Kako živeti z rakom?

Odgovarjajo: Kristina Modic, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L

Roza sotrpinke 2014, rak dojke...informacije take in drugačne :)

Default avatar
Pozdravljene tiste, ki sodelujete in tiste, ki zacenjate to pot.

Ta tema je nadaljevanje pogovorov
Rezultat ( odgovori taki in drugačni, bivanje v bolnici)
http://med.over.net/forum5/read.php?26,9642979
Počutje po kemoterapiji
http://med.over.net/forum5/read.php?26,9540970

Evo jaz sem 4 tedne po zadnji kemi in se trenutno ubadam z rastjo las :)
Za primerjavo...pri meni izgleda ta rast isto kot pri Nalie https://www.youtube.com/watch?v=rtgI1WQ-moA

Danes sem začela z obsevanjem, so me čisto porisali :), ne smem se nič drgniti, da ne zbrisem črt in se umivam samo z vodo, vmes bom uporabljala nežno milo, ki ga bom prej razrecila...pa še to samo na tisti strani, ki ne bo obsevana. Drugače pa nič posebnega... ene 20 minut sem morala biti kot kip, najprej so me nekaj poslikali, dodatno porisali, naredili še en ščitnik (prej sem imela dvakrat simulator, kjer so me prvič tetovirali pikice, naredili masko za obraz, ki se fiksira na mizo, na drugem pa porisali). Obsevanje traja par minut in se nič ne čuti.

Te dni sem bila kar pridna pri miganju, včeraj in danes sem bila na kolesu...sedaj pa pride na vrsto še hitra hoja in počasen tek, ter razgibavanje.

Punce vabljene, da se pofockate..tudi, če samo berete, da vemo koliko nas je roza sestric :).
Default avatar
Ojla,

evo jaz se pofočkam :)
Sem po operaciji leve dojke, čakam na rezultate in na nadaljna zdravljenja.Operacija ni bila težek zalogaj. Danes, ko sem šla previti rano, so me opozorili, da imam po pazduho, kjer so mi odstranili bezgavko, rdečino in oteklino, ter da moram prenehati z vajami, ker so se vneli šivi. Očitno sem bila preveč aktivna :) oziroma ne znam si tega razlagati drugače, ker drugih stvari res nisem počela, nisem se tuširala.

Moram reči, da mi je ta forum zelo pomagal. Na linku, ki ga je Mici napopala so res koristni odgovori. Ko se je vse skupaj začelo pri meni, se mi je pojavilo ogromno vprašanj, na katera so Mici, Mirca, lasek in ostale odgovarjale ter mi tako pomagale prebroditi krizo. To so čisto preprosta vprašanja, stvari, izkušnje, ki ti jih v bolnici ne povedo. Ko sem ležala na onkološkem inštitutu sem spoznala 2 punci, ki sta temo "Rezultat" redno prebirali, ji sledili, in tudi njuno mnenje je bilo, da gre za zelo koristno povezavo. Zdelo se jima je, kot da jima beremo misli, ko smo postavljale vprašanja in odgovore. Upam, da se bosta oglasili in delili svoji izkušnji.

Mici boš poročala, kako bo potekalo obsevanje? Tudi mene čaka to.

Lep dan :)
Default avatar
O joj potem si pa res preveč telovadila ;)...verjetno si še na tabletah in nimaš bolečin. Jaz sem začela razgibavat po enem tednu, ker so mi šele takrat pokazali vaje.

Ja seveda bom poročala kako bo kasneje, če se bodo pojavile kakšne težave. Jaz sem si zadala, da bom sedaj redno vsak dan uživala paradižnik, korenje, ki ščiti kožo pred opeklinami....seveda, pa ne bom pretiravala. Pa še iz domačega vrta...bio, sveže in dobroooo :).

Evo danes grem po obsevanju v center še na sladoled, unega na kepice, ki sem se ga sedaj izogibala zaradi možnosti okužbe.
Default avatar
Jaz sem pa ena izmed tistih z manj energije.Ker sem bila včeraj kar fit, pa proti večeru sem šla še na en sprehod, sem bila zvečer zelo utrujena.Spala sem kot klada in šla čez dopoldne še enkrat spat.Kje, da bi šla na kolo ali 4, 2 km okrog jezera, tako, kot Mici.Prej to ni bil problem.
Vendar sem na OI srečala eno gospo, ki mi je povedala, da pač traja par mesecev, da prideš malo nazaj v kondicijo.Samo sebe pač ne morem prehitevati.Moram se poslušati in če je zame preveč, je preveč.
Sladoled tudi meni zelo paše- posebno zdaj, ko imam od šeste KT vse belo v ustih.Vse prenašam dobro, razjed ni, aft ni, kakšnih posebnih bolečin v sklepih tudi ne (samo dva dni, pa sem vzela Naprosyn).
Vseeno pa vsak dan pomalem usta splaknem z žajbljem.

Hvala, Mici, da si prilepila tole z lasmi.Bom z večjo radostjo čakala in primerjala.

Bom pa še nekaj napisala o ekspandru.Ne spomnim se več točno, ampak resno se mi dozdeva, da mi nikoli ni nihče drugače svetoval, kot , da mi bodo vstavili ekspander in nato naredili rekonstrukcijo s trebuha.To se mi ne zdi prav, ker so še drugačne opcije.No, ker ekspandra nisem prenašala, po prvi kemoterapiji sem imela vse okrog vneto, jedla tri tedne antibiotike.Najprej Amoksiklav, ki ni prijel, nato še 14 dni drug antibiotik Klindamicin (Klimicin) , ki me je zelo obremenil.Na osem ur dva.Po njem sem se počutila zelo slabo, mi je pa pomagal.Potem mi je internistka predlagala , da bi šla na drugo KT, jaz pa sem ji povedala, da ne prej, dokler mi ekspandra ne dajo ven.Pa je rekla, da se zdaj ne bo ponovilo.Sem rekla: Ne, kaj pa če se?
Na mojo zahtevo, ga je vzel ven zdravnik, ki ga je tudi vstavil.Sicer je bil zelo prijazen , vendar pa je povedal, da ga daje ven na mojo zahtevo in nisem v tistih procentih, ko imajo ženske težave z ekspandrom....????če to ni težava, nič ne rečem.
Sem bila res zelo jezna v zvezi z ekspandrom. Spraševala sem se, ali sploh v resnici povejo, koliko težav je z njim in jih malo zamolčijo? Čeprav imam po drugi strani cimro iz sobe, ki nima nobenih težav, res pa je, da ni imela KT.

Tudi jaz bom začela jesti korenje in paradižnik.Če Mici pravi, da ščiti kožo, bo že res.Jaz pridem kasneje na vrsto za obsevanje , ker bom imela vmes počitnice.Sem si jih izprosila in so mi dovolili.

Pa še to, Jana:jaz sem imela po operaciji celo vrsto kolobocij, zato tudi nisem kaj dosti razgibavala roko.Na fizioterapiji sta me pa dve mladi tako vlekli, da sem videla vse zvezde.In rezultat? Nikoli več niti pomislila nisem, da bi zavila tja.Roka je še kar vredu, ni pa čisto super.Pa še bo! Z meseci.
Default avatar
Jana, jaz pa mislim, da tvoja težava ni nastala zaradi pretiravanja z vajami. Seveda upoštevaj nasvet in prenehaj z njimi, a ne pozabi vprašati o tem fizioterapevtke, ko boš pri njej. Meni je drugi dan po operaciji rekla, da se (zaradi vadbe) s šivi ne more nič zgoditi in naj ne neham zaradi bolečin. Res je, da me ni nikoli zelo bolelo in se je rana endvatri zacelila, res je pa tudi, da je bila roka prej kot po enem mesecu popolnoma gibljiva in brez težav. Vaje pa delam še zdaj in bom tudi nadaljevala, ker se edemi lahko pojavijo še mesece po operaciji. Sicer pa je to kar dobro, če je res rdečina od vaj. Da le ni kaj drugega in da bo hitro mimo, kajne. Drži se!

Še eno neumno vprašanje: lasek, kaj točno je ekspander in kako izgleda? Predstavljam si, da je nekaj plastičnega, kar kasneje napolnijo in postane dojka. Imam prav? S tem se nisem nikoli seznanila, ampak kaj se ve, morda mi bo to znanje še prav prišlo. Kaj pa, če ti ga vstavijo naknadno? Je potem manj težav?
Default avatar
Mirca evo tukaj je link in tam na sredini so fotografije, ki prikazujejo ekspander ( vrečka za polnjenje po domače, ki raztegne kožo potem, ko polnejo do primerne velikosti), polnjenjnje in menjavo..... http://www.wonjinbeauty.com/index.asp?i ... nstruction

Ali pa video www.youtube.com/watch?v=J9B23xnIoTw

Ja ekspander lahko vsatvijo naknadno. Težave se lahko pojavijo takoj ali kasneje, če se naknadno odločiš.
Nekatere tišči in boli to polnjenje in raztegovanje..ene pa ne. Polni se na 14 dni do primerne velikosti.

Jaz sem bila ravno danes na konziliju za rekonstrukcijo. Jaz bi najraje imela ta ekspander in potem silikon...ampak me prepričujejo, da naj dam iz lastnega tkiva...ampak jaz se bojim rezanja trebuha. Sedaj smo se zmenili, da počakam do novembra, ker se more koža obnoviti po obsevanju. Najprej so rekli, da naj bi počakala eno leto :(. Pri obsevanju je koža poškodovana in lahko pride do komplikacij....njah kje jih pa ni. Oktobra bom šla v akcijo, da najdem čim več punc, ki imajo to že za sabo, da dobim čim več enih in drugih mnenj.....potem se bom pa odločila. Pri lastnem tkivu je tako, da hujša dojka s tabo in se tudi poveča, če se zredis. Silikonka pa ostane ista, medtem ko se naravna ravna po gravitaciji....in pride seveda do razlik čez leta...tudi, če drugo popravijo, da sta podobni.

Lasek brez skrbi tudi jaz imam samo ene 50% prejšnje energije, pa ene 15% je še lenobe :)...se bomo že pobrale....drugo leto bomo ko rožice.
Default avatar
Še malo mojih zgodb z ekspandrom. Ni nujno, da bo tako tudi z vami.Moje telo je pač tako reagiralo in zdaj že vemo, da smo različne...
Tisti ekspander mi ni preveč pasal že od prvega dne.Nameščen je precej visoko, tako, da je na eni strani
hribček malo nižji, z ekspandrom pa malo višje gor.Ni v isti višini.Mene je na čase tiščal in spala sem vedno na hrbtu.Ni mi pasalo na boku.
Včasih sem ga precej čutila. In mi je šel na živce.Ampak sem potrpela.Do tiste nedelje, ko sem šla pod tuš in sem se pogledala v ogledalo.In bi me skoraj kap.Ker sem imela na strani ekspandra vse vneto in rdeče.Dobila sem antibiotike, pa niso prijeli.Pa druge.Tiste bolj hude. Da sem bila po njih vsa blesava. Pa potem me je vsak dan skrbelo ali bodo prijele ali ne.Končno so prijele in potem sem prosila samo še, naj mi ga vzamejo ven.
Potem se zadihala s polnimi pljuči.Operacija je bila kratka.Naslednji dan sem šla že lahko domov.Dobila sem tablete proti bolečinam, ampak mene ni bolelo prav nič.Operacijo so mi naredili v Kliničnem centru.
Prijazne sestre, res prav vsi!
No, potem sem zadihala.Od takrat lažje spim, spim na boku, kot mi paše.Nič me ne tišči, vse je o.k.
Tako, da sploh premišljam, če se bom sploh kdaj odločila za operacijo. Ne vem.Zaenkrat ne.
Ker imam dovolj tablet, dovolj bolečin, zoprnega počutja in bolnišnic.
In nobena opcija mi ni všeč.
Če ti vzamejo iz trebuha, si po operaciji kot podrta smreka.Pa še potem nekaj časa.To ni zame.
Pa še trebuh me bo zraven dolgo bolel, ker bo ves razrezan.
Druga opcija - silikon.Kje piše, da ga bom dobro prenašala? Da me ne bo tiščal?

No, to so moji pomisleki...
Mogoče jih bom kdaj presegla, mogoče bo ostalo tako, kot je zdaj...
Default avatar
Hvala rožici;)
Če vključim še izkušnje moževe sodelavke, ki se ji rana na trebuhu nikakor ne zaceli, mi je jasno, da ne bo dileme, če se mi rak ponovi in ostanem brez dojk. Zdaj imam prevelike, potem jih pa ne bo.. povprečje bo pa super;)) ...malo za šalo:) No, če bi bila stara okoli 40, potem zagotovo ne bi tako razmišljala... ampak sem precej starejša, zato se mi ta del telesa ne zdi več tako pomemben.
Default avatar
Ja zaradi takih primerov je mene strah.....mah žal mi je, da nisem že takoj daka ekspandra, ampak ko sem bila tako zmešana in obupana takrat.

Danes sem že celi dan malo žalostna, če mi ne bodo morali narediti sedaj rekonstrukcijo v sklopu te bolniške ....potem ne vem kdaj. Sem s.p. brez dela in če mi prekinijo bolniško bom morala takoj zapreti s.p., da ne bom dolžnica za prispevke in kje bom dobila delodajalca, ki me bi gledal kako bom po kratkem času na bolniški... pa če bom sploh dobila kako delo. Ah jeba :(
Default avatar
Jaz pa sem imela odstranitev in hkrati rekonsrucijo z lastnim tkivom.Predlagal mi jo je kirurg ongolog, ki mi je predstavil možnosti. Na konziliju pri plastičnem kirurgu sem jima povedala odločitev. .
Default avatar
Tečkica tebi so naredili takoj rekonstrukcijo z lastnim tkivom kjub obsevanju, meni pa takrat moj ni hotel narediti prav zaradi obsevanja ( kao, da se lahko uniči tkivo)...pa sem bila takrat za to, da mi naredijo iz lastnega tkiva...evo zdej pa ne vem kaj bi....ma čist me je potrlo vse tole :(

Kako je bilo z bolečino, okrevanjem? So ti tudi drugo popravili?
Default avatar
Ojla vse Rozike,

včeraj ste imele pa kar vročo linijo.

Včeraj sem imela ta zadnjo kemo,pred tem sem se že predstavila radiologinji.
Obsevanje se mi prične že čez 3 tedne,25+8,se pravi 33 obsevanj.Dodatnih 8 s tem razlogom,ker so mi odstranili dojko samo delno,če bi mi celo tega ne bi bilo potrebno.

Pred operacijo sem kirurgu predlagala naj mi odstrani celo dojko,pa me je prepričal,da to absolutno ni potrebno.Sedaj se pa vprašajmo kaj je bolj smiselno.Biti brez ali pa biti izpostavljen dodatnim obsevanjem,
ki lahko naredijo nepopravljivo škodo na pljučih in srcu,To je sedaj res akademsko vprašanje!

Srečna sem,da je to kemosr. za mano.Odločitev je padla.Zdaj in nikoli več.
Default avatar
Zanimivo tečkica. Če primerjam samo nas tri: tečkico , Mici in mene, ugotovimo, da so nam predlagali na začetku vsaki drugačno pot.
Eni takojšnjo rekonstrukcijo z lastnim tkivom, drugi z odloženim ekspandrom in meni z ekspandrom. Imam občutek, da zato, da sprobajo in vidijo, kako uspeva kakšna procedura. Ker meni so predstavili samo ekspander in potem naprej z lastnim tkivom, kot da je to najbolj pravilna opcija zame.
No, pa mislim, da me ne bodo več videli.Jaz sem tako zadovoljna.Sicer je možno , da si bom kdaj premislila, zaenkrat pa absolutno ne.
Tudi na OI sem srečala dve cimerki, ena gospa je bila malo nad osemdeset in je povedala, da že 30 let brez težav hodi naokoli s protezo , ki mi jo je tudi pokazala.Jaz pa :Ooo, za to opcijo sploh nisem vedela...
No, potem je bila zraven mene še ena gospa, zdravnica po profesiji, kar je razkrila, tik preden je šla domov.Tudi s protezo.In mi jo je tudi pokazala.
Sem si rekla: Hudiča, saj jih ni tako malo in pot ni samo ena.
Tako sem se jaz odločila.Zaenkrat.
Pa še to: imam dvoje nove kopalke.Sicer so drage, izbire niso ne vem kako dobre glede vzorcev, pa veliko več imajo povsod enodelnih.Jaz imam raje dvodelne.
So pa izredno kvalitetne in tako dobro se še nisem počutila v nobenih kopalkah dosedaj. Kompakten blago in tudi dobra izdelava.Zato zdaj razumem, da niti nikoli niso znižani.Vsaj tiste niso bile, ki sem jih jaz izbrala.
Mačka64 , dobro si napisala. Kemosranje.Ali si to mislila, ko si napisala? Jaz se popolnoma strinjam.
Mici, če boš imela ekspander, ti ga bodo polnili pol leta in v tem času lahko delaš.Moja cimerki so vstavili pri operaciji ekspander, Kt ni imela, niti obsevanj.Po štirih mesecih je šla nazaj v službo za 8 ur, vmes so ji polnili ekspander. Zdaj se bo jeseni menila za silikon.
Vse skupaj je zoprno, ker traja. Mesece in mesece.
Mici, ne bit preveč slabe volje, saj ne veš še, kako se bo obrnilo.Vedno si optimistična.Je pa res, če ni denarja, si hendikepiran. Čisto.Včasih te je kdo takole privat zaposlil, samo na papirju, zato, da je teklo naprej.No, ja bom tiho, ker se na te stvari ne spoznam.
Default avatar
Napisala sem, kar sem :kemosr....Upam, da s tem nisem vseeno kakšno prestrašila.Ker se ni za prestrašit.Ampak v zadnjem času tule gor pišemo tudi o težavah, ki so se vmes pojavljale in mislim, da je prav, da se piše tudi o tem.Da bodo tiste za nami obveščene in se bodo znale prav odločiti.Prav zase, mislim.Ker jaz sem veliko stvari zvedela spotoma, ali pa jih še zdaj ne vem.Odkrivam.
Tudi preko vas, ki ste tu gor.Hvala, vsem.
Default avatar
Mačka, tebe se bo rak tako prestrašil, da se niti pod razno ne bo vrnil:)) Malo za šalo. Prav imaš, tudi jaz tako razmišljam. Zdaj in nikoli več!
No, morda je za tvojo psiho vendarle bolje, če je dojka vsaj delno ohranjena. Saj se verjetno v modrčku vse skrije, pa tudi če je malo razlike, pa kaj potem. Mislim, da je popolna izguba kar šok, čeprav se mi zdi to pogojeno z leti. Starejši kot si, lažje se s tem sprijazniš. Vsaj zase tako trdim. Zdaj bi me to gotovo še bremenilo, čez nekaj let pa nič več. Se še živo spomnim prijetnega presenečenja, ko sem po operaciji videla, da se ni skoraj nič spremenilo. Čeprav sem kasneje večkrat pomislila, da bi si raje odstranila kar obe, samo, da se s to boleznijo ne srečam nikoli več. Kdo ve, kaj je zapisano v zvezdah;)))...

Teh obsevanj je pa kar veliko. To traja kar en mesec in pol, kajne. Mislim, da med vikendi ne obsevajo. In vsak dan ob isti uri v Ljubljano .. ojoj, pravi šiht;)

Mici, ti si se pa res znašla v neprijetnem položaju glede službe. Ampak, saj boš po obsevanju še nekaj časa v bolniški, verjetno. V tem času se pa koža morda že pripravi na nov izziv - rekonstrukcijo, če se boš zanjo odločila. Verjetno bo veliko odvisno od tvoje splošne zdravnice, ki daje tvoj primer na komisijo.
Default avatar
Zdravo vse.

Se še jaz oglasim na hitro, ker sem v podobnem šmornu, le da sem kemosr**** in obsevanje pustila za sabo že leta 2010.
Takrat so mi odstranili samo tumor, kasnejše testiranje za BRCA je pokazalo, da sem pozitivna in sledila je obojestranska rekonstrukcija lani decembra.
Ker sem bila po porodu (rekonstrukcijo sem imela, ko je imela hčerka 8 mesecev), sem bila prepričana, da mi bodo predlagali rekonst. z lastnim tkivom, pa ni bilo tako.
Dali so mi ekspanderje, ki jih sedaj od januarja letos 1x mesečno polnim na polikliniki. Nimam nobenih težav, niti bolečin, je pa res videz tega grozen. Me moj kirurg tolaži, da je ob menjavi za vsadke rezultat odličen.
Sem zmenjena septembra za zadnje polnjenje, potem pa me dajo na čakalno listo za operacijo, ki naj bi bila nasl.leto. Ravno včeraj sem bila na polnjenju in mi je kirrurg rekel, da si v bolnici max 3 dni in še max 14 dni bolniške. Kar mi povsem ustreza, saj sem bila decembra na OI kar 11 dni in me je ubijalo.

Je pa tako - desna stran je bila obsevana in tukaj se mi koža zelo drugače razteguje kot na levi strani. Mi je dr. tudi rekel, da zna biti, da bodo težave pri vstavljanju vsadka, da bo treba dati manjše in da lahko, v grozno najslabšem primeru (kar jih je izredno malo, samo povedati pa mora), pride do kake infekcije na obsevani strani.

Septembra bom upam izvedela kaj več, do takrat se moram namreč odločiti, če imam dovolj velike košarice. Dr. bi še malo nadaljeval ... seveda, saj je moški :) jaz pa pravim, da sem imela vse življenje večje in da me ne bo ubilo, če bo zdaj kakšna košarica manj.
Aja, stara sem pa 37 let.

Lp
Pika
Default avatar
lasek je napisal/a:
No meni je kirurg predstavil vse. Rekel je da bo najbrž silikon, ker nimam na trebuhu dovolj tkiva. Pa sem rekla da imaam nekaj zalog.Je še enkrat pogledal pa je rekel, da bo verjetno res dovolj. Dokončno pa bo povedal plastik. Naslednji dan sem imela konzilij pri obeh in sem jima morala povedat kako sem se odločila. Predstavila sta mi rekonstrukcijo z lastnim tkivom kot najbolj optimalno zame. Odločitev je bila pa moja . Vprašala pa sem,če to ne bo vplivalo kaj na dodatno zdravljenje. Pred operacijo nisem vedela kaj bo potrebno. Sem mislila, da ne bo treba nič. Kirurg mi je na pregledu po 14 dneh povedal, da bo kema in biološka. pRED OPERACIJO MI JE RAZLAGAL O ZDRAVLJENJU IN SEM SLIŠALA LAHKO NE BO NOBENE KEME, OBSEVANJA... ali pa vse. V možgane se mi je vtisnilo nič ne bo treba. Pa je potem internist rekel kema, biološka, obsevanje.
Default avatar
Mirca,kaj bi bilo to super,če bi se rak za vse večne čase ustrašil.

Glede vsebine modrčka pa za prvo pomoč,pride par zoknov prav.

Saj človek absolvira vse predlagane terapije,stalni spremljevalec pa ostane strah pred ponovitvijo bolezni.

Prišla sem do zaključka,nekaj je treba storitvi na področju podzavesti,Zmeraj več je trditev,da naj bi te
naše "roza" tegobe nastale zaradi nerazrešenih življenskih konfliktov.

Sem na poti,tudi na tem področju nekaj ukrenit.
Default avatar
Saj dobiš tudi mehko protezo, čisto lahko iz pene, napiše ti tvoj internist list....sicer stane okrog 12 evrov, sem videla.Potem pa sama odbereš velikost...ali pa ti svetujejo.
Kar se pa tiče podzavesti , pa ne vem, kaj bi rekla.Imam že kar nekaj let srečno življenje.
Pride pač..enim sladkorna, drugim revma, tretjim pritisk...eni pa so dolgo zdravi.Redki, po moje.
Default avatar
Mici2014 je napisal/a:
Druge mi niso popravili, je pa seveda zdrava malo drugačna kot rekonstruirana. Bom videla kaj bo septembra na pregledu pri plastiku. Prve dni po operaciji je kar hudo. Si nemočen in prvo vstajanje in posedanje ter hoja tudi. Bolečine ti lajšajo zelo uspešno in iz dneva v dan ti boljši. Po parih dneh z navdušenjem šibaš po sobi in hodniku. Že v bolnici telovadiš. Na začetku je hudo, vendar premagaš. Kašljanje je kriza.Sreča je bila, da ni bilo zapletov. Tkivo lahko odmre.. Pri meni je od diagnoze do operacije minilo mesec dni. V tem času sem se bolj kot z operacijo ukvarjala s tem, da hočem živet. Pa kako povedat otrokoma. Še to, besna, huda sem bila zaradi bolezni, Sem ti zdaj vse skupaj malo zmedeno napisala. Ni bilo prehudo, rezultat je pa tudi dober.

Moderatorji

Kristina Modic , izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L
Kristina Modic