Med.Over.Net

ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Vsa vprašanja v zvezi z ginekologijo in porodništvom.

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Stanko Pušenjak

Cistokela

Default avatar

Amalija

Spoštovani

Stara sem 77 let. Pred 27 leti sem bila ginekološko operirana. Odstranjena maternica in jajčniki. Ni bilo malignega obolenja. Imam ponižano dno sešnega mehurja. Od oktobra se mi pojavlja pekoča mikcija tudi predel sečnice je občutljiv in pekoč. Urinski izvid je razen 15 levkocitov normalen. Diagnoze pri urologu in ginekologu so: Trigonitis, Senilni kolpitis, Cistokela.
Mazala sem z mazilom Ortoginez, ni bilo izboljšanja, tudi ne pri 10 dnevnem jemanju Nolicina.
Vljudno prosim za razlago cistokele, ali lahko povzroča tako pekoče bolečine, da je neprijetno sedenje in hoja. Ali je to morda cistoalgija, kar sem kot laik prebrala v zdravniškem leksikonu?
Za razlago se vam iskreno zahvaljujem.

Amalija
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

pri stanju po več kot 20 letni odsotnosti estrogenov po odstranitvi rodil se seveda vsi hormonsko odzivni organi kot so nožnica, sečnica in tudi delno mehur skrčijo in izgubijo na elastičnosti in prožnosti. Takoimenivani "senilni trigonitis" je zelo neprijetna zadeva, ki pa jo je mogoče z lokalnim dodajanjem estrogenov izboljšati. Priporočam vztrajnost in potrpljenje ter uporabo enega od vaginalnih estrogenskih preparatov vsaj 1 - 2 meseca, da se lahko pričakuje bitveno izboljšanje stanja, za vzdrževanje pa se potem priporoča redno uporabo teh preparatov vsaj 2x tedensko. Cistokela je izbočenje mehurja v nožnico, kar je prav tako posledica popuščanja trdnosti tkiva nožnice in obnožničnega veziva. Če je cistokela izrazita, lahko pomaga le operacija, kar lahko preveri le ginekolog s pregledom, po možnosti subspecialist uroginekolog. Takšna operacija pri sicer aktivni, sicer zdravi in gibčni ženski pride v poštev tudi še v pozno starost, le priti mora do ginekologa in mu svoje težave primerno prestaviti.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak