Hormonske motnje

Odgovarjajo: asis. dr. Edi Pirnat, dr. med., spec. internist-tirolog

Hipertiroza-Endokrina oftalmopathija

Default avatar
Spoštovani asis. dr. Pirnat,

vljudno prosim za Vaše mnenje, in sicer letos aprila mi je bila diagnosticirana hipertiroza (Bazedovka).
Izvidi: TSH 1300 KE/L; TSI: 13 E/L

Začela sem zdravljenje z Athyrazolom 2x2 tbl. dnevno 14 dni, nato pa 2x1 tbl. dnevno. Zaradi zvišanega srčnega utripa jemljem tudi 2x ½ tbl. Propranolol.

V tretjem tednu zdravljenja so se začele pojavljati bolečine v levem očesu in ličnici (podobno glavobolu), oko je bilo rahlo izbočeno. Osebni zdravnik je menil, da gre za virozo. Ko bolečine po enem tednu niso prenehale, sem obiskala tudi triažno ambulanto na polikliniki, kjer so mi povedali, da težave niso povezane s ščitnico.
Glede na to, da se bolečina ni umirila tudi po 2 tednih, sem bila napotena na pregled pri okulistu, ki ni našel razloga za bolečino ter me je napotil na ultrazvok oči. UZ sem opravila samoplačniško.
Ultrazvok je pokazal začetno endokrino oftalmopathio (distiroidni eksoftalmus).
Izvidi ehografija:
A-scan do: MR: 3,9; SR: 2,5; LR: 3,0; IR: 3,7
lo: MR: 3,8; SR: 3,1; LR: 3,6; IR: 3,4
B-scan: dlo: zrkli sta ehografsko prosti. Posamezne mišice so zadebeljene, nižje do srednje reflektivne. Orbiti sta v mejah normale.
Terapija: Medrol v udarni fazi.

Izvide UZ sem nesla ponovno na triažno ambulanto, da predpišejo Medrol, ker sem UZ opravila samoplačniško. V ambulanti so mi povedali, da ni priporočljivo, da opravim terapijo z Medrolom. Bolj kot vse me je zmotil odziv oziroma komentar tirologa, da če je to moja usoda, bo pač tako in naj počakam na naslednjo kontrolo, ki bo 10.6.
Bolečina po treh tednih je še vedno prisotna.

Menim, da se lahko marsikatera težava lahko prepreči in iz tega razloga Vas prosim za pomoč in mnenje glede terapije z Medrolom. Ali Vi svetujete naj terapijo opravim?

Za Vaš odgovor se vnaprej zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam.
Default avatar
Spoštovani!

Glede na navedeno gre za ščitnično orbitopatijo, ki zelo pogosto spremlja bazedovko. Priporočam, da prejmete Medrol, kot so Vam predpisali (navadno 3 x 96 mg vsak drugi dan trikrat). Če ste kadilec je nujno potrebno prenehati s kajenjem.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar
Spoštovani asis. dr. Pirnat,

za Vaš odgovor in pomoč se zahvaljujem.

Lep pozdarv.
Default avatar
Spoštovani asis. dr. Pirnat,

še enkrat vljudno prosim za Vaše mnenje.
Kot sem omenila v prejšnjem pisanju se od aprila zdravim za Bazedovko (Athyrazol 2x1 tbl. dnevno in 2x ½ tbl. Propranolol).
Izvidi 25.4.14:TSH 1300 KE/L; TSI: 13 E/L

Glede na to, da so se pojavile težave z očmi sem v začetku junija opravila terapijo z Medrolom. Za vaš nasvet naj opravim terapijo se zahvaljujem, ker se je bolečina v levem očesu občutno zmanjšala. Oko je sicer še rahlo izbočeno.

10.6.14 se opravila drugi kontrolni pregled.
Izvidi: TSH < 0,008 mE/L; FT4: 23,0 pmol/l; FT3: 6,53 pmol/L; TSI: 14 E/L
Klinično evtirotična. Ščitnica je palpatorno normalna.
Mnenje in terapija: znižanje odmerka Athyrazol 1x1 tbl. dnevno in 2x ½ tbl. Propranolol

Na pregledu so mi svetovali naj se do naslednje kontrole odločim glede zdravljenja z radioaktivnim jodom.

Prosim za vaše mnenje glede vrednosti TSI, ali je večja možnost za nadaljnje težave z očmi?
Ali tudi vi predlagate zdravljenje z radioaktivnim jodom?
V kolikor je terapija z jodom edina možnost in glede na to, da že imam težave očmi, ali je terapija z jodom lahko izvedena prej kot da čakam do naslednje kontrole, ki bo 29.8.?

Za Vaš odgovor se vnaprej zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam.
Default avatar
Spoštovani!

Glede na navedene izvide je verjetno res najboljša možnost zdravljenje z radiojodom. Vsekakor s to terapijo počakate do kontrole v avgustu. Koristno je, da se vrednosti ščitničnih hormonov nekoliko znižajo. Ob apliakaciji radoiojoda bo verjetno zdravljenje z Medrolom.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar
Spoštovani asis. dr. Pirnat,

glede na to, da imam kontrolo v ambulanti za ščitnico šele 29.8., Vas še enkrat prosim za nasvet oziroma mnenje.
Pri drugem kontrolnem pregledu, ki je bil 10.6. so mi zmanjšali odmerek Athyrazola iz 2x1 tbl. dnevno na 1x1 tbl. dnevno.
Izvidi (10.6.): TSH < 0,008 mE/L; FT4: 23,0 pmol/l; FT3: 6,53 pmol/L; TSI: 14 E/L

Po zmanjšanju odmerka sem se nekoliko slabše počutila in ker se počutje po 6 tednih ni izboljšalo, sem se odločila za samoplačniški pregled krvi v podjetju Adria lab d.o.o.
Izvidi (21.7.): TSH < 0,005 mIU/L; FT4: 31,45 pmol/l; FT3: 8,35 pmol/L

Prosim za mnenje, ali je odmerek Athyrazola 1x1 tbl. dnevno še vedno ustrezen?

Po kontroli v avgustu bi izvedla zdravljenje z radiojodom.

Za Vaš odgovor se vnaprej zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam.
Default avatar
Spoštovani!

Glede na izvide z dne 21.7, priporočam Athyrazol 2 x 1 tbl. do kontrole avgustu.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar
Spoštovani,
tudi jaz sem imela telo podobne težave, zaradi ščitnice.....jemala sem Atyrazol. pa dvakrat jod, pa večkrat udarna doza Medrola. Zdaj lahko rečem , da je bilo zdravljenje uspešno.....Tudi moje oči so se močno popravile, in prešle v skoraj prvotno stanje,.....Tak je pač način zdravljenja.....pri ščitnici ne gre tako na hitro.....počasi , pa bo.....Srečno

Moderatorji

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog
Edi P