Med.Over.Net

ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Vsa vprašanja v zvezi z ginekologijo in porodništvom.

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Stanko Pušenjak

apaurin in nosečnost

Default avatar

Moni

Sem v 37. tednu nosečnosti in sem bila že dvakrat hospitalizirana zaradi previsokega pritiska. V času hospitalizacije se mi je takoj znižal na 130/80, vendar s pomočjo Aspirina in Apaurina. Danes sem imela ponovno kontrolo - iz bolnišnice sem bila odpuščena prejšnji teden - in sem imela RR 140/95. Ginekologinja mi je predpisala Apaurin 2 mg 1x dnevno. Vprašala me je tudi, če jemljem Aspirine, vendar jih zaradi stranskih učinkov ne jemljem, saj sem že zelo blizu poroda. Opozarja me, da je nevarnost prezgodnje ločitve pravilno ležeče posteljice in zanima me, kakšna je verjetnost, da se mi to zgodi in kaj naj naredim, da do tega ne bo prišlo. Zanima me še, kaj menite o epiduralni analgeziji v mojem primeru in ali imam sploh možnosti, da rodim po naravni poti. Punčkica se zaenkrat lepo razvija in raste.
Že naprej se vam najlepše zahvaljujem in sem vam zelo hvaležna za vaš trud.

Moni
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

ob uporabi aspirina v čas termina (po 37. tednu), kar podaljša tudi čas krvavitve, je možnost pšrezgodnje ločitve posteljice še večje kot brez aspirina.Aspirin pa mimogrede ne znižuje krvnega tlaka. Če vaša ginekologinja meni, da ste ogroženi, potem je v tem času edini smiseln korak sproženje poroda, saj je plod praviloma zrel in od bivanja v maternici ne pridobiva več bistveno. Sploh pa 145/90 še ne dosega niti vrednosti, ki jih znižujemo z zdravili.Mislim, da je vsaka panika odveč, aspirin pa prenehajte jemati, dokončno!
Dokler jemljete aspirin in še vsaj 2 tedna potem je epiduralna anestezija prepovedana, iz istega razloga: pšovečana možnost krvavitve.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak