Starševski čvek

kdaj tožilstvo uporabi takoimenovani " odlog pregona "

Default avatar
baje tožilstvo včasih ne aktivira pregona zoper človeka, v katerih primerih?
Default avatar
"Zakon o kazenskem postopku daje državnemu tožilcu možnost, da se namesto za kazenski pregon odloči za oblike alternativnega reagiranja na kazniva dejanja. To sta v prvi vrsti poravnavanje po 161.a členu in odloženi kazenski pregon po 162. členu ZKP. Državni tožilec sme pogojno odložiti kazenski pregon osumljencu, ki se je pripravljen ravnati po njegovih navodilih in izpolniti naloge, ki mu jih določi. Uporaba tega instituta je predvidena za manjša kazniva dejanja (denarna kazen ali zapor do treh let) in za nekatera v zakonu posebej določena kazniva dejanja. Na ta način se izogne kazenskemu pregonu v tistih primerih, ko ta ni neizogibno potreben in obstojijo utemeljeni razlogi za drugačno reagiranje na storjeno kaznivo dejanje. V tistih primerih, ko poravnavanje ali pogojno odloženi pregon uspeta, državni tožilec ovadbo zavrže, kar pomeni, da zadeva ne gre na sodišče; s tem se zmanjša pritisk na kazenska sodišča.

Pogoj za odložitev kazenskega pregona je, da se s tem strinja oseba, ki je bila s kaznivim dejanjem oškodovana, osumljenec oziroma povzročitelj kaznivega dejanja pa mora izraziti pripravljenost, da bo ravnal po navodilih državnega tožilca in izpolnil določene naloge. Te naloge so določene v zakonu, državni tožilec pa se odloči, katero nalogo oziroma naloge (lahko jih je več) bo osumljenec opravil. Z odložitvijo pregona se mora strinjati oškodovanec, ki je bil s kaznivim dejanjem oškodovan, ni pa potrebno njegovo soglasje glede določitve naloge."
Default avatar
a za tatvino do 300 evrov oseba dobi odložen pregon?
Default avatar
Ja kdaj pa pol primer zastara??

Kaj če se ne strinja in izogiba sodišču?
Default avatar
Če se obdolženec ne strinja z odloženim pregonom, se pregona ne odloži. Pogoj je namreč, da nekaj narediš v zameno za odlog - v primeru tatvine bi bilo to najbrž povračilo škode. Časa imaš par mesecev, če ne plačaš, se postopek nadaljuje.

Če se sodišču izogibaš, te bodo prisilno privedli, kar po domače povedano pomeni, da pote na dom pride policijska patrulja in te zlepa ali zgrda zvleče na sodišče.

Zastaralo ne bo, na to ne računaj, ker so z novim Kazenskim zakonikom podaljšali zastaralne roke in stvari zlepa ne zastarajo.
Default avatar
lelele


kdaj uporabijo odlog pregona
Default avatar
Pri nas je sistem pač zelo pravičen. Višje kot si, bolj je pravičen...
Ni je bolj trajne stvari, kot so začasne rešitve.
Default avatar
Kje so objavljeni zastaralni roki???

Osebi,ki jo civilno tožim grozi 3do 6 mesecev zapora je že 2 leti od vložene tožbe,na sodišču ga ni.
Default avatar
Robi... je napisal/a:
LOL,dobra reklama.Se pravi,da nič novega,da je v državi tako kot je,saj sploh ne vemo zakonov.