Manualna medicina - zdravljenje gibalnega sistema

Odgovarjajo: Sergej Fedorov, dr. med., specialist manualne medicine • Andrej Kotov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine

Boleč prsni koš po porodu

Default avatar
Spoštovani,

stara sem 31 let in sem dva meseca po četrtem porodu. Med nosečnostjo sem bila dvakrat prehlajena in močno kašljala. Prvo močno kašljanje je bilo na polovici nosečnost in je trajalo kakšen mesec, naslednje pa zadnja dva meseca pred porodom in je trajalo ves čas. Po porodu sem kašelj zaradi bolečin v sramnih kosteh nekako zadrževala in tako je postopoma pojenjal.
Kašelj je bil zares močan, zelo glasen in grd, prihajal je nekje globoko od znotraj. Vročine nisem imela, zdravnik mi je pregledal kri in sklenil, da gre za virozo, zdravil nisem prejela. Nosečnost je potekala bp, razen močnega kašljanja drugih težav ni bilo. Rodila sem tudi tokrat zelo hitro, naravno.

Že nekaj ur po porodu pa sem po kosilu začutila zelo neprijetno tiščanje v prsnem košu. Ob napenjanju je bilo še huje. Nato sem dober mesec veliko počivala in skoraj nič kašljala in zdelo se mi je, da je bolje.
Sedaj, ko sem že bolj aktivna, se je izkazalo, da je prsni koš še vedno boleč, občutljiv. In to ves čas. To začutim takrat, ko zakašljam (zelo nadležen, čuden pritisk v kosteh prsnega koša od prsnice navzgor) ali ko se z rokami in telesom stegnem naprej, ali ko počepnem … Pa četudi nič ne »preverjam« je ta moteč, boleč občutek že nenehno prisoten. Tudi ko govorim, čutim nek pritisk, tiščanje. Mislila sem, da bo minilo samo od sebe, a je samo še slabše. Dobro mi dene zelo vroča voda, ki si jo s plastenko polagam na prsni koš. Še najbolje pa mi dene počitek.
Ali je možno, da je vzrok kašelj iz nosečnosti, v čem je sedaj problem, kaj svetujete, ali bo minilo samo od sebe …?

Najlepša hvala!
Default avatar
Pozdravljeni,

kašelj zagotovo nima povezave s spremembami v hrbtenici, priporočam vam, da obiščete pulmologa. Morda je prišlo do zaraščenje pleume (dela pljuč) z rebri, kar sicer ni nič kritičnega. Vaših simptomov prav tako ne morem povezati z nosečnostjo in porodom.

Lep pozdrav,
Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog
spec. manualne medicine

Ordinacije manualne medicine MO-GY v Sloveniji:
Ljubljana, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21
Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Denis Kupa, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13
Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr.Arkadij Januškevič, T: 05/300 23 77
Izola (Hotel Delfin): dr. Arkadij Januškevič, dr. Genadij FIlipov T: 05/300 23 77
Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286
Celje (medicinski center Ludvigdental), dr. Denis Kupa, T: 040 866 456

Brezplačna telefonska številka: 080 12 03

http://mo-gy.si/
[email protected]

V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda.

Moderatorji

Sergej Fedorov , dr. med., specialist manualne medicine
Sergej Fedorov
Andrej Kotov , dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine
Andrej Kotov