in še mogoče potem v 3)?
Sprašujem zato, ker ste sem nekje prebrala, da je lahko nek znak spremembe tudi omotica,
kar se mi namreč v zadnjem času večkrat pojavi, pa tudi občasno razbijanje srca čutim (kar naenkrat, recimo ko sedim ali pa sem neprespana ali fejst utrujena)...(Sem občasna oz. priložnostna kadilka, le bolj ob kavici in kakšnem popitem radlerju :) )
Že naprej najlepša hvala za vse odgovore,
ob tem pa Vas lepo pozdravljam in Vam želim lep preostanek poletnih dni! :)

lep dan še naprej,
k2
Default avatar
Vaš nekoliko dolg dopis sem več krat prebral in se vživel v vaše težave. Verjamem, da živite v hudi dilemi Nekoliko ste zaskrbljeni ali zdravila, ki jemljete, lahko povzročijo napredovanje atrioventrikularnega bloka prve stopnje (AVB I ) v AVB II. Mislim, da ne. Prej bi posumil , da pospeši njegovo napredovanje kajenje. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar
Pozdravljen Prim Cibic!

Moj sin je bil zaradi šuma na srcu napoten h kardiologu in na prvem pregledu je bil izvid EKG sledeči:
sinusni ritem 54/min, normalna srčna os, P zobec normalen , doba pQ 0,27,qtc 0,34, prekordialni odvodi bp
čez 2,5 meseca izvid EKG: sin. ritem 60/min, normalna srčna os, P zobec normalen, doba PQ 0,28, QTC 0,38, PREKORDIALNI ODVODI BP
čez 2 meseca izvid: sinusni rittem 42/min, PQ doba 0,16, QTC 0,34, prekordialni odvodi bp.
in današnja kontrola je ponovno pokazala AV BLOK i. STOPNJE. IZVID EKG: sinusni ritem 60/min, normalna srčna os, P zobec normalen, doba PQ 0,29, QTC 0,40, prekordialni odvodi bp.

V času pregledov , ko je bila PQ doba podaljšana je bil sin športno aktiven, pri edinem pregledu, kjer AV bloka ni bilo zaznati pa je imel sin 2 mesečno mirovanje - torej se takrat s športom ni ukvarjal. Doktor je rekel , da meni, da je občasni AV BLOK lahko povezan s športom. Sin je star 14 let in nima nnikakršnih težav tudi pri visokih obremenitvah (maraton...). Naročen je na kontrolni UZ srca. Zanima me vaše mnenje glede občasnega pojava AV BLOKA IN TO V ČASU, KO JE SIN ŠPORTNO AKTIVEN. Bi to res znalo biti povezano s športom ali je mogoče to lahko znak za okvaro srca. Za vaše mnenje se vam lepo zahvaljujem .Lep pozdrav
Default avatar
Izgleda, da se pri vašem sinu ponavljajo obdobja motenega prevoda dražljaja v srcu, ki se imenuje "atrioventrikularni blok prve stopnje. Navedena motnja se pri vašem sinu pokaže po telesnih obremenitvah. Ni znano kdaj je nastala. Morda je prirojena, morda pa posledica vnetja srčne mišice (večinoma zaradi virusnih bolezni). Prisotna motnja je brez hemodinamskih posledic. Žal še nimamo zanesljivo delujočega zdravila, ki bi motnjo pozdravilo. Ker obstaja možnost, da bolezen napreduje bolnikom odsvetujemo prevelike telesne obremenitve (športno tekmovanje). Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar
Pozdravljeni prim. Cibic,

zahvaljujem se vam za vaš odgovor. Lepo pa vas še prosim za pojasnilo . Če sem prav razumela, je s povečanim telesnim naporom tudi večja možnost, da bolezen napreduje. Kaj pomeni , da bolezen napreduje? Lahko to vodi v odpoved srca? Ali obstaja v takem primeru kakšna rešitev oz. možnost oz. operativni poseg, s katerim se napaka lahko odpravi, če zdravil ni.. Lepo vas prosim za pojasnilo, ker bi bila rada seznanjena z vsemi težavami, ki bi utegnile nastati.
Hvala za razumevanje in lep pozdrav.
Default avatar
V Ljubljani deluje ambulanta za športnike v kateri se kardiologi izrecno posvečajo vprašanju telesnih obremenitev pri športnikih z ugotovljenimi napakami na srcu. Ambulanta deluje na Polikliniki, Njegoševa 4, tel. 01.522. 80.11, torek in četrtek. Morda je za otroke brezplačna. Lahko mi še pišete. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar
Pozdravljeni!
Mene zanima čisto konkretno, kaj pomeni če bolezen napreduje, ali je možno da pride do odpovedi srca, se da pomagati?

Hvala
Default avatar
Govoril sem z zdravnico, ki dela v ambulanti za športnike in se posveča predvsem srčnožilnim boleznim. Priporočila je dve preiskavi (UZ pregled srca in obremenitveni preizkus) ter ponovno pregled pri kardiologu. Predstavljam si, da bodo, za dokončno mnenje, pomagale še priporočene preiskave.
Zdravniki smo pogostoma vprašani za točne odgovore. Žal, smo več krat v negotovosti. Bolnik, ki ima tako motnjo, kot vaš mladi športnik, je lahko brez vsakršne težave skozi vse življenje neodvisno od obremenitev in ne potrebuje nobenega zdravljenja. Ne moremo pa nikakor predvidevati pri kom bo bolezen napredovala. Na splošno lahko odgovorimo, da bolezen bo, bolj verjetno, napredovala če "bolnik" ne bo upošteval zdravega načina življenja. Na vaše vprašanje v zvezi z zdravljenjem opazovane motnje, bo lahko odgovoril zdravnik kardiolog, ki bo dobil v roke še izvide predlaganih preiskav. Lahko mi še pišete. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar
Pozdravljen Prim. Cibic,

spet se vam oglašam v zvezi z mojim 14. letnim sinom. EGK je pokazal AV blok I. stopnje in zato so mu naredili UZ srca.Izvid : vidi se blaga hemodinamsko nepomembna mitralna regurgitacija. Zaradi tega omejitve s strani srca niso potrebne.
Naročen je bil še na holter, izvid je sledeči:
Povprečen utrip v času snemanja je imel 67 udarcev/min. Tahikardija s frekvenco nad 120/min je bila zabeležena v 1% celotnega časa, maksimalni srčni utrip 145 udarcev/min. Šlo je za sinusno tahikardijo. Bradikardija pod 50 udarcev/min je bila zabeležena v 31% časa, najnižje vrednosti ponoči, minimalen utrip 33 udarcev/min, tudi tu je šlo za sinusno bradikardijo. V posnetku se vidi 8 pavz 2,1 sekunde, možnost AV bloka 2.stopnje. Ekstopična aktivnost je bila izrazito nizka. Zabeležena je bila 1 ventrikularno in 2 sub ventrikularni izolirani ekstrasistoli. Motene sistolnice ni videti.
Mnenje: v posnetku se vidi av. blok 1. stopnje-podaljšana PQ doba 0,30. V nočnem času pa je zabeleženih tudi 8 pavz 2,1 s - lahko bi šlo za AV BLOK 2. STOPNJE.
Je pa imel sin ta večer tudi psihično napetost zaradi pomembnega nastopa-koncerta. Sedaj čakamo na obravnavo pri kardiologu pediatrične klinike, mene pa samo zanima ali je ta izvid slab in lahko pomeni hujšo okvaro srca oz. kakšen je lahko vzrok, da je prvotno zaznani AV BLOK 1. STOPNJE sedaj lahko napredoval v tako kratkem času v AV BLOK II. stopnje.(vsaj tak suspekt je podala zdravnica na podlagi holterja)
Naj poudarim, da sin nima nikakršnih težav in da je kondicijsko zelo pripravljen.

Za vaš odgovor se vam najlepše zahvaljujem.

Lp, Dani
Default avatar
AV-blok prve stopnje je motnja prevajanja v srcu, ki ne povzroča nobenih težav. Lahko je prirojen, v večini primerov je posledica virusnih bolezni. Lahko je prehoden. AV-blok druge stopnje je motnja prevajanja pri kateri je bolnik lahko brez vsakršne težave pri dnevnih opravilih, ima pa lahko težave pri večjih obremenitvah. Indicirane kontrole pri kardiologih.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar
Pozdravljeni,
hči je oktobra lani izgubila zavest med tekom. Januarja 21 je začela večkrat izgubljati zavest, med spanjem, med hojo, čez dan. Februarja so ji ugotovili av blok 2 stopnje tip wenkelbach. Ker težave niso izginile, je imela ponovno holter , kateri je zabeležil krajše NE bitje srca, največ za 2,5 sekunde. So lahko to vztoki za njene kolapse, v naši sbi so brez omenjenih preizkav se odločili, da gre bolj za psihosomatiko. Hvala ta Vaš odgovor. Sndreja

Moderatorji

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine
ACerar