Forum.Over.Net

Starševski čvek

NORČEVANJE VRSTNIKOV SLABO VPLIVA NA OTROKA?

Default avatar

vprašanje o vplivu

Zanima me če norčevanje vrstnikov res slabo vpliva na sampodobo otroka? kakšne pa so izkušnje vas in vaših otrok? je to res ali so to le prazne maržnje?
Default avatar

špeglikotodkokakolekozarc

Ja, slabo vpliva. Mene so v OŠ zafrkavali zaradi debelih očal in sem zelo trpela. V SŠ sem začela nosit kontaktne leče in šele takrat sem si začela na novo gradit pozitivno samopodobo. Seveda je odvisno od vsakega posameznika in njegove trdnosti, do katere mere se ga dotakne. Kot odrasle se me zdaj sploh ne bi, kot otroka pa me je sesulo.
Default avatar

lolita..

Kot vsako nasilje tudi medvrstniško nasilje zagotovo nima prav nikakršnega blagodejnega učinka na tršinčenega.
Default avatar

ja slabo vpliva

Ja, zelo slabo vpliva.
Recimo iz mene so se norčevali, ker smo bili doma revni, ker nismo hodili na morje, ker nisem imela takih dragih znamk oblačil, ker nisem imela takih igrač kot ostali, ker nisem imela tega in onega. To te zelo prizadane. Začneš se zapirati vase.
V glavnem pri nas v šoli si moral na vse pretege skrivat, da si reven, ker drugače so te secirali na polno. Logično pa je, da vsega ne moreš prikriti.
Spomnim se, da so se iz enega norčevali le zato, ker je bil druge narodnosti.
Default avatar

lolita..

Tale članek sem našla na spletu.

http://www.viva.si/Psihologija-in-odnos ... ko-nasilje

V članku o posledicah piše naslednje:
Ko zlorabljen otrok odraste, se bo še vedno dobro spomnil, kje in kako je potekalo nasilje nad njim. Lahko se primeri, da bo do ljudi razvil nezaupanje in bo potreboval veliko časa, preden bo postal samozavesten posameznik. Žal so posledice medvrstniškega nasilja pri nekaterih ljudeh tako hude, da preidejo v psihološke težave (na primer depresija), ki zahtevajo temeljito zdravljenje.
Default avatar

fotrno

Zato je pa treba uvesti šolske uniforme!!
Default avatar

uspelo

absolutno slabo vpliva na samopodobo...mene sta na piko dobila 2 sošolca zaradi neke stvrai, ki zdaj niti ni pomembna ali moteča...še zdaj imam posledice, sem izredno nesamozavestna, zelo samokritična, težko navežem stike, stalno nezadovoljna sama s sabo, sramežljiva...in prav spomnim se, kako me je vsakič zabolelo, kako sta se norčevala iz mene..in včasih sabo potegnila še druge sošolke in sošolce...groza...v gimnaziji je bilo potem malo boljše, pa vseeno, take stvrai, sploh če si tak tip, te zaznamujejo lahko za vedno..kot pravim, probleme imam še danes..

in sem strašno alergična, če se kdaj kakšne otrok skuša norčevat iz mojih otrok, ali pa iz koga drugega..vseeno mi je..ni prav..
Default avatar

zdaj je

Lih sem videla izid nove knjige Medvrstniško nasilje, mogoče si jo spodiš in prebeeš.

In ja zagotovo vpliva v obe smeri - moja hči je prav zagrenjena. Druga pa prav cveti, ker otroci vedo, da je malo bolj tiha in jo spodbujajo, navijajo, vabijo in moram rečti, da se je prav razcvetela, postala samozavestna in samosojna. In v OŠ se velikokrat videla kako je otroke zvilo zaradi zafrkavanja, tudi moja prijateljica se iz šole spomni prav vseh teh dogodkov, lepih pa nič. In vem, da je potem nekje po 17 letu začela ogromno delat, da sedaj misli s svojo glavo (doma je imela sicer ljubečo družino). Tudi mene skrbi moj otrok, upam da bo to lahko pokompeziral doma in na treningih oz. izven šole, kjer ima pa kar nekaj podpore in prijateljev.

In ja mnenje vrstnikov je zmerom pomebno - zakaj pa ti sprašuješ po monu, bi samo v knjižnico stopila. Zato, ker te zanima, ker je pomembno, da veš kako ljudje razmišljajo.
Default avatar

lolita..

zdaj je je napisal/a:
Kako prosim? Medvrstniško nasilje vpliva v obe smeri? Ali trdiš, da so otroci nasilni do bolj glasnih, do bolj tihih pa ne?
Default avatar

Angel Rose666

Iskat vzroke za slabo samopodobo pr vrstniškmu zajebavanju je popolnoma brezpredmetno in brezveze. Sam sm z mejhne šole in od male šole naprej sm bil tarča zajebavanja in vsega ostalga ... in to le zard tega ker sm mu svoj stil, poslušov drgačno musko in se zanimov za pokopališča. IN KER SM SE ODLOČU DA NOBENA STVAR NE BO VPLIVALA NAME, SE ME 9 LET TUT MAL NI DOTAKNIL. NI SE ME DAL ZLOMT IN SE ME ŠE DONS NEDA. (pa me tud mtke po temu forumu valajo pa nevem kwa)

če so pa vaši otroci ali otroci nekaterih take pičke da se ne znajo zase postavt, udart enga, pol nj bodo pa večne žrtve, vi pa hodte v šole zmerjat zakwa nč ne nardijo ... otrok si je sam kriv.
Default avatar

advokatka

lolita.. je napisal/a:
Kolikor razumem, je avtorica govorila o učinku tako pozitivnih kot negativnih odzivov - na eno hčero medvrstniško zbadanje vpliva slabo, poslabšuje njeno počutje, samopodobo in delovanje, pri drugi pa spodbuda vrstnikov deluje v drugo smer, pozitivno (se je razcvetela...).
Default avatar

zdaj je

lolita.. je napisal/a:
Se opravičujem res sem se butasto izrazila. Obnašanje otrok oz. vrstnikov lahko deluje v dve smeri - spodbudi ali upado samozavesti. Verjetno pa tudi tako, da bolj ko nekaoga nekdo zlorablja večje so možnosti, da bo tudi žrtev kdaj koga zlorabljala (oče pretepa, tudi oseba bo delala tako ko bo oče, nekoga zasmehujejo tudi sam bo zasmehoval). Jasno ni to pravilo, se pa zgodi.
Default avatar

npliva, a se da rešit

Ni ga otroka, iz katerega se ni kdo norčeval. Res je, da se iz enih bolj, iz drugih manj.
Jaz sem bila tarča posmeha, ker sem bila edina južnjakinja v razredu. Do pubertete in še malo čez sem bila zakompleksana do amena, ampak skozi puberteto sem delala na svoji lastni identiteti in predelala te stvari.
Sin je bil tarča posmeha, ker je bil za dve glavi večji in za par stopenj zrelejši od vrstnikov in prav tako je v puberteti predelal te stvari.
Res pa je, da nama je obema v prid to, da so mene starši vzgajali v samozavestno osebo in da sva tudi midva z možem sina vzgajala v samozavestno osebo z dobro samopodobo. Mislim, da te stvari pri otrocih večinoma nihajo, ker se tepeta domača vzgoja in odnosi z vrstniki, ampak na koncu psiho-fizičnega razvoja se kockice poklopijo tako, da je prav. Na podlagi lastnih izkušenj lahko rečem, da če imaš doma dobro vzgojo, so posledice norčevanja vrstnikov le začasne.
Default avatar

lolita..

Angel Rose666 je napisal/a:
Kje torej ti iščeš vzroke? Kar tolaži se. Dejstvo je, da smo kar smo, je posledica tako genetike kot okolja.
Default avatar

Pozitivna samopodoba otroka

Otrokova samopodoba in samozavest je v veliki meri delo staršev. Ne moremo kriviti vrstnikov za otrokovo samopodobo, saj se bo v življenju srečal s takšnimi in drugačnimi posamezniki.

Zbadanje in nasilje lahko na otroka vpliva v primeru, da ima privzgojeno slabo samopodobo. V primeru, da je otrok bil vzgojen v zdravem okolju, ima dobro samopodobo in je imun na vplive okolja (ni sugestibilen), se ponavadi tirani niti ne znašajo nad njim. Znašajo se nad tistimi, za katere vejo, da se jim ne bodo uprli.
Default avatar

lolita..

Pozitivna samopodoba otroka je napisal/a:
Pa kaj še. Zdaj so si žrtve medvrstniškega nasilja kar same krive.

Menim, da zbadanje in nasilje vpliva na vsakogar, ne samo na otroke, tudi na odrasle, in to ne glede na privzgojeno samopodobo. Menim, da je žrtev medvrstniškega nasilja (ali kakršnegakoli nasilja, nenazadnje tudi mobinga, ali nasilja med partnerji) lahko kdorkoli med nami. Menim, da na žrtev nasilja nasilna dejanja vplivajo hočeš nočeš, ne glede na to, kako visoko samopodobo imajo o sebi.
Default avatar

Pozitivna samopodoba otroka

lolita.. je napisal/a:
Kot sem že omenila, so za to v večji meri odgovorni starši in njihova sporočila otroku v dobi zgodnjega odraščanja (nemalokrat slišimo starše kako zaničujejo ali zmerjajo svoje otroke, otrok pa temu verjame in mu je samoumevno, da bodo vsi tako z njim ravnali in da je to popolnoma sprejemljivo).

Popolnoma enak vzorec se pojavlja v primerih mobinga. Mobing se izvaja nad ljudmi, ki ta vzorec poznajo že od prej in si pravzaprav sami prikličejo enak vzorec v življenje, ker drugega kot sekiranja in maltretiranja ne poznajo.

Nasilni partnerji - enaka zgodba. Človek o sebi nima zdrave samopodobe in se zadovolji z drobtinami (samo da ni sam ali samo da je preskrbljen, itd.).

Priznajmo si, da oseba s pozitivno samopodobo ne bo podvržena ničemer od zgoraj naštetega, saj je njegova karizma premočna in se ga šibki oz. slabiči (kar tirani ponavadi so), bojijo.
Default avatar

točno tako j

Pozitivna samopodoba otroka je napisal/a:
jaz se s tem strinjam.
Default avatar

vpliva, a se da rešit

Pozitivna samopodoba otroka je napisal/a:

Ni čisto tako, ker otroci so neizoblikovani in nezreli, oblikuje jih dom in oblikuje jih okolje. Zdaj je pa odvisno, katera stran je močnejša in stabilnejša.
Poleg tega so vrstniki tisti, s katerimi se otroci lahko poistovetijo, ne morejo se poistovetiti z 20 let starejšo teto ali 50 let starejšim dedkom, niti s starši ne, poistovetijo se z vrstniki in zato imajo vrstniki ogromen vpliv na lastno mnenje o samem sebi.
Prav tako se otroci v puberteti začnejo spraševati o sebi in tu je spet vpliv vrstnikov ogromen. Potem je pa spet odvisno, koliko so te starši naučili razmišljati, koliko so ti skozi leta dali in koliko so v tem trenutku pripravljeni poslušati tvoje najstniške dileme. Kockice si moraš pa sam zložiti in če imaš dobre temelje iz domačega okolja, dober zgled v starših, potem je to toliko lažje. Če ne pa pri 30+, 40+ rešuješ komplekse iz osnovne šole...
Default avatar

se ne strinjam

točno tako j je napisal/a:
Jaz pa se ne strinjam. Tudi jaz se ne podvržem zmerjanju, zlorabi, ampak odločno odreagiram in imam kar mir oz. se to res zelo redko zgodi. Kljub temu, da je moja reakcija naučena in učinkovita, me stvar vseeno prizadane. In če bi se mi to zgodilo pogosteje, bi počasi verjetno ta prizadetost, žalost, razočaranje, strah začela rast. Tako rast, da bi mislila, da sem nesposobna smet. Vsi imamo šibko točko, ki zelo boli, samo na pravega napadalca še nismo vsi naleteli, da bi nam zrušil sistem. Enim že žal beseda, drugim koncetracijska taborišča, nekomu smrt ljubljenega...