ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Boleč prsni koš po porodu

Default avatar
Spoštovani,

stara sem 31 let in sem dva meseca po četrtem porodu. Med nosečnostjo sem bila dvakrat prehlajena in močno kašljala. Prvo močno kašljanje je bilo na polovici nosečnost in je trajalo kakšen mesec, naslednje pa zadnja dva meseca pred porodom in je trajalo ves čas. Po porodu sem kašelj zaradi bolečin v sramnih kosteh nekako zadrževala in tako je postopoma pojenjal.

Kašelj je bil zares močan, zelo glasen in grd, prihajal je nekje globoko od znotraj. Vročine nisem imela, zdravnik mi je pregledal kri in sklenil, da gre za virozo, zdravil nisem prejela. Nosečnost je potekala bp, razen močnega kašljanja drugih težav ni bilo. Rodila sem tudi tokrat zelo hitro, naravno.

Že nekaj ur po porodu pa sem po kosilu začutila zelo neprijetno tiščanje v prsnem košu. Ob napenjanju je bilo še huje. Nato sem dober mesec veliko počivala in skoraj nič kašljala in zdelo se mi je, da je bolje.
Sedaj, ko sem že bolj aktivna pa se je izkazalo, da je prsni koš še vedno boleč, občutljiv. In to ves čas. To začutim takrat, ko zakašljam (zelo nadležen, čuden pritisk v kosteh prsnega koša od prsnice navzgor) ali ko se z rokami in telesom stegnem naprej, ali ko počepnem … Pa četudi nič ne »preverjam« je ta moteč, boleč občutek že nenehno prisoten. Tudi ko govorim, čutim nek pritisk, tiščanje. Mislila sem, da bo minilo samo od sebe, a je samo še slabše. Dobro mi dene zelo vroča voda, ki si jo s plastenko polagam na prsni koš. Še najbolje pa mi dene počitek.
Ali je možno, da je vzrok kašelj iz nosečnosti, v čem je sedaj problem, kaj svetujete, ali bo minilo samo od sebe …?

Najlepša hvala!
Default avatar
Spoštovani,

težko bi rekel, da je vaš problem ginekološki, niti ni porodniški. Lahko, da ima kakšno zvezo z dejstvom, da ste že 4x rodili oziroma bili noseči, pa bi lahko zaradi tega imeli neprepoznano kronično težavo, recimo osteoporozo in ob kašlju patološki zlom rebra, ali pa kakšno bronhialno cisto ali broniektazijo, ki producira sluz in vas neprestano draži k kašlju. Ker nisem pulmolog, pa tudi sicer nimam veliko opravka z boleznimi in stanji v prsnem košu, mislim, da vaš problem bolj spada v roke bolje razgledanega in za eksotične probleme odprtega splošnega zdravnika. Vsekakor pa mislim, da po tolikem času (več kot 4 mesecih težav) zaslužite več usmerjene pozornosti. Morda bo za končno diagnozo potrebno opraviti tudi kakšno dražjo preiskavo, kot npr. CT prsnega koša ali brohoskopijo? Če vam še niso opravili običajnega RTG posnetka prsnega koša v dveh standardnih projekcijah, potem seveda najprej to.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak