ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Povišan krvni sladkor

Default avatar

Baša

Spoštovani dr. Pušenjak!
Sem šestnajst tednov noseča (to je moja druga nosečnost) in imam povišan krvni sladkor.
V desetem tednu nosečnosti sem imela zjutraj na tešče krvni sladkor 5.9, urin je bil OK. Ginekolog mi je svetoval, naj se izogibam sladkarij in razložil, da bodo moje stanje spremljali še naprej in ukrepali, ko in če bo potrebno. Par dni kasneje sem si zvečer po obroku sladkor izmerila še sama, rezultat je bil 6.8. Ker se mi je zdela to zelo visoka vrednost, sem takoj pobrskala po vašem in ostalih forumih in po literaturi ter se odločila, da za vsak slučaj na listo prepovedanih živil poleg sladkorja v vseh oblikah dodam tudi bel kruh, svinjsko in drugo mastno meso in malo omejim količino testenin in krompirja (oboje mi je po obdobju slabosti namreč pričelo strašno dišati).
Sedaj, v šestnajstem tednu nosečnosti, so mi zjutraj na tešče izmerili krvni sladkor v vrednosti 5.4, urin je bil spet OK, sem pa shujšala za 0,5 kg, ker sem očitno pretiravala z dieto. Ginekolog je mnenja, da niso potrebne nadaljnje preiskave oziroma obremenilni testi ter da lahko jem vse, seveda v mejah normale.
Kljub temu pa sem se odločila, da se za mnenje obrnem še na vas, ker sem v enem izmed vaših odgovorov na to temo zasledila, da naj bi krvni sladkor kadarkoli nad 5.3 na tešče (pri meni torej že 2x) predstavljal povečano tveganje za nastanek diabetesa in narekoval dodatne preiskave.
Naj povem še, da sem stara 31 let, v družini nimamov sladkornih bolnikov, nimam prekomerne telesne teže, zredila se sploh nisem, nasprotno, prvega otroka pa sem rodila pri 38 tednih nosečnosti (ki je bila rizična zaradi popuščanja MV in popadkov v 6. mesecu).
Vljudno vas prosim za mnenje, ali pri meni dodatne preiskave vendarle niso potrebne in bo zadostovala zmerna previdnost pri prehrani, oziroma kaj mi svetujete?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Default avatar

Stanko Pušenjak

Predlagal bi kompromis: presejalni test za motnjo v toleranci za glukozo s 50g glukoze v dibetološkem dispanzerju na polikliniki. Dejavnika tveganja sta dva: vaša starost in vrednosti krvnega sladkorja, ki ste jih navedli.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak