ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

policistični jajčniki

Default avatar
Pozdravljen,

najprej vprašanje KAJ SO POLICISTIČNI JAJČNIKI? Kaj povzročajo? Slišala sem namreč povezavo med pretirano poraščenostjo, mozoljavostjo in policističnimi jajčniki. SAma se bolj poraščena - vedno bolj, z mozolji pa se borim že od nekdaj. Se da tu kaj pomagat? Ginekolog mi še nikoli ni naredil ultra zvok jajčnikov - se da samo z običajnim pregledom - odvzem brisa - ugotoviti tudi ali so jajčniki policistični? Je verjetnost za raka na jajčnikih večja - če so jajčniki policistični?
Kako vi povezujete mozoljavost in poraščenost kot ginekolog?

Hvala za odgovor.
Milena
Default avatar
Policistični jajčniki so posledica in ne vzrok za presnovno motnjo. Gre za zapleteno situacijo, ki je ni mogoče pojasniti z nekaj stavki in navsezadnje še sploh vse v zvezi s tem sindromom ni jasno. Vsekakor gre za stanje tudi zmanjšane tolerance za glukozo ali diabetes tipa II., kjer so ovulacije razredčene ali odsotne, prevladujejo moški spolni hormoni, pojavljajo pa se ob tem stranski učinki prisotnosti moških spolnih hormonov, torej poraščenost, debelost po moškem tipu, težave s kožo in lasmi ipd. Pojavi so lahko zelo izraziti ali pa sploh ne. Samo UZ slika jajčnikovpri vsem skupaj je še najmanj pomembna. PCO ne povzroča raka na jajčnikih, pač pa je lahko povečano tveganje za raka na dojkah in na maternici, prevdvsem pri blagih oblikah PCO sindroma, v nasprotju z hudimi oblikami, kjer pa je tveganje za raka zmanjšano. Skratka, teorija, ki za posameznika nima velike uporabne vrednosti.
Za več si preberite članek na linku:

http://vestnik.szd.si/st3-s2/st3-s2-101-104.htm
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak