Domače živali in veterina

Odgovarjajo:

Hišni zajček

Default avatar

Tanja_Benko 97

Imam novega hišnega zajčka. Je ženskega spola po imenu Valentina stara je 5 mesecev.
Domov sem jo prinesla včeraj sicer sem imela že velikega kunca 4 leta ampak hišnega zajčka pa še ne in zdaj imava z Valentino problem da se mi dozdeva da ne pije ima napajalnik ker ga je pri prejšnjem lastniku tudi imela ima tudi hrano isto kot tam a mislim da še ni jedla pila pa je ko sem ji jaz dala z napajalnikom ročno a tudi samo malo .Spomnim se da sem mojemu zajčku (prejšnjemu velikemu kuncu ) pokazala 1x kako to gre pa je pol res začel pit njej pa pokažem pa noče :( .
Razumem da je pod stresom ampak piti bi morala saj lahko hitro shira.Zelo me je strah saj nočem da pogine.Naj pripomnim da je zelo živa saj ima veliko kletko. Malo še je boječa in krampa ampak ko jo enkrat božam dlje časa se umiri. Razumem da se ne bo navadla v 16 urah na me.
Prosim če mi lahko pomagate kako naj jo pripravim da bo pila.!
Default avatar

vice.zaninovic

Pozdravljeni,
Tudi "hišni zajček" ni čisto nič drugega kot kunec, le da gre za njegovo manjšo varianto. Ime pa je malce zgrešeno, saj ne more enačiti z zajcem kateri obstaja le v divji različici (pri nas poljski zajec).
Ker je kunčica v novem okolju in je zato to zanjo tudi stres, lahko da zato še ni začela jesti in piti. Zdaj bi bilo morda pametno jo pustiti čisto pri miru, se je ne dotikati, dokler se malo ne navadi na novi dom. Ponuditi ji več vrst različne hrane (nujno seno!, zelena listnata zelenjava, briketki za kunce) in ponuditi vodo še tudi v navadni posodici, poleg napajalnika.Naj ima v kletki tudi kakšno skrivališče (kartonska škatlica, cev,...), kamor se lahko umakne v temo in mir.
Postavite kletko v miren prostor, stran od kuhinje in hrupa, tudi ne sme biti na prepihu.
Če kunčica v naslednjih dneh še vedno nebi začela jesti in piti, potem bi jo bilo dobro pripeljati na pregled k veterinarju specialistu za kunce oz. eksotične živali. Pregled je možen tudi na naši Kliniki po predhodnem naročilu na: 01/200 51 80.
Za kunčice je priporočljiva tudi sterilizacija, saj so tumorji (adenokarcinomi) maternice zelo pogosti (60-80% pri kunčicah starih okoli 4 leta).
Srečno in LP!

Petra Šinkovec, dr. vet. med.
Vice Zaninović,dr.vet.med.
Default avatar

Tanja_Benko97

Naj povem da še je tisti dan pila ko sem ji dala k gobču napajalnik in sedaj pije kot nora . Ime pa ji je všeč saj se odziva zelo dobro na njega pa tudi meni je všeč z tem nimava problema tako da tu ni dileme in potrebnih komentarjev in ker to ni bil pomemben podatek :) :) Zelo rada ima crkljanje saj se je navadila name v roku 2 tednov in tudi nasloni se na mojo roko in me ovohava skače po meni itd.Ima dvojno skrivališče ter dvojno nadstropje in veliko kletko že od začetka. V kateri divja in skače iz enega nadstropja v drugega . Seno ima sveže saj imamo doma lipicanca in tudi on je seno ki je izvrstne kvalitete ima zajčjo hrano brikete zelene trave ne dobi v velikih količinah ker lahko dobi drisko in pogine .
Zahvaljujem se za odgovor.LP
Default avatar

BLUBLU

Spoštovani.
Lepo prosim ,če nam lahko pomagate z nasvetom.Imamo mini zajčka .Ponoči je v hiši podnevi pa v kletki na balkonu.Po telesu je dobila kraste.Imelo smo jo pri veterinarju ,pravi ,da ima alergijo .Iz hrane smo ji morali vzeti pšenico,tako ima sedaj oves ,seno in zelenjavo.Dobila je inekcijo in meloxidyl kapljice.Prav tako jod.Nekje 2 meseca je bilo vredu ,sedaj pa zopet dobiva kraste.Živinozdravnik nam je dal tudi šampon sebozero ,da jo okopamo.Sedaj pa me zanima ,ali se zajček lahko kopa,ali bi bilo narobe to ,da je ponoči not podnevi zunaj,ali je možno da ima alergijo na seno ali na zelenjavo.Zajček je naš velik cartl in se resnično bojimo za njo. Lepo prosim za vaš nasvet in mnenje.
lepo vas pozdravljam LEA
Default avatar

vice.zaninovic

Pozdravljeni,
Kunce se naceloma lahko okopa, ce je to res potrebno ali pa kot zdravilna kopel. Paziti je treba le to, da se sredstvo za kopanje (sampon) temeljito spere in da se zival res dobro posusi, sej lahko v nasprotnem primeru pride do podhladitve. Je pa kopanje najverjetneje kar stresno, ce ga zival ni vajena. Lahko se bo zato upirala in takrat lahko v poskusu pobega iz vode, pride do poskodb, ce se s kuncem primerno ne rokuje. Vedno je treba imeti pod kontrolo ledveni, krizni del (drzi se ga okoli medenice z eno roko in pod prsnim kosem z drugo) telesa.
Pri kuncih so alergije zelo redke, niti priblizno toliko, kot imajo s tem lahko tezave psi in macke. Zal pa ju alergija na karkoli vedno mozna.
Problematiko krastavih/praskajocih se zivali (verjetno ima kraste zato, ker jo nekaj srbi in se praska?) je treba resevati postopoma in sistematicno.
Prvi korak je izkljucevanje moznih zunanjih parazitov. Ce se stanje po antiparazitiku, ponovljenem 2X in socasnem tretiranju okolja ne izboljsa, potem se sele posumi, pri kuncih na redko, a mozno alergijo. Alergija na seno bi bila pri kuncu izredno zoprna, ker je seno le njihova osnovna hrana, brez katere ne morejo preziveti.
Vprasanje sedaj, kaj je bilo v injekciji, ki jo je dobila. Ce je bil antiparazitik, potem bi morala biti ponovljena po nekje 2 tednih in potem spet po 1 mesecu po 1. zdravljenju.
Predlagam da v nadaljne, poiscete veterinarja-specialista za kunce oz. eksoticne zivali.
Srecno in LP!

Petra Sinkovec, dr. vet. med.
Vice Zaninović,dr.vet.med.
Default avatar

MojcaZ

Pozdravljeni,

že kakšen mesec imamo hišnega zajčka, ki večino časa preživi v kletki. Vsak drugi dan ga, ko čistimo kletko pa ga damo na travnik kjer se malo pregiba in naje sveže trave. Drugače je bolj živ in se normalno prehranjuje. Danes pa smo opazili, da je postal nenavadno miren in tudi apetita nima. Ali je z zajčkom kaj narobe?

Lepo se zahvaljujem in vas prijazno pozdravljam,

Mojca
Default avatar

vice.zaninovic

Pozdravljeni,
Če kunec ne je in ždi v kotu je marsikaj lahko narobe. Dostikrat je vzrok bolečina, ki lahko izvira iz ustne votline, prebavnega trakta,... Ali vaš kunec normalno blati? Če ni nič svežih bobkov, je to znak, da se je ustavila prebava. To je resnen problem, ki ga je treba zdraviti.
Če kunec večino časa preživi v kletki, se torej ne more gibati zadosti, da bi se zagotovila tako tudi potrebno gibanje črevesja. Kunac mora biti vsak dan izpuščen iz kletke za kakšno uro.
Če že danes ne začne jesti sam, potem bi bil potreben pregled pri veterinarju, specialistu za kunce oz eksotične živali.
Pregled je možen tudi na Prvi K kliniki za male živali po predhodnem naročilu na 01/200 51 80.

LP,
Petra Šinkovec, dr. vet. med.
Vice Zaninović,dr.vet.med.
Default avatar

Spelajdjsd

Pozdravljeni. Imam kunca, star pa je 4mesece. Dala bi ga sterilizirat. Zanima me pri kolikoh mesecih je operacija nanbolj priporocljiva oz od katerega meseca naprej.
Default avatar

vice.zaninovic

Kunce se ponavadi sterilizira/kastrira od 6. meseca dalje, najidealneje pa je to narediti v 1.letu starosti.
LP,
Petra Sinkovec dr. vet. med.
Vice Zaninović,dr.vet.med.
Default avatar

Petra_L

Pozdravljeni,

nas kunec je star 9 mesecev in tudi razmisljamo o kastraciji. Na veliko namrec oznacuje in dnevno cistim vse kar je oddaljeno 1 m od kletke. Koliksna je cena kastracije in ali bo po tem posegu manj oznaceval prostor?

Pred dvema letoma smo izgubili kunca. Bil je zelo cist, veliko in malo potrebo je opravljal v svoj wc, bil je miren, cist ... vznemiril se je le takrat ko smo dobili dojencico. Takrat je 6 mesecev potrebo opravljal tudi po vsej kletki, nato spet samo v wc.

Ta nas novi kunec pa je popolno nasprotje prejsnjega. Potrebo opravlja po vsej kletki kljub temu da sem se prve mesece zelo trudila da bi ga navadila na wc. Veliko krat lezi v svojem urinu. Na dan je vsaj 4 ure izven kletke. Ko skoci iz nje urin kar skropi na vse strani. Groza.
Pri 4 mesecih je zacel strasno kihati. Peljali smo ga k veterinarju in ga nato se 3 dni vozili na inhalacije. Stanje se je malce izboljsalo ne pa popolnoma. Z mozem sva opazila da kiha predvsem takrat ko se pribliza senu zato sva ga odstranila. Po 2 tednih se je stanje izboljsalo. Sedaj se prehranjuje z korenjem, solato, jabolkom in z briketi za kunce.

Ali ravnamo pravilno glede prehrane?
Default avatar

vice.zaninovic

Pozdravljeni,
Kunci za zdravje ustne votline in normalno delovanje prebavil nujno potrebujejo seno! To mora sestavljati 80% vse hrane, ki jo kunec dnevno poje! Ce mu bo manjkalo sena, bodo zobje prevec zrasli in ga ranili v jezik ali ustno sluznico. Prebava pa se zaradi pomanjkanja surove vlaknine lahko celo popolnoma ustavi, kar pa je lahko tudi smrtno nevarno. Res je, da drobni delci (seneni drobir) v senu lahko drazijo dihala, a to ne sme biti razlog, da se kuncu cisto odtegne seno. Poizkusite najti kako drugo seno, s cim daljsimi bilkami rastlin in manj drobnih delcev.
Kihanje je pri kuncih pogosto posledica vnetja, ki je bakterijskega izvora (Pasteurella). 3 dnevi inhalacije ne bodo zadosti. Bilo bi smiselno poizkusiti terapijo z ustreznim antibiotikom, ki bi ga morali dajati direktno v gobcek 2 tedna.
Kastracija bi bila v vasem primeru smiselna. A ni 100% garantirano, da bo kunec cisto nehal markirati.
Cene kastracije kunca so razlicne. Od 60-120 eur, a toplo priporocam, da poiscete veterinarja specialista za kunce, oz eksoticne zivali.
Srecno in LP!

Petra Sinkovec, dr. vet. med.
Vice Zaninović,dr.vet.med.

Moderatorji